ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА С 3:1 ОТ МАРЕК В ДУПНИЦА

Волейболистите на Марек Юнион Ивкони (Дупница) се поздравиха с 6-а победа от началото на сезона в Efbet Супер Волей. Воденият от Найден Найденов тим даде само гейм и се наложи у дома над Добруджа 07 (Добрич) с 3:1 (25:20, 27:25, 22:25, 25:22) в мач от 15-ия кръг от шампионата, информира sportal.bg. Така дупничани са 9-и във временното класиране с 6 победи, 9 загуби и 19 точки. Добруджа пък е 10-и със същия актив и баланс, но с по-лошо геймово съотношение. В следващия кръг Марек гостува на шампиона Хебър (Пазарджик), а добричлии са домакини на Нефтохимик 2010 (Бургас). И двете срещи са в петък (25 февруари) от 18,30 часа.

Домакините от Марек поведоха от самото начало на първия гейм на мача и запазиха преднината си до крайното 25:20. Двата отбора започнаха точка за точка във втората част, но впоследствие волейболистите на Найден Найденов дръпнаха в резултата. Постепенно Добруджа ги догони и направи обрат. След 15:17 дупничани отново поеха инициативата и изравниха. В крайна сметка след четири геймбола Марек увеличи аванса си след 27:25.

Третата част отново тръгна с равностойно до 7:7, след което дупничани поведоха. Положението не се запази дълго и борбата за всяка топка и точка продължи. Играта продължи идентично на втората част, но в края Добруджа надделя с 25:22. Това мобилизира домакините от Марек, които бяха водещи през цялото време на четвъртия гейм и спечелиха с 25:22 и 3:1.

Най-резултатни за Марек бяха Георги Бъчваров (1 блок и 55% ефективност в атака) и Цветелин Цветанов (2 блока, 2 аса, 42% ефективност в атака и 38% позитивно посрещане) с 19 и 17 точки за победата. Независимо от това, за „Най-полезен играч” (MVP) на мача беше обявен Ивайло Дамянов, който приключи с 15 точки (5 блока!, 1 ас и 64% ефективност в атака). За тима на Добруджа Георги Михалев бе над всички с 20 точки (2 блока, 1 ас и 50% ефективност в атака), а Явор Генов се отчете с 15 точки (2 блока, 2 аса, 33% ефективност в атака и 37% позитивно посрещане).

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ ОТНОВО ШАМПИОН НА ЧУК ПРИ МЪЖЕТЕ

Валентин Андреев (СКЛА Черно Море 2005 – Балчик) спечели втора поредна титла в хвърлянето на чук при мъжете от шампионатите по хвърляния. Националният рекордьор при юношите извоюва златния медал на първенството в Балчик с резултат от 68.95 метра – съвсем близък и до личния му рекорд с мъжкия чук. Андреев постигна най-силния си резултат още в своя първи опит. Той премина границата от 68 метра в още един от опитите си – 68.22 м, в последния.

Републиканският шампион за 2021 г. и втори от шампионата по хвърляния през миналата година Никола Михов (СКЛА Добрич) отново заслужи среброто с 66.31 метра. Бронзовото отличие на чук при мъжете извоюва Живко Господинов (СКЛА Черно Море 2005 – Балчик) с 63.28 метра.

Екатерина Димова (СКЛА Черно Море 2005 – Балчик) извоюва своята шеста поредна национална титла при жените в хвърлянето на чук от шампионатите по хвърляния. Димова, която има още шест поредни републикански титли на сметката си, заслужи златото в Балчик с 42.35 метра. Тя постигна най-силния си резултат в своя шести опит. Бронзовата медалистка от миналата година Невал Ремзиева, съотборничка на шампионката, този път се окичи със сребро с 39.03 метра. Втората от миналогодишния шампионат Антония Щерева, която има и титла от 2016 г., този път остана трета с 37.12 метра.

ПРЕСЛАВ ВЪЛЕВ И НИКОЛЕТА СТОЙКОВА ТРИУМФИРАХА ПРИ 18-ГОДИШНИТЕ

Преслав Вълев (СКЛА Черно море 2005 – Балчик) и неговата съотборничка Николета Стойкова защитиха титлите си в хвърлянето на чук от националните шампионати по хвърляния при юношите и девойките под 18 години. Вълев извоюва златото при юношите по изключително убедителен начин с постижение от 73.10 метра. Втори завърши Цветомир Стоенчев (АК Георги Дъков) с 46.45 м, а бронзовото отличие взе Теодор Дончев (АК Георги Дъков) с 42.15 м.

Стойкова също се наложи убедително при девойките. Тя спечели златото с 44.06 м, а тройката допълниха Виктория Михова (СКЛА Добрич) с 40.28 м и Милица Кънчева (АК Георги Дъков) с 38.11 м.

Шампион в мятането на диск при юношите под 20 години стана Симеон Касълс (Супер спорт, Варна) с 46.85 метра. Миналогодишният първенец Владислав Димитров (Лудогорец, Разград) остана втори с 46.45 м, а тройката допълни Драгомир Иванов (СКЛА Добрич) с 42.07 м.

В мятането на диск при девойките под 20 години златото извоюва Невена Христова (СКЛА Добрич) с 35.98 м, среброто заслужи Ивелина Милкова (Дунав, Русе) с 34.46 м, а трета завърши Жаклин Иванова (Вая 94, Бургас) с 32.56 м.

В същата дисциплина при юношите под 18 години шампион стана Александър Димитров (АК Георги Дъков) с 39.25 м, следван от Атанас Делибашев (Тракия 96, Пловдив) с 37.91 м и от Георги Пехливанов (СКЛА Добрич) с 36.74 м.

При девойките под 18 години титлата извоюва Деница Монева (Дунав, Русе) с 34.27 м, среброто – Мариела Маркова (СКЛА Добрич) с 33.85 м, а бронза – Християна Василева (СКЛА Михаил Желев) с 32.15 м.

„ ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” СПЕЧЕЛИХА ТОЧКА В МОНТАНА

Отборите на Монтана и Добруджа не успяха да се победят и завършиха при резултат 0:0 в мач от първия кръг от пролетния дял на Втора професионална футболна лига. И двата тима се нуждаеха от трите точки, като преследваха различни цели – Добруджа, за да се отдалечи от опасната зона на изпадащите, а Монтана, за да запази шанс да се бори за топ 4.

В крайна сметка обаче и двата тима си поделиха по една точка, като тимът от Добрич се намира на 15-ото място с 21 точки, на две от дубъла на ЦСКА 1948, който е първия тим под опасната черта. Монтана е девети с 33 точки, на цели 11 от четвъртия Миньор.

В предстоящия кръг отборът на Добруджа почива. Следващият официален мач на добричкия тим ще е на 5 март в Радомир със състава на Струмска слава.

АТАНАС ИЛИЕВ ВЛЕЗЕ КАТО РЕЗЕРВА ПРИ ПОБЕДА НА АСКОЛИ

Българският национал Атанас Илиев влезе като резерва при домакинския успех на неговия Асколи с 3:0 над Алесандрия в двубой от 24-ия кръг на италианската Серия „Б“. Добричлията се появи в игра в 72-ата минута на мястото на Франк Тсаджут, когато „кълвачите“ вече си бяха гарантирали победата с попадения на Дарио Шарич (29’), Софиан Бидауи (54’) и Ерик Ботегин (61’).

Междувременно друг роден нападател – Андрей Гълъбинов, също влезе като смяна при успеха на неговия Реджина с 2:0 над гостуващия Порденоне. 33-годишният футболист замени Томаш Купиш в 68-ата минута. Само две минути по-рано Жереми Менес откри резултата за „амарантите“, а другият гол беше дело на Джанлука Ди Киара в 86-ата минута.

В друг мач от кръга българският защитник Валентин Антов за 11-и пореден път остана на пейката на Монца при домакинската загуба на тима му с 1:2 от Пиза, който поведе в класирането. „Бианкоросите“ поведоха с ранен гол на Матия Валоти (8’), но претърпяха обрат след попадение на Георге Пушкаш (18’) и автогол на Педро Перейра (65’).

Монца е на петата позиция в таблицата с актив от 41 точки, докато Асколи се изкачи на шестото място с 39 пункта. С третата си поредна победа Реджина се придвижи до 11-ата позиция с 32 точки.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ НА ЗИМНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ В ПЕКИН

Отборът на Норвегия събра 16 титли и общо 37 медала, с които завърши начело и в двете класации на Олимпийските игри в Пекин. Норвежците завършват с най-много златни медали на втора поредна Олимпиада. Те изпревариха отбора на Германия, който си тръгва от Китай с 12 олимпийски титли, а домакините отбелязаха рекордно класиране с третото си място и 9 златни отличия.

На четвърта позиция по медали завършва САЩ с 8 титли и общо 25 отличия, а с по осем златни отличия останаха още Швеция и Нидерландия. Топ 10 се затваря от алпийските нации Австрия и Швейцария, които имат по 7 златни медала, Руският олимпийски комитет е с 6, а Франция с 5. Изненадващо една от традиционните сили в зимните спортове Канада остана едва на 11-о място със само 4 златни медала. Домакинът на следващата Олимпиада – Италия, приключи на 13-о място с 2 титли и 17 медала.

Общо 29 страни спечелиха медали от Олимпийските игри в Пекин, като може би най-престижното златно отличие – това в мъжкия турнир по хокей на лед, стана притежание за пръв път на тима на Финландия.

ЦВЕТАН СОКОЛОВ ЗАБИ 21 ТОЧКИ, ДИНАМО (МОСКВА) ПОБЕДИ КУЗБАС

Капитанът на националния отбор на България по волейбол Цветан Соколов и неговият клуб Динамо (Москва) записаха 13-а победи в Суперлигата на Русия. Шампионите записаха важна победа като гости над Кузбас в Кемерово с 3:1 (25:17, 25:21, 35:37, 25:20) в мач от 18-ия кръг в шампионата на Русия. Цветан Соколов заби 21 точки за успеха на Динамо. Антон Семишев също записа 21 точки за московчани. Ярослав Подлесних добави 17 точки. Александър Маркин стана най-резултатен за домакините от Кузбас със 17 точки. Евгений Сивожелез добави 14 точки. Виталий Папазов се отличи с 13 точки.

Успехът бе под №13 за Динамо в Суперлгата. Шампионите вече имат в актива си 36 точки (13 побади, 3 загуби) и са трети във временното класиране. Кузбас допусна 8-а загуба и с актив от 27 точки (9 победи, 8 загуби) остава на 6-о място.

В следващия 19-и кръг Цветан Соколов и Динамо приемат Зенит (Казан) в дербито на 27 февруари от 19,00 часа. Кузбас гостува на Зенит (Санкт Петербург).

В БАРСЕЛОНА СА ГОТОВИ ДА ИЗКУШАТ ХОЛАНД С ОБЕЩАНИЯ И ГОЛЕМИ ПАРИ

Звездата на Борусия (Дортмунд) Ерлинг Холанд е голямата трансферна цел на президента на Барселона Жоан Лапорта. Затова от клуба ще се опитат да изкушат нападателя с внушителна заплата и обещанието за водеща роля в новия проект на каталунците, пише “Спорт”. На “Камп Ноу” са готови да платят откупната клауза на Холанд в размер на 75 млн. евро, както и комисионните, които ще поискат Мино Райола и бащата на футболиста. На норвежкия талант пък ще му бъде предложен 5-годишен договор със заплата от 20 млн. евро на сезон плюс бонуси. Освен в това в Барса имат намерението да го направят централната фигура в новия им проект не само на спортно ниво, но също така в маркетингов и дигитален аспект.

В клуба разчитат да убедят Холанд да избере тяхното предложение с възможността той да поведе младия състав, в който личат имената на таланти като Педри, Гави, Ансу Фати, Нико Гонсалес и Феран Торес. Оттам акцентират и върху факта, че редица звезди са вдигали “Златната топка” като част от отбора – Лионел Меси, Роналдиньо, Роналдо, Ривалдо и Христо Стоичков. Освен това от Барселона ще уверят нападателя, че клубът излиза от наследената тежка финансова ситуация и че скоро ще може да му увеличи заплатата, както и да привлече още големи попълнения, с които да се атакува трофея в Шампионската лига.