СПОРТНА ПАНОРАМА

0
380

 

МИЛИЦА МИРЧЕВА И ИСМАИЛ СЕНАНДЖИ СПЕЧЕЛИХА МЕМОРИАЛА “СЪЕДИНЕНИЕ“

Добричлийката Милица Мирчева спечели 46-тия Международен мемориален маратон Съединение. Тя преодоля 22-километровото трасе от град Съединение до Пловдив за време от 1 час, 24 минути и 18 секунди, информира sportal.bg. Втора, само на 7 секунди след победителката при жените, завърши Маринела Нинева, а трета на почетната стълбичка се качи Девора Аврамова.

В надпреварата при мъжете първото място спечели Исмаил Сенанджи, който измина разстоянието от град Съединение до Пловдив за 1 час, 13 минути и 9 секунди. Втори остана Атанас Куцаров с време 01:17:56 часа, а трети се нареди Шабан Мустафа, който избяга дистанцията за 01:18:12 часа.

В маратона по традиция се включиха стотици ентусиасти, които бяха разпредели в различни възрастови групи. Международният мемориален маратон “Съединение“ се провежда като символ на всенародния бунт за обединението на България, който тръгва от някогашното Голямо Конаре, днес град Съединение, към Пловдив през 1885 г.

 

 

ЧЕТИРИ ОТ ЧЕТИРИ ЗА СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) И ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Отборът на Септември (Тервел) спечели с 1:0 гостуването си на Дунав II (Русе) и продължава с пълен точков актив, информира sportal.bg.  Двубоят бе от четвъртия кръг на Североизточната трета лига. В 45-ата минута Младен Димитров реализира с глава единственото попадение в срещата след центриране на съотборник.

Устремно начало за тервелци и още в 20-ата секунда Кристиан Пешков пропусна да открие резултата, озовал се сам срещу вратаря. В 19-ата минута Владислав Мирчев стреля от два метра, но русенският страж изби в гредата. Последният излезе победител и от директния двубой с Румен Николов в 33-ата минута. В 37-ата пък Денис Кадир от фаул насочи топката на сантиметри от външната страна на русенската врата. Секунди след почивката отново Мирчев пропусна да вкара. Румен Николов пък уцели гредата в 53-ата минута. После силите на гостите свършиха и малките „дракони“ натиснаха. Не намериха обаче верния път към вратата.

В друг мач от четвъртия кръг Черноморец (Балчик) надви Волов с 2:0 в Шумен и също продължава с пълен актив в Североизточната трета лига. Почи тресна гредата на шуменската врата в началото. В 20-ата минута Габриел Вулкано беше изведен зад защитата, елиминира бранител и стреля неспасяемо в близкия ъгъл. Той можеше да вкара още веднъж до почивката. Добра възможност имаше и съотборникът му Иван Цачев. През втората част футболистите от Балчик отново контролираха събитията на терена. След комбинация отляво с Почи, Джорджио Димитров постави точка на спора – 0:2 в 75-ата минута.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – IV КРЪГ

Волов (Шумен) – Черноморец (Балчик)     0:2

Устрем (Дончево) – Светкавица (Търговище)    0:3

Доростол (Силистра) – Лудогорец III (Разград) 2:1

Дунав II (Русе) – Септември 98 (Тервел)    0:1

Ботев (Нови пазар) – Черно море II (Варна)        2:3

Черноломец (Попово) – Рилци (Добрич)   2:0

Спартак II (Варна) – Спортист 2011 (Г. Тошево)         3:2

Локомотив 2022 (Русе) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черноморец 4 4       0       0       14:3  12
  2. Септември 4       4       0       0       12:1  12
  3. Черноломец 3 3       0       0       12:2  9
  4. Светкавица 3       3       0       0       6:0    9
  5. Черно море II 4       3       0       1       7:5    9
  6. Рилци 4       2       1       1       5:4    7
  7. Доростол 4       2       0       2       5:10  6
  8. Спартак II 3       2       0       1       5:4    6
  9. Лудогорец III 4       2       0       2       10:7  6
  10. Волов 4 1 0       3       4:4    3
  11. Спортист 4 1       0       3       8:16  3
  12. Дунав II 4 0       1       3       3:7    1
  13. Локомотив 3 0       0       3       3:10  0
  14. Устрем (Дон) 4 0       0       4       3:12  0
  15. Ботев (НП) 4 0       0       4       4:16  0

 

ПРОГРАМА – V КРЪГ

10 септември 2022 г., събота, 17:00 ч.

Рилци (Добрич) – Спартак 1918 II (Варна)

Черноморец (Балчик) – Черноломец (Попово)

Септември 98 (Тервел) – Ботев (Нови пазар)

Светкавица (Търговище) – Доростол (Силистра)

11 септември 2022 г., неделя, 17:00 ч.

Черно море II (Варна) – Волов (Шумен)

Лудогорец III (Разград) – Дунав II (Русе)

Локомотив (Русе) – Устрем (Дончево)

Спортист 2011 (Генерал Тошево) – почива

ПЪРВА ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОБАСКЕТ 2022

Отборът на България победи Грузия с 92:80 (14:18, 25:20, 27:19, 26:23) в четвъртия си двубой от група „А“ на Европейското първенство по баскетбол за мъже и запази шансове за класиране на осминафиналите на шампионата. Мачът се игра пред около 8000 привърженици в “Тбилиси Арена” в грузинската столица. Българският тим ще изиграе последния си мач от груповата фаза срещу Белгия и при успех ще продължи напред в турнира. Натурализираният американец Дий Бост, Александър Везенков и Павлин Иванов направиха страхотен мач за България. Националите ни вкараха общо 19 тройки.

Двубоят стартира трудно за България и след няколко пропуска Грузия поведе с 9:3. Домакините имаха аванс от 18:14 след първите 10 минути и направиха серия от 6 безответни точки до 22:14, преди Везенков, Андрей Иванов и Павлин Иванов да върнат 9 поредни точки за преднина от 23:22 за България. С четвъртата си тройка Дий Бост направи резултата 33:27 за българите четири минути преди почивката. Везенков вкара за 35:31, но грузинците на свой ред обърнаха резултата до 36:35. С тройка на Чавдар Костов и един наказателен удар на Бост българският тим се оттегли с точка преднина на почивката при 39:38.

С нови три поредни тройки на Бост националите ни поведоха с 48:42 в началните две минути на второто полувреме. Санадзе, Шермандини и Мамукелашвили намалиха пасива на домакините, но с кош за 2 точки и един наказателен удар Андрей Иванов направи резултата 54:49 в средата на третата част, а още две точни стрелби от дистанция Павлин Иванов покачи на 60:49 при оставащи три минути от периода. Четвъртата част започна с 9 точки аванс за България – 66:57, а с кошове на Бост и Везенков резултатът стана 76:64 седем минути и половина преди края. Двата състава размениха по още една тройка, а с деветата на Дий Бост тимът на България поведе с 84:70. Авансът на водения от треньора Росен Барчовски тим бе 86:75 две минути преди края, когато Сандро Мамукелашвили с тройка намали разликата на 8 точки и серия от 5:0 за домакините. С кош на Андрей Иванов националите задържаха преднина от 10 точки – 88:78 при оставащи минута и 13 секунуди в двубоя, а срещата завърши при 92:80.

Дий Бост бе феноменален, завършвайки с дабъл-дабъл от 33 точки и 12 асистенции при 9/14 стрелба от тройката. Александър Везенков пък направи блестящо второ полувреме и финишира с 28 точки и 14 борби, а “златната” резерва Павлин Иванов реализира още 17 точки.

 

ДИНАМО (ЗАГРЕБ) УДАРИ ЧЕЛСИ

Челси започна кампанията си в груповата фаза на Шампионската лига със загуба. Лондончани бяха победени с 1:0 от Динамо (Загреб) на стадион “Максимир” в среща от група Е, където още са Залцбург и Милан. Единственото попадение в мача реализира Мислав Оршич в 13-ата минута след блестяща контраатака. Бруно Петкович изведе Оршич зад защитата, той надбяга Фофана и чукна топката покрай излезлия да го пресрещне Кепа.

Отборът на Томас Тухел владееше топката в големи периоди от мача, но не създаде много голови положения. Най-добрите ситуации пред вратата на домакините бяха към края, когато Рийс Джеймс удари греда, а вратарят на домакините Доминик Ливакович направи страхотно двойно спасяване след удари на Маунт и Зиеш. Пиер-Емерик Обамеянг дебютира за Челси. Той игра със специална маска, която предпазваше лицето му. Нападателят бе титуляр и престоя на терена до 59-ата минута, но не се запомни с нещо интересно.

 

 

МБАПЕ ОСИГУРИ ИСТОРИЧЕСКА ПЪРВА ПОБЕДА НА ПСЖ НАД ЮВЕНТУС

Пари Сен Жермен започна участието си в тазгодишното издание на Шампионската лига с победа с 2:1 срещу големия си конкурент в група “Н” Ювентус. Така френският шампион си осигури първи три точки в турнира, записвайки първа победа над Ювентус в историята си.

Пари Сен Жермен откри резултата още с първата си възможност в мача. В 6-ата минута Неймар елегантно копна топката и изведе Мбапе зад защитата на съперника, а той отблизо порази вратата за 1:0. Ювентус създаде първата си голова възможност в 19-ата минута, когато Аркадиуш Милик бе намерен в близост до вратата и стреля с глава, Донарума спаси, след това Душан Влахович опита изстрел с пета, който бе избит от защитник, а накрая и Филип Костич шутира, но не успя да уцели вратата. В 22-ата минута домакините удвоиха преднината си. Мбапе направи двойно подаване с Хакими, след което със страхотен шут от движение заби топката във вратата за 2:0.

Юве обаче се върна в мача в 53-ата минута. Тогава топката бе разиграна след корнер и последва центриране в наказателното поле, където Уестън Маккени с глава порази вратата за 2:1. Гостите продължиха с добрите си действия и в 56-ата минута бяха близо до втори гол. Този път Влахович обстрелва вратата на съперника с глава и Донарума спаси, след това и Маккени имаше шанс да шутира към вратата, но ударът му бе избит от защитник. В 67-ата минута Лионел Меси опита изстрел извън наказателното поле на съперника и кълбото профуча опасно близо покрай вратата. В 89-ата минута домакините пропиляха страхотен шанс за трети гол. Неймар бе оставен непокрит около точката на дузпата и стреля силно от воле, но Перин направи блестящо спасяване.

В крайна сметка ПСЖ започна чудесно участието си в Шампионската лига с първи три точки в актива си. За “старата госпожа” пък предстои тепърва да търси първия си успех, за да се върне в битката за излизане от групата.

РЕАЛ СТАРТИРА ОТЛИЧНО, НО ЗАГУБИ БЕНЗЕМА

Реал (Мадрид) започна успешно защитата на титлата си в Шампионската лига. “Белите” спечелиха с 3:0 гостуването си на Селтик след отлично второ полувреме. Те обаче загубиха Карим Бензема, който напусна с контузия след половин час игра.

Срещата започна при вихрено темпо и “детелините” организираха опасна атака в самото й начало. Лиел Абада се оказа на добра позиция 27 секунди след началото на двубоя, а ударът му бе отклонен и топката мина покрай вратата. Селтик играеше амбицирано под мощната подкрепа на феновете и създаваше проблеми на защитата на съперника. В 21-ата минута Макгрегър получи топката на прекрасна позиция и стреля силно, като разтресе дясната греда на Куртоа. Тимът на Анчелоти стигна до удар към вратата в 29-ата минута. Тогава Валверде стреля отлично, но не достатъчно точно. Секунди по-късно Карим Бензема трябваше да напусне терена поради контузия. Французинът бе заменен от Еден Азар. Малко преди почивката Винисуис пропусна прекрасна възможност да открие резултата. Бразилецът бе изведен сам срещу вратаря. Джо Харт излезе, скъси ъгъла и успя да отрази.

Реал нанесе своя удар в 57-ата минута. Прекрасна комбинация позволи на гостите да се справят с опита за преса на Селтик. Топката стигна до Валверде, който напредна по дясното крило и намери Винисиус, а бразилецът я прати в мрежата. Три минути по-късно отборът на Анчелоти вече водеше с два гола. Пробив на Азар през центъра завърши с подаване към Модрич в наказателното поле. Хърватинът финтира и с външен фалц отбеляза втория гол в мача. След това развитие крайният победител до голяма степен бе ясен, а “белите” имаха тотален контрол в следващите минути. Те стигнаха и до трети гол в 77-ата минута. Кроос великолепно намери Карвахал зад защитата, а той пусна към Азар, който се разписа. Малко преди края Куртоа отрази удар на резервата Хакшабанович от малък ъгъл.

ГАРСИЯ И ЖАБЕР СА ПЪРВИТЕ ДВЕ ПОЛУФИНАЛИСТКИ НА US OPEN

Първите две полуфиналистки в последния за годината турнир от Големия шлем – US Open, са французойката Каролин Гарсия и тунизийката Онс Жабер. Те победиха на 1/4-финалите съответно Коко Гоф и Айла Томлянович, за да си уредят среща помежду си в следващата фаза на турнира.

28-годишната Каролин Гарсия постигна сравнително комфортна победа над представителката на домакините Коко Гоф. Тя се наложи в два сета с 6:3, 6:4 за малко повече от час и половина игра на “Артър Аш Стейдиъм”. Така французойката ще играе на 1/2-финал в турнир от Големия шлем за пръв път в кариерата си.

В другия четвъртфинал от деветия ден на турнира Онс Жабер надделя също в два сета над Айла Томлянович – 6:4, 7:6(4). Тук мачът бе една идея по-оспорван, като вървеше гейм за гейм. Особено драматичен бе вторият сет, който бе като влакче на ужасите. В него и двете тенисистки изпитваха огромни затруднения да печелят подаванията си и си размениха по три пробива, за да се стигне до 6:6 и тайбрек. В него Жабер показа по-здрави нерви и се наложи със 7:4 точки, с което затвори и мача в своя полза. Така 28-годишната тунизийка достигна втория си полуфинал в турнир от Големия шлем и стана първата тенисистка с арабски корени, която ще играе на тази фаза на US Open.