СВЕТЛАНА КАМЕНОВА НА ЧЕТВЪРТФИНАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Добричлийката Светлана Каменова се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора, информира sportal.bg. Носителката на купите „Странджа“ и „Балкан“ за тази година стартира с убедителна победа участието си на шампионата на Стария континент. В категория до 57 килограма Светлана се справи по категоричен начин с представителката на Хърватия Мая Сарич. Една от най-опитните ни и рутинирани състезателки доминираше от първия рунд, прати на три пъти съперничката си в нокдаун и напълно заслужено стигна до победа с 5:0 съдийски гласа.

Днес, 18 октомври, Светлана Каменова ще се изправи срещу Мелиса Мортенсен (Дания) за място на полуфиналите и минимум бронзов медал.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ОТ ЦСКА В СТОЛИЦАТА

Волейболният отбор на ЦСКА започна с чиста победа новия сезон в Efbet Супер Волей. Воденият от Сашо Попов тим надигра категорично Добруджа 07 с 3:0 (25:18, 25:15, 25:22) в мач от първия кръг на първенството, игран в зала “Васил Симов” в столицата. Във втория кръг “червените” ще гостуват на Черно море (Варна), докато Добруджа отново ще е гост, но на Славия. Срещите са съответно следващата събота (22 октомври) от 19,00 часа и в петък (21 октомври) от 18,00 часа.

Още в средата на първия гейм завърналият се при “червените” Иван Колев се контузи, което пък принуди в игра да влезе 49-годишният Ивайло Стефанов, който е и помощник-треньор на тима. Над всички за ЦСКА бе националът Димитър Димитров, отбелязал 21 точки (3 блока, 4 аса и 54% успеваемост в атака). Новото хърватско попълнение Иван Михал добави още 11 точки (4 блока и 64% успеваемост в атака) за успеха. За тима на Добруджа Жулиен Георгиев заби 20 точки (1 ас и 54% успеваемост в атака).

Съставът на Добруджа 07: Стефан Георгиев 2, Жулиен Георгиев 20, Георги Михалев 5, Златко Кьосев 7, Светослав Арнаудов 2, Александър Кордев 5 – Николай Тодоров-либеро (Николай Иванов 1, Валентин Благинов, Леон Тончев).

 

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАПИСАХА СЕДМА ЗАГУБА, ТРЕНЬОРЪТ ИМ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Футболистите на Добруджа отстъпиха на Крумовград с 2:0 и така записаха седма загуба в първенството на Втора професионална лига. Срещата се проведе на стадион „Дружба” в Добрич и бе от 13-ия кръг, а двете попадения за отбора, воден от Велислав Вуцов, паднаха след почивката. Това е втори пореден успех за Крумовград под ръководството на треньора, след като преди седмица той дебютира с 1:0 срещу дубъла на Лудогорец. След двубоя старши треньорът на „жълто-зелените” Атанас Атанасов обяви, че подава оставка.

Гостите откриха резултата в 78-ата минута, когато Ивайло Лазаров си отбеляза злощастен автогол, след като засече топката в собствената си врата след ъглов удар. Шест минути по-късно Мариян Тонев удвои преднината на своя тим, разписвайки се с глава. С това нападателят гарантира третата поредна шампионатна победа на Крумовград, който се изкачи на второ място в класирането.

След третия си пореден неуспех в първенството Добруджа вече е на предпоследна позиция в класирането. „Жълто-зелените” имат само 12 точки от 13 мача – след 3 победи, 3 равенства и 7 загуби. В следващия кръг те ще гостуват на Ботев II (Пловдив), който е последен в подреждането. Срещата ще е на 24 октомври, понеделник, от 16:00 часа.

ХЕБЪР С ТРЕТА СУПЕРКУПА НА БЪЛГАРИЯ

Шампионите от Хебър (Пазарджик) триумфираха с трета Суперкупа на България. Воденият от Камило Плачи тим се наложи над Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:1 (25:15, 25:14, 22:25, 27:25) в битката за трофея, изиграна в зала “Сила” в Пловдив. Двубоят бе наситен с емоции и интригуващи моменти, но “тигрите” демонстрираха повече класа и заслужено записаха успеха. Старши треньорът на Хебър Камило Плачи и на Нефтохимик Иван Станев дадоха шанс за изява на по-голямата част от състезателите си.

Първите два гейма бяха изцяло под диктовката на пазарджишкия тим. В третата част бургазлии значително подобриха играта си в атака и блокада, което бе ключово за резултата. Решителният четвърти гейм предложи много обрати и двата отбора имаха своите шансове, но в крайна сметка “тигрите” надделяха.

Най-резултатен за Хебър бе Трифон Лапков с 24 точки (2 аса, 2 блокади). Със 17 точки завърши Якопо Масари (5 аса, 1 блокади), а с 16 точки приключи Тодор Алексиев. За съперника Душан Лопар, Калоян Балабанов и Аксел Трухчев приключиха с по 11 точки.

 

УАЙЛДЪР НАПОМНИ ЗА СЕБЕ СИ С УНИЩОЖИТЕЛЕН НОКАУТ

Бившият световен шампион на Световния боксов съвет (WBC) – Дионтей Уайлдър, се завърна по феноменален начин на ринга. „Бронзовият бомбардировач“ нокаутира Робърт Хелениус още в първия рунд в главния сблъсък на боксова гала, състояла се в „Barclays Center“ в Бруклин, Ню Йорк.

„Северният кошмар“ стартира от центъра на ринга, а Уайлдър изчакваше опонента си да се приближи до някой от ъглите. При опит за атака от страна на Хелениус, Уайлдър вкара брутален десен, с което нокаутира двуметровият швед, представящ Финландия, оставяйки го в безсъзнание. Дори Реферът Майкъл Грифин не отброи до 10, виждайки безпомощния Хелениус. Двубоят приключи точно след 2 минути и 57 секунди след началото му.

Срещата беше елиминация за определяне на съперник на Анди Руис-младши. Победителят от бъдещия сблъсък Уайлдър – Руис-младши ще получи правото да се боксира като първи претендент за световната титла на WBC срещу шампиона Тайсън Фюри.

С успеха 36-годишният Уайлдър от Тусклуза, Алабама, подобри баланса си до 43 победи (42 с нокаут), равенство и две поражения (от Тайсън Фюри). Робърт Хелениус (31 успеха и 4 загуби), един от бившите спаринг партньори на Уайлдър, загуби с нокаут за трети път в своята звездна кариера. Преди „Бронзовия бомбардировач“, Хелениус пада с нокаут от Йоан Дюапа и Джералд Уошингтън.

 

СЪРБИЯ ЗАЩИТИ СВЕТОВНАТА СИ ТИТЛА ПО БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН НАЧИН

Сърбия защити световната си титла във волейбола при жените по безапелационен начин. Воденият от Даниеле Сантарели тим се наложи над олимпийския вицешампион Бразилия с 3:0 (26:24, 25:22, 25:17) в големия финал на Мондиал 2022, игран в пълната зала “Омниспорт” в Апелдоорн (Нидерландия). По този начин Сърбия спечели световната титла за втори пореден път. Сръбската “репрезентация” направи това след 12 победи от 12 мача. Освен двата златни медала сръбкините имат и един бронз от 2006 година. От друга страна, Бразилия продължава да няма световна титла във витрината си, като това е 4-и загубен финал на шампионат на планетата след 1994, 2006 и 2010 година. “Селесао” също имат един бронз през 2014-а.

Европейският шампион Италия завоюва бронзовите медали, след като надигра олимпийския първенец САЩ също с 3:0 гейма.

ТИЯНА БОШКОВИЧ ОТНОВО MVP НА МОНДИАЛА

Само четири години, след като спечели първото си отличие за Най-полезен състезател на Мондиала през 2018 г., сръбската волейболистка Тияна Бошкович грабна статуетката отново. Тимът на Сърбия триумфира за втори път с титлата, след като надигра Бразилия с 3:0 гейма в големия финал. “Репрезентация” заслужи още три индивидуални награди – за най-добър разпределител, за най-добър диагонал (отново Тияна Бошкович), както и за най-добро либеро. По две отличия взеха сребърните медалистки от Бразилия и носителките на бронзовите медали от Италия.

Идеален отбор на Мондиал 2022:

Най-добър разпределител: Бояна Дърча (Сърбия)

Най-добър диагонал: Тияна Бошкович (Сърбия)

Най-добър посрещач: Габриела Гимараеш (Бразилия) и Мириам Сила (Италия)

Най-добър център: Ана Каролина да Силва (Бразилия) и Анна Данези (Италия)

Най-добро либеро: Теодора Пушич (Сърбия)

MVP: Тияна Бошкович

 

РЕАЛ (МАДРИД) ИЗНЕСЕ ЛЕКЦИЯ НА БАРСЕЛОНА И ВЕЧЕ Е САМ НА ВЪРХА

Реал (Мадрид) срази Барселона с 3:1 в първото Ел Класико през сезона и излезе еднолично на върха в Ла Лига. Шампионите вкараха два гола през първото полувреме – чрез бъдещия носител на “Златната топка” Карим Бензема (12’) и Федерико Валверде (35’). Каталунците намалиха чак в 83-ата чрез резервата Феран Торес, но в добавеното време Родриго реализира за 3:1 от дузпа.

Преди този кръг двата тима деляха първото място с равни точки, но сега вече столичани са еднолични лидери. Така Реал продължава изобщо да няма загуба през сезона, а за Барса това е първо поражение в Ла Лига.

Тимът на Карло Анчелоти стигна до заслужен успех заради далеч по-практичната си игра. В голяма част от срещата гостите бяха неузнаваеми, а в същото време “лос бланкос” се възползваха от шансовете си. Интригата се върна чак след попадението на Барса, а след това последва пропуск на Ансу Фати, на когото малко не достигна да изравни в 87-ата. Голът на Родриго обаче реши всичко.

Успехът е и реванш на домакините за тежкото поражение с 0:4 от Барса през март месец в предишното издание на дербито в рамките на първенството.