ДАНИЕЛА КАРАКАШЕВА С ВТОРИ МЕДАЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО КАНАДСКА БОРБА

Състезателката на добричкия клуб „Хищник” Даниела Каракашева спечели втори медал от Европейското първенство по канадска борба в Букурещ. В последния ден на шампионата десетокласничката от СУ „Свети Климент Охридски” (Добрич) завоюва бронзов медал в надпреварата при жените в категория до 90 кг на дясна ръка. Три дни преди този успех Даниела триумфира с титлата при девойките до 18 години.

Припомняме, че миналата година добруджанката също се окичи със злато от първенството на Стария континент при девойките, както и с бронзов медал от световното при жените.

Треньорът на Даниела – Захари Стоянов, който е и президент на добричкия клуб, също спечели медал в Румъния. Той стана вицешампион в категория над 85 кг при състезателите с увреждания на горни крайници.

МИЛИЦА МИРЧЕВА СЕ КЛАСИРА ПЕТА НА МАРАТОНА В КОПЕНХАГЕН С ЛИЧЕН РЕКОРД

Добричлийката Милица Мирчева се нареди на престижното пето място в 43-ото издание на лекоатлетическия маратон на Копенхаген. 27-годишната добруджанка пробяга класическата дистанция от 42,195 километра по улиците на датската столица с лично постижение от 2:29.23 часа, с което тя покри и норматив за участие на Световното и на Европейското  първенство.

Хела Кипроб (Кения) спечели състезанието с рекорд на трасето от 2:24.10 часа, следвана на 13 секунди от Мулухабт Цега (Етиопия) и на 58 секунди от друга кенийка – Агнес Кейно.

Берхан Цегай (Еритрея) триумфира при мъжете също с рекорд на трасето от 2:08.23 часа. Той изпревари с 16 секунди сънародника си Хенок Тесфай и с 32 секунди Даниел Кипчумга (Кения). sportal.bg

ЗЛАТО ЗА АЛЕКС МАРИНОВ ОТ ДЪРЖАВНОТО ПО БОКС ЗА ЮНОШИ

С участието на над 170 боксьори от 48 клуба в добричката зала „Добротица” се проведе държавното първенство по бокс за юноши. Състезателите на Добруджа с треньор Веселин Марков се представиха отлично и спечелиха два медала – златен и сребърен.

Алекс Маринов триумфира с титлата в категория над 90 кг. На финала той се наложи убедително над Явор Михайлов от ЦСКА (София). До мача за първото място в категория до 46 килограма стигна Стефан Димов. Той загуби от Силян Попов от Левски (София) и се окичи със сребърното отличие.

Столичният Локомотив излъчи най-много шампиони на Държавното лично първенство по бокс в Добрич – „железничарите“ спечелиха 4 златни медала.

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА НАД МИНЬОР

Отборът на Добруджа постигна драматична домакинска победа с 3:2 над Миньор (Перник) в среща от предпоследния 37-ми кръг във Втора професионална лига. В герой за победителите се превърна сенегалецът Яя Соу, който влезе като резерва и се отчете с два гола и една асистенция. Перничани откриха резултата в 22-ата минута чрез Борис Тютюков. Двубоят се развиваше в спокойно темпо и успехът на тима, воден от Христо Янев, изглеждаше сигурен. След 73-ата минута обаче зрителите на стадион „Дружба” станаха свидетели на нови четири попадения. Първо Андриян Димитров изравни, а малко по-късно Веселин Васев (76) отново върна преднината на гостите. Яя Соу обаче не бе казал последната си дума и с два гола, съответно в 78-ата и 81-ата минута, донесе успеха на своя отбор.

По този начин шансовете на Миньор за промоция в елита драстично се намалиха. “Жълто-черните” остават на 5-о място с актив от 60 точки. Етър се намира на четвърта позиция и ако спечели поне една точка в последните си два мача, ще си гарантира минимум бараж за участие в efbet Лига.

“Чуковете” ще прибавят служебно 3 точки към своя актив, тъй като по програма тогава е двубоят с Левски (Лом). Добруджа вече има 45 пункта и се изкачи на 11-о място в таблицата.

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ЗАГУБИ НА ОСМИНАФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

Светлана Каменова допусна драматична загуба на осминафиналите на световното първенство по бокс в Истанбул. Българската представителка в категория до 57 килограма отстъпи с 1:4 (27:28, 28:27, 27:28, 27:28, 27:28) съдийски гласа на индийката Маниша. Мачът беше много напрегнат и много равностоен, като и двете боксьорки получиха по едно официално предупреждение.

Добричлийката започна по-добре двубоя и след първите два рунда имаше аванс от 19:18 в четири от петте съдийски карти. В последния рунд обаче носителката на купа “Странжда” не издържа на агресивните атака на индийката и това позволи на съдиите да отсъдят рунда в полза на съперничката й, а с това и победата.

ТОДОР МИХАЛЕВ ЗАВЪРШИ 12-И НА ТУРНИРА ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В АЛБЕНА

Тодор Михалев завърши на 12-о място във финала за мъже индивидуално на Световната купа по модерен петобой, която се проведе в курорта Албена. Българският състезател се представи много добре в компанията на елитни атлети от цял свят и заслужи аплодисментите на публиката.

Михалев влезе във финала на осма позиция, но след три километра бягане и четири стрелби финишира 12-и. Шампион стана южнокореецът Джун Вун-тхе, бронзов медалист от Олимпийските игри в Токио, а втори завърши олимпийският шампион Джоузеф Чун от Великобритания. Бронзовият медал стана притежание на египтянина Мохамед Шабан.

Мексиканците Тамара Вега и Емилиано Ернандес спечелиха смесената щафета, с която бе закрито състезанието за Световната купа по модерен петобой в Албена. Сребърните медали станаха притежание на южнокорейската двойка Сехее Ким и Соджин Ким, докато с бронза се окичиха турците Илке Йозюксел и Бугра Юнал.

Този старт премина без българско участие, но след края на състезанието организаторите от Българската федерация по модерен петобой получиха поздравления от ръководството на световната федерация. Президентът Клаус Шорман даде отлична оценка на домакините за организираната от тях Световна купа за мъже и жени в Албена. sportal.bg

ЛЕВСКИ ВДИГНА КУПАТА СЛЕД ПОБЕДА НАД ЦСКА ПРЕД 40 000

Синя България е в екстаз! Кошмарът на Левски свърши! След дълго 13-годишно чакане “сините” отново спечелиха трофей. Отборът на Левски е тазгодишният носител на Sesame Купа на България. Тимът на Станимир Стоилов победи с 1:0 ЦСКА-София във финала пред около 40 000 зрители на стадион “Васил Левски” и прекъсна най-дългата си серия без спечелване на отличие в своята 108-годишна история. Единственото попадение бе дело на Илиян Стефанов в 57-ата минута.

Успехът е заслужен, тъй като “сините” бяха по-активни и създадоха по-чистите положения, а също така и изключително сладък за момчетата на Мъри, които триумфираха след шест поредни победи в надпреварата. Последните три пък бяха срещу хегемона в България Лудогорец и актуалния носител на Купата ЦСКА – София. 26-кратните шампиони на България спечелиха своята 26-а купа на страната, което е рекорд за България, но тя липсваше във витрината на синия клуб от 2007 година, когато отново треньор бе Стоилов, а резултатът във финала срещу Литекс също бе 1:0.

Сладкият триумф гарантира и завръщане на Левски в евротурнирите, което бе основната цел пред клуба.

БОРЯНА КАЛЕЙН СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА ОТ ДЪРЖАВНОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Националката Боряна Калейн от клуб “Левски Триадица” спечели шампионската титла в многобоя на Държавното първенство по художествена гимнастика в категория елит в столичната зала “София”. Калейн игра много силно и навакса изоставането си във временното класиране след допуснатата грешка на обръч, за да заслужи златния медал за 2022 година. Тя събра сбор от 133.800 точки (31.300 на обръч, 34.150 на топка, 34.250 на бухалки и 34.100 на лента).

Сребърния медал спечели Стилияна Николова от клуб “Етър” (Велико Търново), която събра сбор от 129.550 точки (34.650 на обръч, 32.400 за топка, 32.750 за бухалки и 29.750 на лента. Бронзовото отличие в многобоя пък спечели Ева Брезалиева от клуб “Олимпия”( Бургас) със сбор от 125.600 точки. topsport.bg

ДЖОКОВИЧ ОТНОВО СЕДНА НА ТРОНА В РИМ

Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович спечели първата си титла за 2022 година. Сръбският ас триумфира на турнира на клей в Рим от сериите “Мастърс 1000” след победа във финала над гръцката топракета Стефанос Циципас с 6:0, 7:6(5) за час и 38 минути. За Джокович това е 87-ма титла в кариерата и шеста в италианската столица.

Във финала срещу Циципас Джокович бе безкомпромисен в първия сет, като го спечели с 6:0. Сърбинът даде едва 10 точки на съперника си и реализира три пробива от пет възможности. Доста по-завързан се оказа вторият сет на мача. В него, противно на логиката, Циципас първи направи пробив и поведе с 3:1 гейма, а след това и с 5:2. Джокович обаче успя да върне брейка в деветия гейм, след което и да форсира тайбрек. В него Джокович направи два минипробива срещу един за Циципас, като вторият от тях бе за победната точка за 7:5.

За победата си в Рим Джокович ще вземе 1000 точки за ранглистата и над 836 хиляди евро от наградния фонд от 5,4 милиона евро. Циципас ще се утеши с 456 хиляди евро и 600 точки за ранглистата.

НЕВЕРОЯТНАТА ШВЬОНТЕК ЗАЩИТИ ТИТЛАТА СИ

Ига Швьонтек записа 28-а поредна победа и защити титлата си на турнира на червени кортове в Рим. Водачката в световната ранглиста по тенис при жените победи на финала тунизийката Онс Жабюр с 6:2, 6:2 за 1:23 часа игра.

Полякинята, която не е губила мач от средата на февруари, имаше огромно превъзходство през целия мач и побърза да свърши по-голямата част от работата си още в началото на сетовете. 20-годишната Швьонтек направи два пробива в първия сет и спечели с 6:2, а във втория полякинята набързо поведе с 4:0 след два пробива и въпреки леко отпускане в края, без проблеми затвори мача след ново 6:2.

Швьонтек стигна до титлата в Рим без загубен сет и спечели пети пореден трофей от WTA тура, с което влиза като изявен фаворит на “Ролан Гарос” по-късно този месец. sportal.bg

КУБРАТ ПУЛЕВ СМАЗА АМЕРИКАНЕЦ В ЛОС АНДЖЕЛИС

Кубрат Пулев се завърна по страхотен начин на професионалния ринг. Кобрата смаза от бой американеца Джери Форест, побеждавайки категорично своя опонент в 10 рунда в Лос Анджелис.  Кобрата не успя да нокаутира американеца, но бе близко до това.

Българинът взе категорично превъзходство между 3-и и 8-и рунд, а комбинацията ляв-десен му донесе много ползи, нанасяйки почти тройно повече точни удари в сравнение със съперника – 151 – 54. Съдийските оценки за мача бяха 98:92, 99:91 и 99:91 в полза на Кубрат Пулев.

Междувременно Тервел Пулев даде всичко от себе си, но това на бе достатъчно за успех срещу бившия световен шампион в по-лека категория Сергей Ковальов. Руснакът демонстрира сериозна класа при завръщането си на професионалния ринг след 3 години пауза. Сергей Ковальов демонстрира по-големия си опит, но и Тервел Пулев показа много сериозно израстване. Сблъсъкът на българина със славния руснак бе главен на галавечерта в Калифорния. Така Тервел Пулев допусна първо поражение на профиранга в битка №17.