СПОРТИСТ (ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО) ПОДГОТВЯ МАЩАБНА СЕЛЕКЦИЯ

В Спортист (Генерал Тошево) не спират да работят по селекцията. Целта е отборът да е доста по-конкурентноспособен в Североизточната трета футболна лига в сравнение с последната кампания, когато резултатите бяха посредствени, информира sportal.bg. Още на 1 юли, когато стартира подготовката, се очакват много нови футболисти. Сред тях ще преобладават младите. Новопристигналите ще имат възможност да заслужат мястото си в отбора до началото на новия шампионат. Ще има и освободени от тези, които играха с фланелката на Спортист през миналия сезон. Със сигурност обаче остават местните играчи.

Междувременно стана известно, че футболистите на Генерал Тошево ще изиграят пет приятелски срещи по време на лятната подготовка, като някои от тях вече са уговорени.  На 16-17 юли е контролата с юношеската формация до 17 години на Черно море (Варна), на 23-24 юли – със състава на Суворово, а за 30-31 юли е уговорена проверка със Септември (Тервел).

ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОБЕДИ РАФАЕЛ НАДАЛ В ТРЕНИРОВЪЧЕН МАЧ

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи Рафаел Надал с 6:3, 2:1 в тренировъчен мач между двамата преди старта на “Уимбълдън” след по-малко от седмица, съобщи испанският журналист Мануел Санчес Гомес, който е присъствал на спаринга. Той отбелязва, че рекордьорът по титли от Големия шлем Надал е имал проблеми със сервиса си, като много рядко е вкарвал първото си подаване и е допуснал много двойни грешки, докато българинът е бил безупречен при излизанията си на мрежата. Двамата са решили да прекратят тренировъчния си двубой при 2:1 за Димитров във втория сет, като родният тенисист е водил с пробив.

Рафаел Надал и Новак Джокович вече са в Лондон и се готвят усилено за старта на “Уимбълдън”, който е на 27 юни. Двамата ще участват на демонстративният турнир в Хърлингам, в който са дали заявка да се включат още Каспер Рууд, Карлос Алкарас, Феликс-Оже Алиасим и други.

На “Уимбълдън” няма да участват първите двама в световната ранглиста, като Даниил Медведев не е допуснат до турнира като руснак, а Александър Зверев се възстановя след тежката контузия на глезена.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА СЪС СТРАХОТЕН ОБРАТ НАД СВЕТОВНАТА №37

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за третия кръг на турнира по тенис на трева в английския град Ийстбърн с награден фонд 757 900 долара. 27-годишната софиянка, която влезе в основната схема като “щастлива губеща” от квалификациите, победи американката Шелби Роджърс с 4:6, 6:3, 6:2 за два часа игра.

Томова допусна един пробив и загуби първия сет, но в следващите две части взе подаването на 37-ата в света Роджърс по два пъти и стигна до обрат. Българката заработи 55 точки за световната ранглиста и 9200 долара от наградния  фонд.

В спор за място на четвъртфиналите тя ще играе срещу 36-годишната Кирстен Флипкенс от Белгия, която е 257-а в света. Белгийката е спечелила единствената среща между двете с 6:1, 6:2 на турнир в Санкт Петербург (Русия) през 2017 година.

16-ГОДИШНА БЪЛГАРКА Е СВЕТОВНА ВИЦЕШАМПИОНКА ПО ШАХМАТ

Ученичка от Червен бряг стана световна вицешампионка по класически шахмат за девойки. 16-годишната Патрицие Найманова завоюва престижното отличие на ученическото първенство на планетата в Панама.

Откриваме младата надежда на българския шахмат на летището в Амстердам. Уморена, но удовлетворена. Прибира се у дома, два дни след като е спечелила среброто при девойките до 17 години на световното ученическо първенство. “Една от най-важните партии беше в шестия кръг, чисто психологически, защото преди това претърпях загуба и трябваше бързо да се възстановя, и успях да спечеля”, споделя Найманова пред камерата на bTV.

Патрицие е единствената представителка на България в престижния турнир, където печели 7 от 9 партии и заслужено се качва на почетната стълбица. Преди нея е само състезателка от САЩ. “След всяка загуба тя е готова да се откаже от всичко постигнато досега, но това е за кратко и бързо решава да продължи напред. Радвам се, че упоритостта ѝ е възнаградена”, споделя майката на сребърната медалистка – Таня Панталеева. “Най-много искам да продължа да се развивам и може би да спечеля световната титла!”, казва талантливата ни шахматистка.

Отличието гарантира на десетокласничката, която е и пълна отличничка, възможност да продължи образованието си в десет от най-престижните университети в света

ПСЖ ПРЕДЛОЖИ НЕЙМАР НА ЮВЕНТУС

Нападателят на Пари Сен Жермен Неймар може да се присъедини към Ювентус, според Calciomercato.it. Новият спортен директор на парижани Луис Кампос се е свързал с ръководството на торинския клуб и е предложил да вземат под наем 30-годишния футболист. Отбелязва се, че ПСЖ е готов да плаща част от заплатата на бразилеца.

Френският клуб иска да облекчи ведомостта за заплатите и да се раздели с някои от скъпоплатените си играчи. Неймар, който е със заплата от около 50 милиона евро на сезон, е един от кандидатите за трансфер. Въпреки това играчът каза на клуба, че не планира да напуска. 30-годишният Неймар играе за ПСЖ от 2017 година, когато премина от Барселона за рекордните 222 милиона евро. Договорът му с парижани е до 2025 година. Бразилецът отбеляза 13 гола и направи 6 асистенции в 22 мача от Лига 1 през миналия сезон. sportal.bg

БУФОН: В ТАЗИ СЕРИЯ “А” ДИ МАРИЯ БИ БИЛ КАТО МАРАДОНА

Легендарният вратар на Ювентус Джанлуиджи Буфон приветства възможността крилото Анхел Ди Мария да се присъедини към тима. Настоящият вратар на Парма беше съотборник с аржентинския национал в Пари Сен Жермен през сезон 2018/19 и се изказа много ласкаво за него. “В момента Ди Мария би бил като Марадона в Серия “А”. Ясен ли съм? Футболистите трябва да бъдат оценявани според контекста на това къде играят. Сега Серия “А” е технически по-слаба, а Анхел разполага с толкова голяма техника. Той е решителен пред гола и дриблира покрай съперниците толкова лесно. Добър е в предоставянето на асистенции, тича напред-назад по терена и може да играе различни роли. Накратко, той е футболист. Това, че е на 34 години? Аз съм на 44, но все още играя. Възрастта няма значение. Мотивацията и страстта са много по-важни и същото се отнася за решителността. В последния мач между Аржентина и Италия Ди Мария така и не беше хванат от нашите защитници. Той винаги знае как да бъде намерен на точното място в точния момент. Той не просто докосва топката, а я гали. Винаги я държи залепена за крака си. За един вратар, който вижда как той се приближава към него, остава да направи само едно нещо: да се кръсти. Ако Ди Мария се присъедини към Ювентус, това означава, че той е готов за това. Говорим си за образцов професионалист и приятен човек, който никога не се предава и се бори по време на мачовете и тренировките. Повтарям, в днешната Серия “А” той би бил като Марадона. Ди Мария често беше принуден да остане в сянката на други играчи, по-признати на медийно ниво, въпреки че притежава същите качества. В ПСЖ играх с Неймар, младия Килиан Мбапе и Марко Верати, но Ди Мария не отстъпваше на никого от тях. Когато спечели Десетата с Реал през 2014-а, той играеше с Карим Бензема, Кристиано Роналдо, Лука Модрич и Тони Кроос. Той винаги изоставаше с една крачка, но знаеше как да играе като крило, атакуващ халф и дори краен полузащитник. Който и да го вземе, дано да е Юве, ще е на далавера. Говорим си за шампион, а футболът се нуждае от такива”, коментира Буфон пред “Гадзета дело спорт”.

КАРЛОС ТЕВЕС ПОЕ ПО ТРЕНЬОРСКИЯ ПЪТ

Бившият нападател на Аржентина Карлос Тевес стана старши треньор на Росарио Сентрал, съобщава клубният сайт. Договорът е за 12 месеца. Тевес не е завършил необходимите треньорски курсове, така че няма да може да бъде вписан като наставник в официалните протоколи.

Последният клуб на 38-годишния Тевес беше Бока Хуниорс, който нападателят напусна през 2021 година. Преди това аржентинският футболист е играл за Коринтианс, Уест Хям, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ювентус и други отбори. topsport.bg

ЗАБРАНИХА СЕКСА ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНОТО, НАРУШИТЕЛИТЕ ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА ЗА 7 ГОДИНИ

Пет месеца преди началото на Световното първенство в Катар феновете са шокирани от последните новини – мюсюлманската страна забрани секса. Въпреки че куп свободни фенове идват на турнира по време на Световното първенство, Катар обяви, че всеки е добре дошъл, но ще трябва да спазва законите на тази арабска държава. Позволено е само интимни моменти за законни съпрузи. При липса на официален документ за брак и доказано правене на секс, всеки ще бъде вкарван за седем години в затвора. “Сексът е забранен, освен за съпрузи. В Катар няма да има секс през нощта или партита през цялата нощ. Всички са добре дошли, ако спазват правилата и законите, в противен случай ще има присъди лишаване от свобода”, казаха организаторите. Забранено е притежаването на наркотици, както и напиването на обществени места, освен в строго определени зони, където на феновете ще бъде разрешено да се отпуснат, но не прекалено”, казват организаторите. topsport.bg

БЪЛГАРИЯ С ПЪРВА ПОБЕДА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите на България записаха първа победа в Лигата на нациите. Воденият от Николай Желязков тим надигра Иран с 3:0 (25:19, 25:23, 25:23) в мач от Група 4 на втората седмица на Лигата на нациите, изигран в столичната “Арена Армеец”. Българите записаха не само първа победа в Лигата на нациите, но и постигнаха успех над един от чалъндж-отборите в надпреварата, от което зависи оставането ни в турнира. Националите ни се изкачиха на 13-а позиция в класирането с 5 точки (1 победа, 4 загуби). Иранците са 11-и с 6 точки (2 победи, 3 загуби). Следващата среща  на националите ни е в петък (24 юни) от 20,00 часа, когато ще срещат основния конкурент за оставане в Лигата – Австралия.

Най-резултатен за дебютния български успех в тазгодишното издание на турнира Лигата на нациите стана младият Александър Николов с 20 точки. Мартин Атанасов добави още 14 точки. За състава на Иран със 17 точки се отличи Амин Есмаеилнеджад.

Съставът на България: Георги Сеганов 1, Радослав Парапунов 6, Александър Николов 20, Мартин Атанасов 14, Николай Колев 7, Светослав Гоцев 10 – Владислав Иванов-либеро (Стефан Чавдаров, Добромир Димитров).