СПОРТНА ПАНОРАМА

0
396

 

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ОТ МАРИЦА НА СТАДИОН „ДРУЖБА”

Футболистите на Добруджа допуснаха трета загуба в първенството на Втора професионална лига. В мач от осмия кръг „жълто-зелените” бяха надиграни на стадион „Дружба” от състава на Марица (Пловдив). С два гола на бившия национал Валери Домовчийски гостите се наложиха с 2:1. Така момчетата на Николай Димитров грабнаха нови три точки и се изкачиха до петото място във временното класиране с актив от 13 точки.
Добруджанци започнаха добре срещата пред своя публика и в 15-ата минута поведоха в резултата. Денислав Ангелов прати топката в мрежата на пловдивския тим с хубав удар от въздуха. В самия край на първото полувреме обаче Валери Домовчийски завърши добра акция на “пиратите” за 1:1. В 79-ата минута бившият голаджия на Левски отново беше точен – 2:1 за Марица. В самия край на мача Мирослав Начев получи втори жълт картон и съставът на Атанас Атанасов завърши с човек по-малко на игрището.
Така след осмия кръг Добруджа е в средата на таблицата с 9 точки – след 2 победи, 3 равенства и 3 загуби. В следващия кръг отборът на Добрич ще гостува на Созопол, който е в зоната на изпадащите. Мачът край морето е на 10 септември, събота, от 17:00 часа.

СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ ЗА ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА

Отборът на Добруджа спечели сребърните медали в тазгодишното издание на традиционния турнир по хандбал за мъже в памет на Тодор Хънков в Бургас. Надпреварата се организира от ХК Черноморец под егидата на Община Бургас. С купата за първото място триумфира съставът на Локомотив (Горна Оряховица). “Железничарите”, които са носители на Купата на България и вицешампиони от миналия сезон, победиха на финала добричкия тим с 37:25.
Момчетата на Георги Андреев завършиха на първо място в своята група, след като в първия си мач победиха Спартак (Варна) с 24:21, а във втория завършиха наравно с Осъм (Ловеч) – 19:19.
В турнира през уикенда участваха още отборите на Чардафон (Габрово), Фрегата (Бургас), Спартак (Варна) и Осъм (Ловеч).

БАСКЕТБОЛИСТТЕ НИ С ТРЕТА ЗАГУБА НА ЕВРОПЕЙСКОТО В ГРУЗИЯ

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол не успя да се поздрави с първа победа в груповата фаза на Евробаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски допуснаха трето поредно поражение, след като отстъпиха драматично пред Черна гора с 81:91 (21:21, 25:24, 12:22, 22:20) в “Тбилиси Арена” в грузинската столица. Допълнителната лоша новина за треньорския щаб на “лъвовете” е контузията на гарда Станимир Маринов. Плеймейкърът получи травма през първото полувреме, напусна терена накуцвайки и повече не се завърна в игра, като изгледа второто полувреме отстрани.
Днес българският тим ще се изправи срещу домакините от Грузия в 20:00 часа българско време.
Лидерът на националите ни Александър Везенков отново свърши своята работа и записа трети пореден мач с поне 26 отбелязани точки в турнира, но проблемите с Дий Бост продължиха и в този двубой. Натурализираният американец вкара само една точка, бе 0/7 при стрелбата от далечно разстояние и не опита нито един изстрел за две точки, като успя да компенсира до някаква степен със своите шест асистенции.
Иначе отборът ни отново изигра страхотно първо полувреме, след края на което водеше с една точка – 46:45, но още от самото начало на третата част черногорците направиха серия и взеха нещата под контрол. Все пак момчетата на Росен Барчовски наваксаха пасива си и отново излязоха напред при 75:73, но така и не успяха да намерят отговор срещу действията на звездите на съперника Кендрик Пери и Боян Дублевич, които бяха в основата на успеха на Черна гора.

МЕСИ И МБАПЕ ДЕМОНСТРИРАХА ОТЛИЧНО ПАРТНЬОРСТВО

Френският шампион Пари Сен Жермен записа безпроблемен успех с 3:0 при визитата си на Нант в двубой от шестия кръг на Лига 1. Направи впечатление чудесното взаимодействие между Лионел Меси и Килиан Мбапе, като аржентинецът асистира и за двата гола на нападателя в мача.
В 18-ата минута Меси направи дълъг рейд и пусна пас към Мбапе, който откри резултата с майсторско изпълнение. В 24-ата минута задачата на ПСЖ беше допълнително улеснена, след като противниковият халф бек Фабио беше изгонен с директен червен картон за груб фал срещу Витиня, който впоследствие беше принудително заменен. Половин час по-късно Мбапе пробва дълго подаване към Меси успоредно на вратата. Въпреки опита на Никола Палоа да го осуети, пасът достигна до аржентинския национал, който задържа топката и я върна на Мбапе, за да може младият голмайстор да отбележи второто си попадение в двубоя. В 68-ата минута Неймар разтресе близката греда с шут от удобна позиция, но с добавката си Нуно Мендеш оформи крайното 3:0 в полза на парижани.
Така ПСЖ задържа първото място в класирането с 16 точки и по-добрата си голова разлика спрямо втория Марсилия, който е със същия актив. Нант пък е на десета позиция в таблицата с 6 спечелени пункта, като превъзхожда Троа и Клермон единствено по голова разлика. sportal.bg

МАГУЧИХ ДРЪЗНА ДА АТАКУВА СВЕТОВНИЯ РЕКОРД НА СТЕФКА КОСТАДИНОВА

Няколко дни след като Стефка Костадинова отбеляза 35 години от своя световен рекорд в скока на височина от 2.09 метра, световната шампионка в зала от тази зима Ярослава Магучих дръзна да атакува това постижение. 20-годишната украинка си осигури първото място на Диамантената лига в Брюксел с личен рекорд от 2.05 метра – изравнен рекорд на турнира и на Украйна и най-добър резултат в света за сезона. След това Магучих качи летвата директно на 2.10 м и направи три прилични опита, но все пак върховото постижение на Костадинова се задържа на върха.
Световната шампионка от Юджийн Елинор Патерсън (Австралия) завърши втора с 1.94 м, а нейната сънародника Никола Олислагерс, олимпийска медалистка от Токио, се нареди трета с 1.91 м.

НАДАЛ НЕ СРЕЩНА ТРУДНОСТИ С ГАСКЕ

Поставеният под №2 в схемата Рафаел Надал се класира безпроблемно на 1/8-финалите на US Open. Испанецът записа експресна победа в три сета – 6:0, 6:1, 7:5 над Ришар Гаске в сблъсъка помежду им от третия кръг на надпреварата. В първите два сета Матадора правеше каквото си поиска на “Артър Аш Стейдиъм” и даде само един гейм на своя съперник. Гаске все пак успя да вкара искрица интрига в третия сет, в който докара нещата до 5:5, но точно тогава допусна да бъде пробит, а след това Надал на свой сервис затвори сета и мача в своя полза. Следващият съперник на 36-годишния испанец ще бъде Франсис Тиафо. Представителят на домакините също бе доста убедителен в сблъсъка си с Диего Шварцман, побеждавайки го в три сета – 7:6(7), 6:4, 6:4.
Като цяло повечето фаворити продължават напред в турнира. Поставеният под №3 Карлос Алкарас не даде шанс на американеца Дженсън Бруксби, записвайки трисетов успех с 6:3, 6:3, 6:3. Седмият поставен Камерън Нори също взе трисетов успех срещу Холгер Руне – 7:5, 6:4, 6:1. Марин Чилич се наложи със 7:6(11), 6:7(3), 6:2, 7:5 над Даниел Еванс, а Иля Ивашка победи с 6:4, 3:6, 6:2, 6:3 Лоренцо Музети. Най-оспорваният сблъсък бе този между Андрей Рубльов и Денис Шаповалов. Срещата продължи над 4 часа, а руснакът изтръгна победата след страхотна битка с 6:4, 2:6, 6:7(3), 6:4, 7:6(7). sportal.bg

ФАРА И МАККОЛГАН СПЕЧЕЛИХА ПОЛУМАРАТОНА НА ЛОНДОН

Мо Фара спечели полумаратона на Лондон при мъжете, а Ейлиш МакКолган постави нов рекорд на трасето при жените. Носителят на четири златни олимпийски медала на писта Фара финишира за 1:01:49 часа в третия полумаратон в своята кариера. МакКолган пък спечели надпреварата при жените с 1:07:35 часа и коригира предишния рекорд на трасето, който беше 1:09:51 часа.
31-годишната МакКолган направи много силен сезон, в който стана шампионка на Игрите на Британската общност в Бирмингам на 10 000 метра и взе още три медала на другите големи състезания през сезона. Тя се оттегли от участие в маратона на Лондон следващия месец поради здравословни причини.

ВЕРСТАПЕН ОТНОВО ХВЪРЛИ НИДЕРЛАНДИЯ В ЕКСТАЗ СЪС СТРАХОТНА ПОБЕДА НА “ЗАНДВООРТ”

Световният шампион Макс Верстапен завоюва своята десета победа в 15 състезания от началото на сезон 2022 във Формула 1, след като за втора поредна година спечели домашната си Гран При на Нидерландия. Пилотът на Ред Бул запази първото си място на старта, след което контролира събитията в първия стинт на състезанието. Той обаче стартира с гумите софт, което означаваше, че ще трябва да направи поне две спирания в бокса. Люис Хамилтън и Джордж Ръсел от Мерцедес обаче започнаха надпревара с медиум, което им даде стратегическо предимство и възможността да направят само един стоп. Така инициативата бе на път да отиде при „сребърните стрели“, но една виртуална и една истинска кола за сигурност в последните 25 обиколки заличиха това им предимство. Първо Юки Цунода спря своя Алфа Таури край пистата, което наложи обявяването на виртуална кола за сигурност в 48-ия тур на състезанието. При нея Верстапен, Хамилтън и Ръсел спряха заедно за втори път, като световният шампион сложи хард, докато дуото на Мерцедес заложи на медиум. При рестарта Верстапен имаше аванс от 12.5 секунди, а 15 обиколки преди финала на трасето бе изкарана и истинската кола за сигурност заради спрелия болид на Валтери Ботас на старт-финалната права. Този път Верстапен, Ръсел и Шарл Леклер смениха гумите си и сложиха софт, докато Хамилтън остана на пистата с медиум. Това остави седемкратния световен шампион практически беззащитен при подновяването на състезанието и той загуби лидерството от Верстапен още в първия завой след рестарта.
В последствие британецът загуби позиции и от Ръсел и Леклер, които допълниха подиума в Нидерландия. В крайна сметка Хамилтън финишира четвърти, а на пето място се класира Серхио Перес. Фернандо Алонсо, Ландо Норис, Карлос Сайнц, Естебан Окон и Ланс Строл допълниха зоната на точките.
В генералното класиране във Формула 1 Верстапен продължава да води с актив от 310 точки и аванс от цели 109 пункта пред Леклер и Перес. Сезонът във Формула 1 продължава още тази седмица с надпревара за Гран При на Италия.

ХОЛАНД ЗАКРЪГЛИ СМЕТКАТА СИ НА ДЕСЕТ ГОЛА

Шампионът Манчестър Сити пропусна възможността да излезе на върха във временното класиране на Премиър лийг поне за ден, след като записа изненадващо равенство – 1:1, с Астън Вила на „Вила Парк“. След бледо първо полувреме „гражданите“ излязоха напред в резултата в 50-ата минута, когато Ерлинг Холанд отбеляза десетия си гол от началото на сезона. Така норвежецът изравни рекорда на Мики Куин от декември 1992 година за най-бързо отбелязани десет попадения във Висшата лига. След това обаче гостите направиха няколко пропуска, които бяха наказани от Леон Бейли в 74-ата минута. Това означава, че „гражданите“ остават на точка зад лидера Арсенал. Астън Вила, който бе на предпоследно място преди този кръг, пък спечели четвъртата си точка през този сезон и с нея излезе над зоната на изпадащите по голова разлика.