• Епицентърът на труса е близо до границата с Пакистан

Силно земетресение в нощта срещу сряда е убило най-малко 280 души в Афганистан, съобщи Би Би Си, позовавайки се държавни медии в страната.

Снимки в социални медии показват хора в носилки, рухнали сгради и руини в провинция Пактика, на границата с Пакистан.

Информационна агенция Бактар посочи, че се очаква броят на жертвите да расте, като добави, че ранените са над 600.

Повечето от жертвите са в провинция Пактика, където са загинали 255 души и над 200 са ранени. В провинция Хост убитите са най-малко 25, а 90 души са настанени в болница. Все още се очаква информация за засегнатите хора в отдалечените населени места.

Предприета е спасителна операция, като са включени и хеликоптери за превозване на ранените.

Земетресението е било с магнитуд 6,1 по Рихтер, по данни на Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Според Геологическата служба на САЩ силата е била с 5,9 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на около 44 км от град Хост в Югоизточен Афганистан и на дълбочина около 51 км.

Трусове са усетени на над 500 км от епицентъра в Афганистан, Пакистан и Индия, в район където живеят 119 милиона души, посочва Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Той цитира свидетели, които усетили земетресението в Кабул и пакистанската столица Исламабад.

“За нещастие миналата нощ имаше силно земетресение в четири окръга на провинция Пактика, което уби и рани стотици наши сънародници и унищожи десетки къщи”, заяви правителственият говорител Билал Карими.

https://bnr.bg