СРЕБРО ЗА ПРЕСЛАВ ВЪЛЕВ ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

Балканският шампионат за юноши и девойки под 18 години се състоя в Бар, Черна гора. Българските атлети завоюваха осем медала с отлични резултати. Балчишкият клуб Черно море-2005 имаше двама представители – националните шампиони в мятането на чук Преслав Вълев и Николета Стойкова. Преслав се окичи със сребърен медал, след като прати чука на 71.60 м, а Николета зае седмо място с 44.86 м.

Лъчезар Вълчев защити титлата си на троен скок от миналата година и реномето си на водач в европейската ранглиста за юноши под 18 години с опит от 15.57 с вятър над допустимото. Васил Русенов взе бронз в тази дисциплина и също е в челото на ранглистата за тази възраст в Европа.

Христо Илиев направи два отлични старта на 100 м и се окичи със среброто, а Никола Караманолов скочи 7.24 с попътен вятър за медал със същия цвят. Двамата взеха по още едно сребро с щафетата 4х100 м заедно с хърделистите Радостин Миленов и Борислав Попгеоргиев.

Ирен Саръбоюкова (скок височина) и Василена Антонова (100 м с препятствия) подобриха личните си рекорди, за да се качат на почетната стълбичка в Бар и да вземат бронзови медали. Саръбоюкова постигна 1.77 и малко не й достигна да преодолее и 1.80. Антонова победи в първа серия на 100 м с препятствия с 13.97 и освен медала покри норматив за европейско първенство.

ХРИСТО БАНКОВ Е НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОН НА ГЮЛЕ

Състезателят на Черно море 2005 (Балчик) Христо Банков е новият български шампион на гюле. На националното първенство за мъже и жени, проведен на стадион „Ивайло“ във Велико Търново, той триумфира с постижение 16.51 м. Негови подгласници станаха Галин Костадинов, който е президент и треньор в СКЛА Добрич, и балканският шампион за юноши през тази зима Тодор Петров (Добрич). 11-кратният шампион на страната и национален рекордьор Георги Иванов се отказа преди състезанието заради контузия.

Никола Михов (Добрич) взе титлата на чук с 66.36 м пред Живко Господинов (Черно море 2005, Балчик) – 64.84, и Даниел Файаз-Джахани (Черно море 2005, Балчик) – 64.70.

Добричлийката Милица Мирчева, която се състезава за Мездра, пък беше най-бърза в бягането на 5000 метра с 16:33.78 минути, а миналогодишната шампионка Маринела Нинева завърши трета с 16:42.62 минути.

Един от най-интересните сблъсъци на първенството във Велико Търново бе между световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева (Ботев, Пловдив) и спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова (Локомотив, Пловдив). Двете скачаха на подгизналия от дъжда сектор и не успяха да покажат най-доброто от себе си. Петрова спечели с 13.49 (0.3) срещу 13.16 (-0.9) на Начева, а третото място бе за Димана Йорданова (Лудогорец, Разград) с 12.57.

ДАРИЯ ВЕЛИКОВА ТРИУМФИРА С ДЪРЖАВНАТА ТИТЛА ПРИ ДЕВОЙКИТЕ

Дария Великова (ТК “Изида”, Добрич) спечели титлата при девойките на Държавното лично първенство по тенис на открито до 18-годишна възраст. Надпреварата от календара на БФТенис се проведе на кортовете на ТК “Левски”, гр. София. Във финалната среща Дария Великова победи с 6-2, 6-4 Каталина Петрова (ТК “15:40”, София). На трето място се класираха Яна Кирчева (ТК “15:40”) и Лидия Енчева (ТК “Силистра”).

В турнира на двойки при девойките Каталина Петрова (ТК “15:40”) и Емилия Любенова (ТК “15:40”) победиха във финала с 6-1, 6-3 Дария Великова (ТК “Изида”) и Лия Пенчева (ТК “Изида”).

Илиян Радулов (ТК “Тракия”, Пловдив) спечели три титли от Държавното първенство. Във финалната среща на сингъл при юношите той победи с 6-1, 6-1 Виктор Марков (ТК “Диана”, София). На трето място се класираха Анас Маздрашки (ТК “Егалите”, Несебър) и Дейвид Симеонов (ТК “Кристи”, Дряново). В турнира на смесени двойки Илиян Радулов и сестра му Йоанна Радулова (ТК “Тракия”) победиха във финала Симеон Латинчев (ТК “Виа Тенис Стар”, София) и Каталина Петрова (ТК “15:40”) с 6-3, 6-1. В турнира на двойки при юношите Илиян Радулов и Виктор Марков се наложиха във финала с 6-1, 6-3 над Георги Георгиев (ТК “Хасково 2015”) и Павел Маринов (ТК “Супер Спорт”, Варна). sportal.bg

БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ БРОНЗОВИТЕ МЕДАЛИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО МИНИФУТБОЛ

Българският национален отбор по минифутбол спечели бронзовите медали на десетото Европейско първенство в Словакия след победа над Казахстан с 4:1 в малкия финал, игран в залата в Кошице, информира topsport.bg. Малко преди края на първото полувреме Никола Праматаров вкара много техничен гол с пета, с който откри резултата за нашия тим. В 30-ата минута Ангел Рахов се разписа отблизо след страхотно прострелно центриране на Спас Милушев. Това бе негов четвърти гол в турнира. Казахстан върна едно попадение в 32-ата минута чрез Найруз Ашемов, който се разписа след рикошет. Три минути преди края на редовното време Милушев направи 3:1, като се разписа отблизо с левия крак след центриране на Рахов. В добавеното време Деян Иванов оформи крайното 4:1 с удар в празната врата, след като съперникът игра в последните секунди рисково без вратар.

Отборът на България спечели и квота за участие на Световното първенство след година.

УЧАСТНИК С “УАЙЛД КАРД” РАЗБИ МЕДВЕДЕВ НА ПЪРВИЯ ФИНАЛ НА ТРЕВА

Даниил Медведев, който от вчера е световен номер 1, загуби категорично финала на тенис турнира от сериите АТР 250 в Хертогенбош от сензацията на сезона до момента Тим фан Райтховен с 4:6, 1:6. 25-годишният нидерландец получи “уайлд кард” за надпреварата, а иначе беше едва на 205-а позиция в световната ранглиста. Той е въплъщение на историята за “Пепеляшка”, защото допреди тази седмица нямаше победа на ниво АТР, но рейдът му в Хертогенбош е исторически за него.

Райтховен елиминира солидни съперници, за да стигне до дебютния си трофей. Още в първия кръг той трябваше да се справи със съпротивата на един от малкото активни тенисисти с над 100 победи на трева в лицето на Матю Ебдън. След това отстрани Тейлър Фриц и Юго Гастон от позицията на голям аутсайдер, преди да срази и Феликс Оже-Алиасим на полуфиналите. На финала изненадващо Райтховен беше повече от убедителен срещу световния номер 2, който продължи с проблемите си на начален удар, но не можа да компенсира с движение от основната линия. Нидерландецът не му позволи това с тежкия си сервис и последващи невероятни форхенди, които му заслужиха първа титла в кариерата и дебют в топ 150, като от тази седмица заема 106-о място, скачайки с цели 99. Райтховен се превърна и в местен любимец, защото бе първият домакински представител на финала в Хертогенбош от 2009-а насам, когато това направи Раемон Слайтер. Любопитното е, че той дори няма трофей от “втора дивизия” – сериите “Чалънджър”, а сега дори може да получи “уайлд кард” за “Уимбълдън”.

За Медведев това е четвърти пореден загубен финал от паметния триумф над Новак Джокович на US Open 2021, като той все още няма титла през този сезон. Независимо от това от понеделник руснакът оглави световната ранглиста със 7950 точки – 875 по-малко има новият номер 2 Александър Зверев. Новак Джокович е трети с 6770.

ВЕРСТАПЕН С ПЕТА ПОБЕДА ЗА СЕЗОНА ВЪВ ФОРМУЛА 1

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен завоюва своята пета победа за сезон 2022 след ново страхотно каране в надпреварата за Гран При на Азербайджан. Триумфът за Ред Бул в Баку бе двоен, тъй като вторият пилот на тима – Серхио Перес, завърши на втората позиция и взе бонус точката за най-бързата обиколка.

В същото време тимът на Ферари си тръгва с празни ръце от старта край бреговете на Каспийско море, след като и Карлос Сайнц, и Шарл Леклер отпаднаха с технически проблеми. Двамата напуснаха състезанието още в първите му 20 обиколки. Двойното отпадане на Скудерията позволи на Джордж Ръсел да завоюва своя трети подиум от началото на годината, тъй като британецът завърши трети. Неговият съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън остана четвърти, въпреки че в средата на дистанцията се оплака от сериозни болки в гърба. Пети и шести в Азербайджан финишираха Пиер Гасли и Себастиан Фетел, а точки взеха още Фернандо Алонсо, Дениъл Рикардо, Ландо Норис и Естебан Окон. Първи извън зоната на точките остана Валтери Ботас, а до финала стигнаха още Алекс Албон, Юки Цунода, Мик Шумахер и Никола Латифи.

С победата си Верстапен увеличи своята преднина на върха в генералното класиране във Формула 1. Действащият световен шампион има 150 точки след първите осем кръга за годината и води с 21 на своя съотборник Перес, който вече е втори. След второто си отпадане в последните три състезания Леклер се смъкна до третата позиция, като неговото изоставане от Верстапен е 34 пункта.

Сезон 2022 във Формула 1 продължава тази седмица с надпреварата за Гран При на Канада, която се завръща в календара след двугодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус. Sportal.bg.

НАЦИОНАЛИТЕ НИ ЗАВЪРШИХА НАРАВНО В ГРУЗИЯ

България завърши 0:0 като гост на Грузия в среща от Лигата на нациите по футбол. Срещата в Тбилиси, играна пред 50 000 зрители, премина изцяло под диктовката на домакините, които доминираха сериозно, но така и не реализираха попадение във вратата на “лъвовете”. Така българите събират актив от три точки след първите четири мача от групата ни. Същевременно футболистите на Вили Саньол вече имат десет пункта и де факто са недостижими за нашите в оставащите два кръга.

Грузинците започнаха мача много мощно. Още в първата минута Кварацхелия проби опасно в наказателното поле на България, пред него се изпречи Андриан Краев и бъдещото крило на Наполи падна на терена. След консултация със стаята за VAR реферът Еспен Еспас даде знак, че играта трябва да продължи. Моментално домакините организираха опасна акция по десния фланг на своето нападение, но българската отбрана изчисти топката в решаващия момент. В осмата минута имаше аплодисменти от публиката в подкрепа на пострадалия при ПТП в Тбилиси Тодор Неделев. В 18-ата минута Мартин Минчев се пребори добре за една топка отляво, крилото на Спарта (Прага) навлезе в пеналтерията на грузинците, но подаването му не намери никого в червено. След 120 секунди Георги Костадинов пробва късмета си с глава, но ударът на полузащитника беше слаб и не затрудни по-никакъв начин вратаря Джорджи Лория. В оставащите минути от първото полувреме Грузия така и не създаде сериозна голова опасност пред Николай Михайлов.

В 56-ата минута Хвича Кварацхелия направи нов брилянтен пробив отляво и подаде към Джордж Микаутадзе, който не намери целта от границата на вратарското поле. Последваха два сериозни пропуска на домакините – първо Пламен Гълъбов изчисти топката от голлинията, след като Кварацхелия елиминира Михайлов. Буквално секунди след това българският страж спаси удар с глава отблизо, а двете положения опънаха мощно нервите на треньора на домакините Вили Саньол. Нашите отговориха с удар на Мартин Минчев в 74-ата минута, който обаче не създаде главоболие за стража на Грузия. В 80-ата юношата на Черно море сътвори добър пробив отляво, но пасът му не намери адресат пред грузинската врата. Последваха нови силни минути на домакините, които обсадиха българското наказателно поле, но така и не стигнаха до гол.

БЪЛГАРИЯ БЕ БЛИЗО, НО ОТНОВО НЕ СТИГНА ДО ПОБЕДА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите от националния отбор на България бяха близо, но отново не стигнаха до успех в четвъртата си среща от Лигата на нациите. Възпитаниците на Николай Желязков губеха с 0:2 гейма от домакина Канада и спасиха мачбол в третата част при 23:24, но успяха да спечелят 2 гейма и стигнаха до тайбрек. В крайна сметка България отстъпи на Канада с 2:3 (18:25, 18:25, 26:24, 25:21, 11:15) в Отава в 4-ия си мач от Група 2. С това волейболистите ни записаха четвърто поражение до момента, като с две спечелени точка заемат 15-о място във временното класиране. Канадците постигнаха първи успех, като са 14-и с 3 загуби и 2 точки.

18-годишният Александър Николов стана най-резултатен за България със 17 точки (2 аса, 2 блока). Аспарух Аспарухов добави 15 точки (3 аса), а Радослав Парапунов се отчете с 12 точки (1 ас, 2 блока). За Канада Стивън Маар изигра феноменален двубой и заби 25 точки (2 аса, 1 блок).

Съставът на България: Георги Сеганов 1, Радослав Парапунов 12, Мартин Атанасов 4, Александър Николов 17, Николай Колев 11, Алекс Грозданов 8 – Мартин Иванов-либеро (Аспарух Аспарухов 15, Добромир Димитров).