СПОРТНА ПАНОРАМА

0
361

 

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА БЯХА НА КРАЧКА ОТ ПОБЕДА НАД ХЕБЪР

 

Волейболният шампион Хебър (Пазарджик) записа изключително драматична победа в добричката зала „Добротица”. Момчетата на Камило Плачи се измъчиха срещу Добруджа 07 (Добрич), но в крайна сметка направиха пълен обрат и надделяха с 3:2 (26:28, 23:25, 25:22, 25:18, 15:10) в мач от 7-ия кръг на първенството. По този начин шампионите са трети във временното класиране с 5 победи, 1 загуба и 14 точки. Добруджа пък продължава да е без победа до момента със 7 поредни загуби, но с 3 спечелени точки. В редовния 8-и кръг Хебър е домакин на Черно море (Варна), а добричлии гостуват на лидера Левски. Срещите са съответно в събота (26 ноември) от 18,30 часа и в понеделник (28 ноември) от 18,00 часа.

Най-полезен за Хебър бе Тодор Алексиев с 22 точки. Якопо Масари и влезлият като резерва Трифон Лапков добавиха съответно 14 и 13 точки за успеха. За домакините от Добруджа Жулиен Георгиев заби 25 точки. Златко Кьосев и Леон Тончев приключиха с 14 и 13 точкиа.

 

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ ЕТЪР В КОНТРОЛА

 

В контролна среща, проведена на стадион „Ивайло“ във Велико Търново,  футболистите на Добруджа загубиха от Етър с 2:3, след като водеха до 68-ата минута с 1:0. Етърци имаха превес почти през целия мач и стигнаха до успеха с голове на Боби Трендафилов и два на Алехандро, информира sportal.bg.

Още в 3-ата минута гостите откриха, след като Стефан Митев проби фронтално и стреля покрай вратаря Мартинов – 0:1. До почивката „болярите“ изпуснаха няколко гола. В 11-ата минута Младенов отляво центрира към Кристиян Кънчев, но ударът му бе блокиран и излезе в корнер. В 32-ата минута завърналият се след дълго отсъствие поради травма Здравко Илиев изведе перфектно Дани Младенов, чийто удар бе уловен от вратаря. Малко след това отново Младенов от фаул стреля високо над вратата. В 41-ата минута направилият отличен мач Алехандро отправи опасен изстрел, но Илиев с върха на пръстите си извади топката в корнер. Добруджа имаше още една възможност в 61-ата минута, но Христо Иванов улови удара на Чуканов. Етърци обаче продължиха да доминират и последваха голове.

В 68-ата минута хубава комбинация от Живко Петков мина през Алехандро и топката стигна до Боби Трендафилов, който технично я чукна над вратаря за 1:1. Последва пробив на Бетегон, завършил с опасен удар на сантиметри от гредата. В 75-ата минута Алехандро бе изведен и прокара топката покрай вратаря – 2:1. Гостите обаче пет минути по-късно изравниха, след като центриране отляво прехвърли вратаря и Божидар Чуканов засече топката за 2:2. Етър продължи да търси победата и първо опасен удар на Живко Петков от дистанция профуча до гредата, а в 85-ата минута отново венецуелецът Алехандро с красив удар под напречната греда донесе победата – 3:2.

 

БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШИ ГОДИНАТА С РЕМИ В ЛЮКСЕМБУРГ

 

Националният отбор на България изигра последния си мач за 2022 година. Футболистите на Младен Кръстаич завършиха 0:0 като гости на Люксембург, като на “Стад де Люксембург” имаше над 300 родни запалянковци, които подкрепяха нашите и развяваха българския трибагреник.

През първото полувреме “лъвовете” имаха изгодни положения за гол, но пропуски направиха Спас Делев, Кирил Десподов и Радослав Кирилов. Попадение на Делев пък беше отменено. След почивката домакините бяха по-активният тим на терена, като веднъж топката се удари в гредата зад Светослав Вуцов. Мачът се игра под силен дъжд и изобилстваше от нарушения, като в самия край Люксембург остана с човек по-малко. Така трикольорите продължават без загуба под ръководството на Младен Кръстаич, чийто актив начело на отбора е три победи и едно равенство.

Съставът на България: Светослав Вуцов, Антон Недялков, Петко Христов, Валентин Антов, Димитър Велковски, Илия Груев, Филип Кръстев, Радослав Кирилов, Йоан Стоянов, Спас Делев, Кирил Десподов.

 

ВЕРСТАПЕН С 15-А ПОБЕДА ЗА 2022 ГОДИНА

 

Световният шампион Макс Верстапен завърши доминантния си сезон 2022 със своята 15-а победа за годината, след като триумфира в Гран При на Абу Даби, с която бе закрита кампанията. Втори на „Яс Марина“ финишира Шарл Леклер, с което монегаскът си гарантира и второто място в крайното класиране във Формула 1 за 2022 година. Трети на подиума в Абу Даби се качи Серхио Перес, който за разлика от първите двама заложи на стратегия с две спирания в бокса. На финала обаче само 1.3 секунди разделиха мексиканеца не само от Леклер, но и от вицешампионската титла за 2022 година. Четвърти и пети на „Яс Марина“ завършиха Карлос Сайнц и Джордж Ръсел, които подобно на Перес спряха два пъти в бокса. Пилотът на Мерцедес също така трябваше да изтърпи и наказание от 5 секунди при втората си смяна на гуми заради опасното си връщане в алеята пред боксовете по време на първия стоп.

Съотборникът на Ръсел Люис Хамилтън не стигна до финала заради повреда в хидравличната система, която го принуди да се прибера в бокса само 3 тура преди финала. Така британецът за първи път в своята кариера във Формула 1 остава без победа в рамките на един сезон.

Точки от последното състезание за годината във Формула 1 взеха още Ландо Норис, Естебан Окон, Ланс Строл, Дениъл Рикардо и Себастиан Фетел, който приключи своята кариера с общо 3098 точки в 299 старта във Формула 1.

В крайното класиране във Формула 1 за 2022 година Верстапен завършва с 454 точки, втори с 308 е Леклер, а трети с 305 е Перес. При конструкторите Ред Бул печели със 759 точки и аванс от 205 спрямо Ферари. Тройката с актив от 515 пункта затвори тимът на Мерцедес.

Сезон 2023 във Формула 1 ще стартира на 5 март с надпреварата за Гран При на Бахрейн.

 

МОРГАН ФРИЙМАН, КОРЕЙСКА ПОП ЗВЕЗДА И СВЕТЛИННО ШОУ ОТКРИХА МОНДИАЛА В КАТАР

 

Дойде дългоочакваният ден, в който стартира Световното първенство по футбол в Катар. Първият Мондиал, който се провежда през зимата, бе открит с грандиозна церемония на стадион “Ал Байт”, където се игра и мачът на откриването между Катар и Еквадор. Това е и първото световно първенство, което се състои в арабския свят.

Преди началото на церемонията на терена бе извадена Световната купа, представена от Марсел Десаи. Самият старт бе даден от гласа на Морган Фрийман, който бе озвучил видеото, представено за начало. 85-годишният американски актьор се появи и на живо на стадион “Ал Байт” и участва в първата част от церемонията. “Заедно можем да изпратим призив към целия свят да се присъедини към нас! Независимо от всичките ни различия, може да не разбираме всяка дума, душите ни усещат емоциите, които ни свързват”, каза Морган Фрийман пред 60-те хиляди зрители на стадиона в Доха.

Последва впечатляващо светлинно шоу, допълнено с музикални изпълнения и танцови състави. Организаторите припомниха част от химните на предишните световни първенства, както и талисманите от предишните години, преди да се насочат към новите символи на Мондиала в Катар. Корейската звезда Джонкук от популярната група BTS изпълни песента Dreamers заедно с катарския певец Фарад Ал-Кубаиси.

Междувременно на стадиона пристигна президентът на ФИФА Джани Инфантино, който бе приветстван с усмивки от представителите на домакините. Местата си в ложата заеха още президентът на Турция Реджеп Ердоган и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Световното първенство бе открито с кратка реч на Емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. “От името на Катар ви приветствам с добре дошли на световното първенство. Работихме всеотдайно и неуморно, за да осъществим един от най-успешните турнири. Инвестирали сме толкова много, за да направим добро за цялата човешка раса. В следващите дни ще се радваме на един футболен фестивал. Различни хора ще се съберат заедно да изживеят емоциите. Да забравим различията си и да отпразнуваме този празник заедно. Добре дошли в Катар!”, каза шейх Хамад. sportal.bg

 

ЕКВАДОР БЪРЗО ОТЧАЯ ДОМАКИНИТЕ ОТ КАТАР

 

Мондиал 2022 започна с победа на Еквадор и загуба за домакините от Катар. “Трикольорите” записаха заслужен успех с 2:0 над арабите в откриващия двубой на Световното първенство, който се изигра на препълнения “Ал Байт”. В герой за южноамериканския тим се превърна неговият капитан Енер Валенсия (16-дузпа, 31), който вкара два гола още през първото полувреме.

Домакините излязоха в 3-4-3, като нямаше изненади в състава на Феликс Санчес, който бе избрал в атака да заложи на капитана Хасан Ал-Хейдос, Алмоез Али и Акрам Афиф. Еквадорците пък бяха подредени в 4-4-2, като двамата нападатели, избрани от Густаво Алфаро, бяха Валенсия и Майкъл Естрада.

Още в третата минута се стигна до гол. Тогава Саад Ал Шееб се намеси нерешително при центриране, което позволи на Феликс Торес с акробатично изпълнение да насочи топката към Валенсия, който пък я прати мрежата с глава. Последвалата проверка с ВАР обаче отмени попадението заради засада на Естрада. Натискът на еквадорците обаче продължи и така в 16-ата минута Валенсия си изпроси дузпа за нарушение на Ал Шееб. Именно нападателят я реализира и този път наистина се превърна в автора на първия гол на Мондиал 2022. В 29-ата минута Ромарио Ибара отправи втория удар в мача, който обаче се оказа неточен. Две минути по-късно Анхело Пресиадо центрира към Валенсия, който с глава отбеляза второто си попадение в двубоя. Секунди преди почивката домакините стигнаха до единственото си чисто положение за цялото първо полувреме, но Али пропусна с глава от близка дистанция.

В 55-ата минута Ал Шееб направи първото си спасяване в мача при изстрел на Ибара. В 62-ата Педро Мигел опита удар с глава, но не намери целта. В 75-ата минута съотборникът му Афиф също пробва своя мерник, но и той се отчете с пропуск. В 86-ата минута резервата Мохамед Мунтари също не успя да се разпише и така домакините завършиха мача без точен удар.

 

ФРАНЦИЯ В ШОК! КАРИМ БЕНЗЕМА Е АУТ ОТ СВЕТОВНОТО

 

Карим Бензема няма да играе на Световното първенство в Катар. Носителят на “Златната топка” почувства болки на последната тренировка на “петлите” и не успя да я завърши докрай, като още тогава се появиха съмнения, че няма да може да вземе участие на Мондиала в Катар. По-късно това бе официално потвърдено от лагера на Франция. “Карим Бензема е аут от Световното. След като нарани квадрицепса на дясното си бедро, нападателят на Реал (Мадрид) ще се наложи да пропусне Мондиала. Той премина преглед на ядрено-магнитен резонанс в клиника в Доха и за съжаление там бе потвърдено, че става дума за разкъсване”, обявиха от Френската футболна федерация. “Изключително съм тъжен за Карим, за когото участието на Световното бе основна цел. Въпреки новия удар по френския отбор, аз имам пълно доверие в моите играчи. Ще направим всичко възможно да се изправим срещу предизвикателството, което ни очаква”, коментира новината селекционерът Дидие Дешан.

Самият Бензема бе съкрушен от новината, но заяви че се отказва от мечтата си в името на отбора. “В живота си никога не се отказвам, но днес трябваше да мисля за отбора, както винаги съм го правил. Затова разумът ми казва да отстъпя мястото си на някой друг, който би могъл да помогне на отбора да има едно страхотно световно първенство. Благодаря за всичката подкрепа”, написа нападателят в социалните мрежи.

 

ЛЕВАНДОВСКИ МЕЧТАЕ ЗА ПЪРВИ ГОЛ НА МОНДИАЛ

 

Роберт Левандовски мечтае да се разпише за първи път на световно първенство, а полският национален отбор иска да направи нещо запомнящо се на най-големия футболен форум. Нападателят на Барселона има 18 гола през настоящия сезон, като само Ерлинг Холанд (23) и Килиан Мбапе (19) са по-резултатни от поляка. “Голяма мечта ми е да се разпиша на Световно първенство. Ще направя всичко възможно, за да я постигна сега. Това със сигурност ще бъде последният ми Мондиал. Щастлив съм, че ще мога да се изправя срещу Аржентина и Лионел Меси, който промени футбола завинаги. В Катар съм да се наслаждавам на футбола. Горд съм с всичко, което съм постигнал, особено със спомените от световните първенства”, заяви 34-годишният Левандовски пред BBC.

Поляците са в група с отборите на Аржентина, Мексико и Саудитска арабия. Бившият нападател на Байерн (Мюнхен) ще играе на своя втори Мондиал, след като “дружина полска” не успя да се класира за световните първенства през 2010 и 2014 година.

ДЖОКОВИЧ ТРИУМФИРА С ШЕСТА ТИТЛА ОТ ФИНАЛИТЕ НА АТР

 

Новак Джокович завърши 2022 година по най-добрия възможен начин. 35-годишният сърбин спечели за шести път в кариерата си финалния турнир на АТР. Ноле се представи на много високо ниво през цялата надпревара и логично стигна и до успеха, след като на финала победи Каспер Рууд със 7:5, 6:3 за малко повече от час и половина игра.

Мачът започна сравнително равностойно, като всеки от двамата тенисисти печелеше своето подаване. Джокович обаче бе по-близо да вземе предимство, като първо пропусна две точки за пробив във втория гейм и още една в третия. По всичко личеше, че сетът отива към тайбрек, но в 12-ия гейм Рууд се пропука и допусна да бъде пробит, с което Ноле взе сета със 7:5 в своя полза.

Във втория сет сърбинът взе инициативата с пробив за 3:1, след което двубоят стана лесен за него. До края той печелеше убедително подаванията си и затвори сета и мача с 6:3 в своя полза.

Така носителят на 21 титли от Големия шлем стана третият тенисист в историята след Илие Настаси е Роджър Федерер, който печели финалния турнир в три различни града. Този път това се случи в Торино, а преди това Ноле бе вдигал титлата и в Шанхай през 2008 и четири пъти в Лондон.

С шестата си титла Джокович се изравни с Роджър Федерер начело в класацията за най-много победи в този турнир, като остави зад гърба си Иван Лендъл и Пийт Сампрас с по 5 и Илие Настасе с 4.