МИЛИЦА МИРЧЕВА В ТОП 15 В МАРАТОНА НА СВЕТОВНОТО

Единствената българска представителка на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн Милица Мирчева направи запомнящ се дебют на такъв форум. 28-годишната атлетка от Добрич завърши 15-а с време от 2:30:20 часа. Тя бяга близо до собствения си национален рекорд от 2:29:23 часа, който постави на маратона на Копенхаген през май, когато завърши пета. .

Световната титла в маратона в Юджийн заслужи представителка на Етиопия. Златния медал с нов рекорд на шампионатите от 2:18:11 часа спечели Готитом Гебресласe. Тя дълго време се движеше заедно с кенийката Джудит Джептум Корир, която дори водеше в голяма част от времето, но в крайна сметка се окичи със златото, а Корир завърши втора с личен рекорд от 2:18:20 часа. Друга кенийка, но състезаваща се за Израел – Лона Чемтай Салпетър, се пребори за бронзовия медал с 2:20:18 часа. Тя е европейска шампионка на 10 000 метра от Берлин 2018.

“Този път не съм гонила резултат. За мен беше важно как ще протече състезанието тактически, защото на такива шампионати не се търси време, а се търси призово място. Аз се бях съсредоточила върху това да се класирам възможно най-напред. Бях си поставила за цел топ 20, така че топ 15 за мен е успех“, това сподели след края на състезанието възпитаничката на Йоло Николов пред пратеника на списание “Атлетика” в Орегон Антон Бонов. “Следващото състезание, в което ще участвам, е европейското първенство след месец. Там отново бягането ще бъде най-вероятно тактическо. Това е още една голяма цел за годината. Надявам се да се получи едно добро бягане. След това не знам дали скоро ще бягам маратони. Най-вероятно, ако бягам, това ще е в края на годината или в началото на следващата. Мисля да се съсредоточа върху по-кратките дисциплини, за да мога да напредна и там”, сподели още националната ни рекордьорка. sportal.bg

ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ БЕЛАСИЦА В ПЪРВИЯ КРЪГ НА ПЪРВЕНСТВОТО

Беласица победи с 2:1 Добруджа в последния мач от първия кръг на Втора лига. “Комитите” се завърнаха с успех в професионалния футбол след няколко години отсъствие. Феновете им обаче не успяха да се насладят на срещата на стадион “Цар Самуил” в Петрич, тъй като мачът се игра в Симитли. Успехът бе изкован още в първите минути на двубоя, когато паднаха и двата гола, информира sportal.bg. Резултатът бе открит от домакините в седмата минута. Тогава далечен шут на Айвън Ангелов бе избит от вратаря Димитър Илиев, но при добавката Мариян Вангелов реализира – 1:0. В 12-ата минута резултатът вече бе 2:0. Атанас Карачоров бе спънат в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Марти Таушанов и удвои.

В 51-ата минута Добруджа остана с човек по-малко, след като Иван Тренчев получи втори жълт картон. В 84-ата минута гостите намалиха резултата. Стефан Статев намери по земя Денислав Ангелов в наказателното поле. Първоначалният удар бе спасен от стража на домакините, но последвалият рикошет в нападателя се оказа голов.

Наставникът на Добруджа Атанас Атанасов не остана доволен от играта на своите футболисти срещу Беласица: “Показахме 5% от това, което показахме по време на подготовката. Основната вина си я слагам на мен, че не можах да ги подготвя психически. Само Ахмед Адемов стигна нивото си. Всичко друго – под всякаква критика. Бяхме с нагласата да спечелим първия мач. Не се получи, но следващият двубой е най-важен.”

В следващия кръг добричкият тим ще играе на стадион „Дружба” с Миньор (Перник). Мачът е в неделя от 18:30 часа.

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) РАЗГРОМИ УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) В КОНТРОЛА

Септември надигра Устрем (Дончево) с 6:0 в приятелска среща, играна в Тервел. Домакините доминираха през 90-те минути. Тон за голеадата даде новото попълнение и бивш голмайстор на Устрем Владислав Мирчев в 39-ата минута. Димитър Василев удвои секунди преди почивката. Кристиян Пешков вкара третото попадение в 55-ата минута. После Стефан Стефанов уцели гредата. Той обаче коригира мерника си в 66-ата минута – 4:0. Малко след това Пешков реализира от фаул, а Баръш Николаев вкара шестия гол в 81-ата минута. Секунди преди края гостите получиха дузпа, но Преслав Пасев стреля в гредата. sportal.bg

БАЛЧИК ИЗПРАТИ ФУТБОЛИСТИ В EFBET ЛИГА И ВТОРА ЛИГА

Професионалната работа в Черноморец (Балчик) вече дава резултати и двама от футболистите реализираха трансфери в наши отбори от efbet Лига и Втора лига. Нападателят Ангел Ангелов подписа за три години с Черно море, а халфът Светослав Николов се присъедини към Литекс. Макар че остана без двамата си възлови играчи, както и без Данаил Димов, който ще играе за клуб от Трета дивизия в Шотландия, Черноморец стяга боеспособен състав за новия сезон, в който основно са перспективни кадри на Черно море.

Черноморец е обезпечен финансово и организационно от Община Балчик и кмета Николай Ангелов. Мъжкият, юношеските и детските отбори на клуба се сдобиха с пълна екипировка на “Улшпорт” и нови топки “Адидас”, а мъжете са единственият тим в Североизточната трета лига, който тренира всеки ден по време на лятната подготовка. “Целта ни през новия сезон ще е да продължим да развиваме качествата на талантливите ни млади играчи и да се борим за първото място”, заяви за “Петел” изпълнителният директор на балчишкия клуб Милен Христов.

БАРШИМ ГРАБНА ТРЕТО ПОРЕДНО СВЕТОВНО ЗЛАТО

Олимпийският шампион в скока на височина от Токио Мутаз Есса Баршим показа за пореден път, че е невероятен състезател. 31-годишният катарец спечели трета поредна световна титла в скока на височина на открито, след като триумфира в Юджийн с най-добър резултат в света за сезона от 2.37 метра. Баршим се справи от първи опит с всички височини от 2.24 м до 2.37 м и след това направи един фал на 2.42 м.

Катарецът стана първият мъж в историята с три поредни световни титли в скока на височина. Световният шампион в зала от Белград тази зима Уу Сан-гйок изравни националния рекорд на Корея и с 2.35 метра взе сребърния медал. Той преодоля височината от втори опит, като преди това имаше трудности на 2.33 м, с които се справи от третия път.

Украинецът Андрий Проценко спечели първия си медал от световни първенства на открито. 34-годишният атлет заслужи бронза с 2.33 м. Със същия резултат, но с повече грешки, четвърти остана другият олимпийски шампион от Токио Джанмарко Тамбери.

ОТНОВО СМАЗВАЩО ПРЕВЪЗХОДСТВО ЗА РОХАС В ТРОЙНИЯ СКОК

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в тройния скок Юлимар Рохас продължава да доминира в сектора. 26-годишната венецуелка спечели трета поредна световна титла на открито, след като си осигури златото в Юджийн с най-добър резултат в света за сезона от 15.47 метра (1.9 м/сек). Така Рохас вече има по три световни титли в зала и на открито, както и една олимпийска от Токио.

Ямайката Шаника Рикетс спечели сребро на второ поредно световно първенство след Доха. Тя се нареди втора с 14.89 м (1.7 м/сек). Тори Франклин (САЩ) зарадва сънародниците си по трибуните, след като извоюва бронзовото отличие с 14.72 м (1.8 м/сек).

ЩАНГИСТИТЕ И ИВАН ИВАНОВ БЯХА НАГРАДЕНИ ЗА ОТБОР И ТРЕНЬОР №1 НА МЕСЕЦ ЮНИ

Националният отбор по щанги и неговият треньор Иван Иванов бяха наградени с призовете за отбор и треньор №1 за месец юни по време на специална церемония в „Пресклуб – България“.

Както е известно, тежкоатлетите ни завоюваха 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала по време на Европейското първенство в албанската столица Тирана миналия месец. Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов донесоха титлите за България съответно в категориите до 55, до 61, до 67, до 102 и до 109 килограма. Световният шампион Карлос Насар спечели среброто в категория до 89 килограма, а Габриел Андреев и Божидар Маринов завършиха трети в категориите до 61 и до 81 килограма. Те осигуриха първото място на България в класирането по медали на Европейския шампионат, като след нас се нареди тимът на Украйна, който имаше само две титли.

ЛУДОГОРЕЦ ПОКАЗА ДВЕ ЛИЦА, НО ПОСТИГНА ОТЛИЧЕН РЕЗУЛТАТ СРЕЩУ ШАМРОК

Първенецът Лудогорец победи с 3:0 Шамрок Роувърс в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. “Орлите” стигнаха до успеха с две попадения на Пиерос Сотириу преди почивката и късен гол на резервата Игор Тиаго. Така разградчани с осигуриха повече от комфортен аванс преди реванша в Ирландия. Българите тотално надиграха противника през първото полувреме, но през втората част незнайно защо намалиха значително оборотите. В крайна сметка обаче успяха да довършат на практика надеждите на Шамрок с гол в последната секунда на срещата.

В първите минути Лудогорец наложи натиск, но атаките не доведоха до опасности пред вратата на съперника. Все пак натискът даде резултат в 25-ата минута. Тогава Каули центрира отлично към Пиерос Сотириу и кипърецът с глава реализира за 1:0. Десет минути по-късно дойде и второто попадение за домакините. Добър пробив на Каули отдясно изостри атака на Лудогорец, след което последва удар на Рик, който бе спрян на голлинията от футболист на гостите. Там обаче дебнеше Сотириу, който без да се бави, удвои. Малко преди почивката кипърецът можеше да оформи хеттрик. При едно центриране отдясно нападателят стреля с глава, но топката се отклони в играч на Шамрок и се удари в гредата.

В началото на втората част “орлите” намалиха оборотите и натискът спрямо Шамрок не бе толкова силен, което позволи и на гостите да пробват няколко атаки в половината на Лудогорец, но без особен успех. Едва в края на мача “орлите” вдигнаха малко оборотите и това даде резултат. Резервата Игор Тиаго се оказа на правилното място в 94-ата минута, за да прокара топката в мрежата за крайното 3:0.