Министърът на енергетиката Александър Николов депозира оставката си пред министър-председателя в понеделник, съобщиха от ресорното ведомство.

„Причините за оттеглянето му са изцяло политически. Те са свързани с решението на партия „Има такъв народ“, от чиято квота е излъчен енергийният министър, да напусне управлението на страната”, се казва още в съобщението.

Александър Николов ще продължи да изпълнява функциите си по конституция до избирането на негов наследник.

Още в петък Николов каза, че има три групи мотиви, заради които в понеделник ще подаде оставка – взетото политическо решение, което е нормално да бъде прието, и факторите, свързани с морал и лоялност.

Той разбрал по време на международна енергийна среща, че Слави Трифонов изтегля министрите на ИТН от коалицията. Част от митологията, която върви, е, че се спускат решения, но в сектор енергетика съм имал кратки и ясни разговори със Слави Трифонов – направи това, което смяташ, че е полезно за хората, каза той.
“Не съм имал проблем в комуникацията с премиера. Спекулациите, че се вземат едностранни решения особено в оперативното управление на един или друг сектор, са безпочвени, каза Николов пред бТВ. Директно предложение да остана на поста от премиера от Кирил Петков след напускането на ИТН не е имало”, каза още министърът в оставка.

По повод твърденията на Слави Трифонов, че 4 милиарда са източени от енергетиката Николов каза, че “източени” не е най-точната дефиниция.

Има газ и са разтоварени танкерите, а цената се вижда в предложението, което Булгаргаз внася към КЕВР, каза Николов за втечнения газ.