СПОРТНА ПАНОРАМА

0
448

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА СИ ОСИГУРИ МЕДАЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Добричлийката Светлана Каменова осигури перфектния ден за българския бокс на Европейското първенство за жени в Будва, Черна гора. Носителката на купите „Странджа“ и „Балкан“ тази година се класира за полуфиналите в категория до 57 килограма, като по този начин донесе трети медал за страната ни от шампионата. Преди това победи постигнаха Севда Асенова (48 кг) и Венелина Поптолева (52 кг).

Светлана не остави шанс на Мелиса Мортенсен (Дания) и си гарантира минимум бронзово отличие. Националката ни победи след нокаут във втория рунд, като разликата в класите бе осезаема. За място на финал на 21 октомври българката ще се изправи срещу Олга Пападату (Гърция).

Така Каменова спечели трети медал в кариерата си от голямо първенство. Светлана е първата българка с отличие от световен шампионат – бронз от 2012-а, като има и сребърен медал от Европейското първенство през 2014 година.

Още две българки стигнаха до четвъртфиналите и са на крачка от медалите – добричлийката Златислава Чуканова (50 кг) ще боксира с Кейтлин Фрайърс (Ирландия), а Станимира Петрова (54 кг) ще срещне Йелена Зекич (Сърбия).

САШО АНГЕЛОВ ЩЕ ВОДИ ДОБРУДЖА

Сашо Ангелов е новият старши треньор на футболния тим на Добруджа 1919. Той заменя на поста Атанас Атанасов, който подаде оставка след загубата от ФК Крумовград с 0:2 в неделя. Сашо Ангелов е юноша на Локомотив (Горна Оряховица). Освен за родния си клуб в „А” група е играл още за Ботев (Пловдив), ЦСКА, Локомотив (София), Добруджа и Етър, като има и 11 мача за мъжкия национален отбор на България.

Треньорската му кариера започва в Чумерна (Елена), след което е водил Етър, Ботев (Враца) и Локомотив (Горна Оряховица). За последно бе начело на Янтра (Габрово).

Загубата от Крумовград бе трета поредна за Добруджа в първенството. След нея добричкият тим вече е на предпоследната позиция в класирането. „Жълто-зелените” имат само 12 точки от 13 мача – след 3 победи, 3 равенства и 7 загуби. В следващия кръг те ще гостуват на Ботев II (Пловдив), който е последен в подреждането. Срещата ще е на 24 октомври, понеделник, от 16:00 часа.

УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) С ПЪРВА ПОБЕДА

Устрем (Дончево) спечели у дома с 2:1 срещу Ботев (Нови пазар). Двубоят бе от деветия кръг на Североизточната трета лига. Това е първи успех за домакините от началото на първенството, информира sportal.bg.

Първата опасност в срещата създадоха гостите след удар от фаул на Димитър Игнатовски. Капитанът Николай Илиев пък вкара за Устрем, но реферът не зачете попадението, отсъждайки засада. Нулевото равенство се запази до почивката. Веднага след нея Роберто Марков центрира и Виктор Христов насочи топката в мрежата на Ботев. Голмайсторът пропусна и друго положение. Пред отсрещната врата също имаше изпитание. Играч от Нови пазар пък изби топката от голлинията след удар на Пламен Шестаков. Последният коригира мерника си и удвои в 75-ата минута. Капитанът на гостите Йордан Миленов реализира с глава почетното попадение за своите в 84-ата минута.

 

СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – IX КРЪГ

Септември 98 (Тервел) – Спортист 2011 (Г. Тошево)        10:0

Светкавица (Търговище) – Черноломец 1919 (Попово)     1:0

Локомотив 2022 (Русе) – Волов (Шумен)     0:3

Черно море II (Варна) – Рилци (Добрич)     5:0

Лудогорец III (Разград) – Спартак 1918 II (Варна)      3:0

Устрем (Дончево) – Ботев (Нови пазар)      2:1

Доростол (Силистра) – Дунав II (Русе)        1:0

Черноморец (Балчик) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Септември 9 9      0      0      36:5 27
  2. Черноморец 8      8      0      0      31:5 24
  3. Светкавица 8      8      0      0      13:2 24
  4. Черно море II 9      7      0      2      26:9 21
  5. Лудогорец III 9      6      0      3      27:12       18
  6. Черноломец 8      5      0      3      17:9 15
  7. Доростол 8      5      0      3      11:13       15
  8. Рилци 8 3      2      3      12:18       11
  9. Спартак II 8      2      1      5      10:16       7
  10. Волов 9 2      0      7      8:16 6
  11. Дунав II 9 1      2      6      11:19       5
  12. Устрем 8 1      1      6      10:23       4
  13. Спортист 8 1      0      7      13:43       3
  14. Ботев (НП) 9 1      0      8      8:29 3
  15. Локомотив 8 0      2      6      5:19 2

 

ПРОГРАМА – X КРЪГ

21 октомври 2022 г., петък, 15:00 ч.

Черноморец (Балчик) – Черно море II (Варна)

22 октомври 2022 г., събота, 15:00 ч.

Черноломец 1919 (Попово) – Локомотив 2022 (Русе)

Рилци (кв.Рилци, Добрич) – Септември 98 (Тервел)

23 октомври 2022 г., неделя, 15:00 ч.

Ботев (Нови пазар) – Доростол (Силистра)

Волов (Шумен) – Устрем (Дончево)

Спартак 1918 II (Варна) – Светкавица (Търговище)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Лудогорец III (Разград)

Дунав II (Русе) – почива

БЕНЗЕМА Е НОВИЯТ НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНАТА ТОПКА“

Очаквано и напълно заслужено нападателят на Реал (Мадрид) и Франция Карим Бензема беше обявен за победител в анкетата на „Франс Футбол“ и съответно носител на „Златната топка“ за 2022-ра. Така 34-годишният голмайстор грабна първия си подобен приз. Бензема се превърна в петия французин, спечелил „Златната топка“ и в първия представител на своята родина, който го прави през този век. Също така той е и осмият играч на Реал (Мадрид) с най-престижната награда във футбола, като нито един друг клуб няма повече различни призьори. Ветеранът е и вторият най-възрастен неин носител след сър Стенли Матюс, който през 1956-а печели първото ѝ издание на 41 години.

Според новите правила на допитването на „Франс Футбол“ определянето на носителя на „Златната топка“ е въз основа на спортните му изяви и резултати за предходния сезон, а не за календарната година. Така Бензема си заслужи приза със своите 44 гола и 15 асистенции в 46 мача във всички турнири. С Реал французинът спечели Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през миналата кампания, в която стана топ реализатор както в първенството, така и в Шампионската лига.

Трофеят “Копа” за най-добър футболист до 21 години отиде при 18-годишния халф на Барселона Гави. Садио Мане пък прибра дебютния приз “Сократес” за благотворителна дейност. Звездата на дамския състав на Барселона Алексия Путейяс дублира своята “Златна топка” при жените, спечелена от нея и преди година. Миналогодишният подгласник за “Златната топка” Роберт Левандовски излезе на сцената, за да получи първото издание на наградата “Герд Мюлер” за най-добър голмайстор през миналия сезон със своите 57 гола във всички турнири.

Манчестър Сити беше определен за Клуб на годината, изпреварвайки Ливърпул и Реал (Мадрид). Така второто издание на наградата също отиде при английски отбор, както дебютното през миналата година, връчено на Челси.

Зинедин Зидан връчи “Златната топка” на победителя Карим Бензема. По този начин капитанът на Реал изпревари втория Садио Мане, третия Кевин де Бройне и четвъртия Роберт Левандовски за най-ценния индивидуален приз във футбола.

Първата десетка в класацията за „Златната топка“ за 2022 година:

  1. Карим Бензема (Реал Мадрид и Франция)
  2. Садио Мане (Ливърпул и Сенегал)
  3. Кевин де Бройне (Манчестър Сити и Белгия)
  4. Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен/Барселона и Полша)
  5. Мохамед Салах (Ливърпул и Египет)
  6. Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен и Франция)
  7. Тибо Куртоа (Реал Мадрид и Белгия)
  8. Винисиус Жуниор (Реал Мадрид и Бразилия)
  9. Лука Модрич (Реал Мадрид и Хърватия)
  10. Ерлинг Холанд (Борусия Дортмунд/Манчестър Сити и Норвегия)

 

 

ФАЛСТАРТ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ В СТОКХОЛМ

Шампионът от 2013 година Григор Димитров беше елиминиран в първия кръг на турнира на твърда настилка в зала в Стокхолм (Швеция) с награден фонд 648130 евро. Поставеният под номер 6 българин загуби от Иржи Лехечка (Чехия) с 4:6, 6:1, 6:7(5) след 2:24 часа игра под погледа на бившия си наставник Дани Валверду. Димитров, който е трикратен финалист в надпреварата – през 2013, 2014 и 2017 година, загуби първия сет, след като допусна единствен брейк в деветия гейм.

31-годишният хасковлия, 32-и в класацията на АТП, стигна до първите си възможности за пробив едва в началото на втората част и се възползва от четвъртата от тях, след което реализира и още един брейк, за да дръпне с 5:0 по пътя си към изравняването на резултата.

20-годишният чех, 77-и в света в момента, стартира отлично третия сет и дръпна с 4:1, но Димитров успя да изравни за 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него хасковлията поведе с 5:2 точки, но загуби следващите пет разигравания и отпадна на старта за четвърти път от последните си пет участия в турнири.

Любопитното е, че Лехечка в края на септември загуби от третата ракета на България Александър Лазаров на турнира в София с 5:7, 3:6, но този път излезе победител.

Валверду проследи мача от трибуните. Венецуелският специалист ще помага на Григор Димитров в турнирите до края на сезона. Българинът в момента е без личен треньор, след като се раздели с Данте Ботини през септември. Димитров и Валверду работеха заедно почти три години в периода юли 2016 – май 2019 година, като под негово ръководство хасковлията спечели най-значимите титли в кариерата си – на надпреварата от сериите “Мастърс” в Синсинати и на Финалния турнир на АТП в Лондон през 2017 година, след което се изкачи и до третото място в световната ранглиста.

БОРИМИРОВ СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ ЛЕГЕНДИ НА БАЙЕРН

Председателят на Управителния съвет на Левски Даниел Боримиров получи престижна покана. Оказа се, че освен една от най-големите легенди на “сините”, той е такъв и за германския Мюнхен 1860. Борето ще вземе участие в благотворителен мач в чест на 50-ата годишнина на една от емблемите на Бавария – “Олимпиящадион” и “Олимпия парк”. Въпросният сблъсък ще бъде между легенди на “лъвовете” и тези на колоса Байерн (Мюнхен).

Заедно с Боримиров в един отбор ще играят емблематични фигури като Томас Хеслер, Даниел Бирофка, Бени Лаут, Хорст Хелд, Бернхард Винклер и други. Треньор най-вероятно ще бъде колоритният Вернер Лорант. Двубоят ще бъде основната част от празненствата, които ще се проведат тази събота и неделя.

“Олимпиящадион” в Мюнхен беше главно съоръжение при провеждането на Летните олимпийски игри през 1972 година. На него са играни финалите на Световото първенство през 1974 година, Европейското през 1988-а и три финала за КЕШ. От 1972 до 2005 година Байерн и Мюнхен 1860 използваха съвместно стадиона за мачовете си. “Мач Телеграф”