СПОРТНА ПАНОРАМА

0
462

 

МОНТАНА ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА ДОБРУДЖА

Волейболният отбор на Монтана постигна пета победа в Efbet Супер Волей, след като момчетата на Даниел Пеев дадоха само гейм и надделяха у дома над Добруджа 07 (Добрич) с 3:1 (25:17, 25:15, 23:25, 25:17) в среща от 6-ия кръг на първенството, играна пред около 300 зрители в зала “Младост”, информира sportal.bg. По този начин монтанчани са трети във временното класиране с 5 победи, 1 загуба и 13 точки. Добруджа пък продължава да е на последното 12-о място без победа до момента и само с две спечелени точки. В следващия кръг Монтана гостува на Черно море (Варна), докато добричлии са домакини на шампиона Хебър (Пазарджик). Мачовете са съответно в неделя (20 ноември) и събота (19 ноември) от 18,00 часа.

Най-полезни за Монтана станаха Димитър Калчев (8 аса!, 2 блока, 40% успеваемост в атака и 53% позитивно посрещане) и Мирослав Градинаров (4 блока, 1 ас и 64% успеваемост в атака) с 22 и 21 точки за победата. За гостите от Добруджа Златко Кьосев приключи с 11 точки.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ СЕ КЛАСИРАХА ЗА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ ЗА КУПАТА

Хандбалистите на Добруджа се класираха за четвъртфиналите в турнира за Купата на България при мъжете. Това стана след успех над втородивизионния Труд от едноименното пловдивско село. Домакините започнаха добре срещата и на почивката имаха преднина от два гола – 19:17. През второто полувреме обаче тимът на Добрич установи игрово надмощие и заслужено стигна до крайния успех с 41:34.

Втородивизионният Пирин (Гоце Делчев) също се класира за четвъртфиналите в турнира за купата на България. С гол на Райчо Копривленски малко повече от минута преди края той се наложи над елитния Фрегата с 26:25 (13:17). Домакините започнаха колебливо и в средата на първото полувреме изоставаха с 3:11, но постепенно започнаха да заличават пасива си, а с пет поредни гола в началото на втората част те дори обърнаха до 18:17 в 36-ата минута. Малко след средата на втората част те дори увеличиха преднината си до 24:21, но с четири поредни гола бургазлии стигнаха до 25:24 в своя полза пет минути преди края. Впоследствие до финалната сирена те не успяха да се разпишат, а допуснаха две попадения във вратата си от Копривленски и това се оказа решаващо.

Останалите отбори от елита не допуснаха изненади. Държавният шампион и миналогодишен финалист в турнира Шумен 61 спечели лесно с 46:28 (25:10) срещу втородивизионния Интер (Благоевград) като гост. Чардафон, който е последен в “А” РХГ без актив след пет изиграни мача, постигна първи успех за сезона след 42:24 (20:7) над Петър Бабев в Несебър.

Категорични победи срещу по-нискоразрядни съперници постигнаха и Спартак (Варна) над Мартен 67 с 35:16 (19:7) и Осъм (Ловеч) над Раховец 2008 с 47:26 (24:15). sportal.bg

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ВКАРАХА ШЕСТ ГОЛА В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ ЗА ГОДИНАТА

Футболистите на Добруджа постигнаха убедителна победа в последния си официален мач за 2022 година. В среща от последния есенен кръг във втория ни ешелон, проведена на стадион „Дружба” в Добрич, те се наложиха с 6:2 над Спортист (Своге).

„Жълто-зелените” поведоха в 11-ата минута от дузпа, изпълнена от Ивайло Лазаров. Четири минути по-късно гостите възстановиха равенството чрез Илия Русинов, който също вкара от наказателен удар. В 21-ата минута домакините отново дръпнаха в резултата – Денислав Ангелов вкара с глава след центриране на Стефан Митев. В самия край на първото полувреме Илия Русинов отново бе в прегръдките на своите съотборници, след като отбеляза втория си гол в срещата за 2:2.

След почивката паднаха още четири гола, като за радост на добричката публика всички те бяха в мрежата на гостите от Своге. „Жълто-зелените” установиха игрово надмощие и в 59-ата минута поведоха за трети път с гол на Денислав Ангелов след асистенция на Андриан Димитров. Четвъртото попадение в мрежата на гостите вкара Мартин Милушев в 71-ата минута. Андриан Димитров се разписа за 5:2 в 80-ата минута, а крайния резултат оформи Мартин Милушев в последната минута на редовното време.

След този успех Добруджа има вече 16 точки в актива си, но остава в опасната зона. Добричкият тим завършва есенния полусезон на предпоследната 17-а позиция в класирането и след Нова година ще се бори за мястото си във Втора лига.

СЛАВИЯ СЪСИПА ЛЕВСКИ НА “ГЕРЕНА”

Отборът на Славия отново нокаутира Левски с 2:1. Този път “белите” го сториха на стадион “Георги Аспарухов”, като оставиха 26-кратните шампиони без победа в седми пореден мач от efbet Лига. Ивелин Попов, който се завърна след травма, бе точен с глава в 20-ата минута. Той пропусна дузпа в 55-ата минута, след като Вуцов парира неговия изстрел. Емил Виячки изравни в 77-ата минута, а в 90-ата минута Ерол Дост матира домакините. Още в третата минута попадение на Ахмед Ахмедов бе отменено поради засада след намесата на ВАР.

Това е четвърта победа с 2:1 на Славия срещу Левски на “Герена” от март 2020 година, като в този период от пет мача “сините” имат само една победа пред своя публика срещу най-стария столичен клуб, който определено се превърна в черна котка за домакините.

Много грозни сцени имаше след мача, като в гостуващия сектор стана масов бой между фенове на двата тима, след като ултраси на домакините нахлуха в него, провокирани силно от щастливите привърженици на гостите, които преди това влязоха в междинния сектор да дразнят публиката на загубилия тим.

Преди двубоя собственикът на “сините” Наско Сираков награди легендата на клуба и българския футбол Добромир Жечев, единствения роден участник на четири световни първенства, по случай 80-ия му рожден ден.

БРЕНТФОРД УДАРИ МАН СИТИ НА “ЕТИХАД”, АРСЕНАЛ ЩЕ Е НА ВЪРХА ПО КОЛЕДА

Брентфорд прекъсна серията на Манчестър Сити от 21 поредни срещи без загуба у дома, след като победи шампионите с 2:1 на „Етихад Стейдиъм“ в двубой от последния кръг на Премиър лийг преди прекъсването за Световното първенство. Този резултат означава, че със сигурност Арсенал ще посрещне Коледа като лидер в класирането. Айвън Тони (16′, 98′) отбеляза двете попадения за „пчеличките“, които пропуснаха още няколко много чисти положения. Така Брентфорд заслужено постигна първата си победа като гост в първенството от началото на сезона. За шампионите се разписа Фил Фоудън в добавеното време на първата част. „Гражданите“ не се представиха на обичайното ниво, като бяха изненадващо беззъби в предни позиции.

НАКАШИМА Е ШАМПИОНЪТ НА „СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ”

Брендън Накашима спечели турнира по тенис на АТР “Следващото поколение” в италианския град Милано. Представителят на САЩ се наложи категорично над Ижи Лехечка (Чехия) с 4:3 (5), 4:3 (6), 4:2, като срещата продължи 1:23 часа.

Накашима взе първите два сета с тайбрек, а в третата част бе повече от категоричен. Той стана първият американец спечелил надпреварата. 21-годишният тенисист беше победен от Себастиан Корда на миналогодишните полуфинали, но този път Брендън ликува във всичките си пет мача в Милано по пътя към титлата. „В момента съм супер щастлив. Беше страхотен турнир през цялата седмица. Този ​​финал беше още един труден мач. Само няколко точки, които можеха да отидат и в двете посоки. Доволен съм от нивото си днес. Това е добър начин да завърша годината. Това беше финал, така че ще има моменти на натиск. Имаше малко нерви в началото, но съм щастлив, че успях да обърна нещата бързо и да го затворя“, каза Накашима в интервюто си на корта.

Турнирът в Милано на твърда настилка в зала е с награден фонд 1,4 милиона долара. Всички участници са до 21 години, а мачовете се провеждат в съкратен вариант. sportal.bg

БОРИС БЕКЕР МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ БРИТАНСКИЯ ЗАТВОР

Бившата тенис звезда Борис Бекер, който е в затвора във Великобритания, скоро може да бъде депортиран в Германия, пише вестник “Сън”. 54-годишният Бекер е одобрен за бърза програма, която позволява чуждестранните затворници да бъдат освобождавани много по-рано, пише британският таблоид. “Той е включен в схема, която ще гарантира, че ще се прибере у дома навреме за Коледа”, цитира “Сън” източник от затвора. Адвокатът на Бекер Кристиан-Оливер Мозер не пожела да коментира публикацията.

Съдът в Саутхорк осъди бившия номер 1 в световния тенис на 29 април на две години и половина затвор за това, че е скрил 2.5 милиона лири и е избегнал да плати дълговете си, след като е обявил банкрут през 2017 година.

Бекер в момента е в затвора в Хънтеркомб – институция за чуждестранни затворници, която има по-ниско ниво на сигурност в сравнение със затвора в Уондсуърт, където прекара първите седмици.

Според британските закони затворниците могат да бъдат освободени условно, ако са излежали поне половината от присъдата си. Но “Сън” твърди, че новата програма за освобождаване и депортиране има за цел да помогне за облекчаване на режима върху пренаселените затвори във Великобритания. Според изданието, всеки чуждестранен затворник “може да бъде освободен от затвора и депортиран до 12 месеца преди най-ранната дата на освобождаване”, ако отговаря на условията. sportal.bg

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ИЗМЪКНА ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА НАД ФУЛЪМ С ГОЛ В ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ

Манчестър Юнайтед взе изключително драматична победа с 2:1 в гостуването си на Фулъм в мач от 16-ия кръг на Премиър лийг. Още в 5-ата минута Давид Де Хеа бе принуден да прави спасяване след удар на Винисиус, който получи топката от Вилиан в наказателното поле.  Манчестър Юнайтед откри резултата в 14-ата минута, когато Каземиро отне в средата и даде възможност на Марсиал да напредне добре, след което Бруно Фернандеш пое в наказателното поле, само за да намери по перфектен начин Ериксен на метър от голлинията и той отбеляза. В 27-ата минута Хари Уилсън нанесе хубав удар от границата на пеналта, но Де Хеа отново се намеси добре. Само две минути по-късно на свой ред “червените дяволи” можеха да отбележат след добро взаимодействие между Бруно Фернандеш и Антони Марсиал, но Бернд Лено спаси. Манчестър Юнайтед бе изключително близо до второ попадение в добавеното време на първата част, когато отново Бруно Фернандеш намери нахлуващия Кристиан Ериксен, но ударът му премина на сантиметри покрай вратата.

“Червените дяволи” започнаха много добре и второто полувреме, когато отново португалският плеймейкър успя да изведе Антъни Еланга зад гърба на отбраната, но Лено спаси удара му. Фулъм изравни в 62-ата минута чрез появилия се секунди по-рано бивш играч на Юнайтед Дан Джеймс, който засече центриране отляво на Том Киърни. Играчите на “котиджърс” продължиха да са по-активният от двата тима на терена в търсене на ново попадение. Близо до такова бе Жоао Палиня, който отправи зрелищен ножичен удар след корнер, но за пореден път Де Хеа спаси. Манчестър Юнайтед в крайна сметка достигна до победата в последните секунди на срещата, когато Ериксен и Алехандро Гарначо размениха отлично двойно подаване, след което аржентинското крило търкулна топката в мрежата за 2:1, което сложи и точка на спора.

С тази победа “червените дяволи” събраха 26 точки и продължават да заемат петото място в класирането на Премиър лийг. Фулъм пък е девети с 19 пункта.

ШВЕЙЦАРИЯ СПЕЧЕЛИ ТРОФЕЯ В ОТБОРНИЯ ТУРНИР ПО ТЕНИС ЗА ЖЕНИ “БИЛИ ДЖИЙН КЪП”

Швейцария спечели срещу Австралия с 2:0 победи и завоюва за първи път титлата в отборния турнир по тенис за жени “Били Джийн Къп” в Глазгоу (Шотландия). Швейцарките, които са вицешампиони от миналия сезон, спечелиха двата сингъла и срещата на двойки не се игра. Първо Джил Тайхман победи Сторим Сандър с 6:3, 4:6, 6:3 за 2:27 часа. В решителната трета част след 2:2 Тайхман направи два пробива и затвори двубоя с първия си мачбол.

Във втория мач олимпийската шампионка от Токио 2020 Белинда Бенчич надделя лесно над Айла Томлянович с 6:2, 6:1 за 78 минути. Бенчич няма загубен сет от началото на надпреварата.

Швейцария нямаше трофей в турнира, известен преди като “Фед Къп”, след като загуби финала през 1998-а и отново миналата година. Австралия е седемкратен шампион, но за последно триумфира през 1974-а. Австралийките загубиха на финала през 2019 година.