МИЛИЦА МИРЧЕВА Е ДЕСЕТА В АНКЕТАТА ”ЛЕКОАТЛЕТ НА ГОДИНАТА”

Състезателката на скок височина Мирела Демирева беше избрана за лекоатлет на България за 2021 година в традиционната анкета на списание “Атлетика”. Добричлийката Милица Мирчева, която се състезава за СКЛА Атлет (Мездра), е на десето място с 62 точки в престижната класация. През годината тя спечели много състезания в бяганията на средни и дълги разстояния, като остана на секунда от националния рекорд на маратон. Непосредствено след нея в подреждането – на 11-о място, с 51 точки е балчиклията Валентин Андреев, шампион в мятането на чук.

В допитването участваха 24 експерти, като беше отчетен и вотът на феновете. Демирева събра 213 точки и убедително заслужи първото място в класацията за трети път в кариерата си след 2016 година, когато взе сребърен медал на Игрите в Рио Де Жанейро и беше определена за Спортист на годината в България, както и два сезона по-късно. 32-годишната специалистка в скока на височина единствена от българските лекоатлети достигна до финал на Олимпийските игри в Токио, като регистрира личен рекорд за годината в квалификациите в японската столица с 1.95 метра.

Подгласничка на победителката в тазгодишната анкета е Габриела Петрова (троен скок) със 154 точки. Петрова също покри олимпийски норматив при победата си на европейското отборно първенство в Стара Загора. Третото място със 147 точки разделят бронзовият медалист на скок дължина от еврошампионата за младежи до 23 години Борис Линков и олимпийският състезател на скок височина Тихомир Иванов. Следват останалите две представителки на страната ни на Игрите в Токио 2020 – спринтьорките Ивет Лалова-Колио (петкратна победителка в тази анкета) и Инна Ефтимова, които са съответно пета (135 точки) и шеста (102 точки). Вицешампионът на Европа на троен скок при юношите до 20 години Димитър Ташев е седми с 93 точки. Челната десетка допълват хърделистът Станислав Станков, който направи много силен сезон с лични рекорди, националният рекордьор на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов и Милица Мирчева.

АТАНАС ИЛИЕВ НЕ УСПЯ ДА ПРЕОДОЛЕЕ БУФОН

Добричлията Атанас Илиев започна като титуляр за Асколи при нулевото реми между “кълвачите” и гостуващия Парма от 16-ия кръг на италианската Серия „Б”. Илиев остана на терена до 60-ата минута, когато беше заменен от Суфиане Бидаоуи. Родният нападател отправи три удара в мача. Единият от тях беше избит от легендарния вратар Джанлуиджи Буфон, а останалите два не намериха целта. Въпреки равенството “бианконерите” удължиха серията си на шест мача без загуба, докато “дуковете” нямат победа в последните си пет срещи.

Асколи събра 26 точки и е на 6-а позиция в класирането, докато Парма е 15-и с 19 спечелени точки.

УСТРЕМ И ВОЛОВ ВЗЕХА ПО ТОЧКА В ДОНЧЕВО

При нулево равенство приключиха Устрем (Дончево) и гостуващият му Волов (Шумен) в отложен мач от 13-ия кръг на Североизточната трета лига, информира sportal.bg. Селекцията на Николай Николов трябва да съжалява за изпуснатата победа. Футболистите му създадоха доста възможности, за да вземат трите точки, но ги пропиляха. Само през първата част пропуските им бяха три. След почивката тази тенденция продължи, особено в последните десетина минути на срещата. Най-много пъти се размина с гола Алекс Наков. За нарушение срещу него в 70-ата минута той и съотборниците му поискаха дузпа, но реферът не свири. Капитанът Симеон Савов също можеше да се разпише. Христо Александров пък от голлинията изпрати топката в аут.

Домакините имаха шанс да вкарат чрез Иван Цачев. И на финала на полусезона кадровите проблеми не подминаха отбора на Дончево. Още на загрявката преди двубоя се контузи Николай Илиев и мястото му в титулярния състав зае Славомир Събков. В 17-ата минута пък Галин Радилов получи контузия в глезена и беше сменен.

Съставът на Устрем: Иван Ангелов, Славомир Събков, Галин Радилов, Дони Дончев, Даниел Граматиков, Васко Боев, Илиян Неделчев, Кристиян Димитров (капитан), Пламен Шестаков, Иван Цачев, Преслав Пасев.

БРОНЗ ЗА БЪЛГАРИЯ В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В ТАШКЕНТ

България започна с бронз в двубоя представянето си на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ташкент. В първия ден от шампионата, при най-леките в категория до 55 кг, Ангел Русев се нареди трети с общ резултат 257 кг, като към това добави злато в изтласкването със 144 кг.

Русев стартира с успех на 106 кг, след това и на 110 кг, но в третото си изхвърляне не вдигна 112 кг. Това му отреди седмото място в първото движение, на 8 кг от лидерите Ал Салими от Саудитска Арабия и Арли Шонтей от Казахстан.

В изтласкването обаче българинът бе недостижим. Той започна последен опитите си със 140 кг, после със 144 кг си осигури медала и опита без успех 147 кг за среброто. В крайна сметка – злато и световен шампион във второто движение и бронз в двубоя с 254 кг. Шампион с 260 кг стана казаха Шонтей, среброто бе за Тада Сомбунуан от Тайланд със 156 кг.

19-годишният Ангел Русев е представител на силната русенска школа, с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Той е европейски шампион за мъже от тази пролет в Москва. През 2019 г. стана европейски вицешампион за мъже от Батуми и златен медалист до 20 г. с 3 световни рекорда за юноши от Букурещ. Миналата пролет спечели сребро в кат. до 61 кг на предолимпийския турнир за Световната купа в Иран. През 2018 г. отвоюва европейска титла до 17 г. в Милано и записа шесто място на световното първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). Първият му голям успех бе европейското злато при 15-годишните от първенството в Томисл (Полша) през 2016 г. Световен рекордьор за кадети и европейски за юноши.

АШЛИ БАРТИ БЕШЕ ИЗБРАНА ЗА №1 ЗА ГОДИНАТА В ТЕНИСА

Световната №1 Ашли Барти беше обявена за тенисистка на годината на WТА за втори път, а шампионката на Откритото първенство на САЩ Ема Ръдукану взе награда за “новак” на годината, съобщиха от Женската тенис асоциация. Ашли Барти, която спечели това отличие и през 2019 година, взе пет титли този сезон, включително втори трофей от Големия шлем в кариерата си на “Уимбълдън”, където победи чехкинята Каролина Плишкова на финала. Тя също така защити титлата си в Маями и триумфира в Мелбърн, Щутгарт и Синсинати, за да си осигури за трети пореден път номер 1 в ранглистата в края на сезона.

19-годишната Ръдукану стартира от квалификациите на Откритото първенство на САЩ, след като заемаше 150-о място в света, и го завърши като първата жена шампионка от Големия шлем на Великобритания от 44 години насам.

Чехкинята Барбора Крейчикова взе приза на WТА за пробив за годината, след като спечели Откритото първенство на Франция на сингъл. Тя също така спечели наградата на двойки с партньорката си Катерина Синякова за отбор номер 1. Двете завоюваха това отличие и през 2018 година.

Испанката Карла Суарес Наваро беше отличена за завръщане на годината. 33-годишната Наваро обяви през септември 2020 година, че се лекува от ранен стадий на лимфом на Ходжкин и е преминала месеци на химиотерапия и лъчетерапия, преди да се завърне на Откритото първенство на Франция през юни.

РОСИЦА ДЕНЧЕВА Е ШАМПИОНКА НА СИНГЪЛ И ВИЦЕШАМПИОНКА ПО ДВОЙКИ НА “ЕДИ ХЕР”

Росица Денчева спечели титлата на сингъл на турнира “Еди Хер” в американския щат Флорида – състезание, което е едно от най-силните и престижни в света за възрастовите групи от 12 до 18 г. Поставената под №1 в схемата при девойките до 14 г. българка разгроми на финала с 6-1, 6-1 втората в схемата Ева Оксфорд (САЩ). Така Роси спечели титлата с пет победи при само един загубен сет.

Във финала по двойки Денчева в тандем с Жо Лин Соу (Малайзия) отстъпиха на японките Лира Косака и Кико Инуе с 4-6, 3-6.

Росица Денчева участва на турнира като част от международните отбори на ITF – поредно голямо признание за младите български таланти и за работата с подрастващите на Българската федерация по тенис. Това е и изключителна възможност за младите ни тенисисти да пътуват и участват във висококачествени младежки турнири под ръководството на официален треньор на ITF. Всички разходи са покрити от Фонда за развитие Grant Slam.

ГАБРИЕЛА И СТЕФАНИ СТОЕВИ СЕ ЗАВРЪЩАТ В ТОП 10 НА СВЕТОВНИЯ БАДМИНТОН

Двукратните европейски шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви се завръщат в топ 10 на световната ранглиста. Това стана факт благодарение на блестящото им представяне на финалите на Световните серии по бадминтон в Бали (Индонезия), където те достигнаха до полуфиналите. В надпреварата участваха осемте най-добри двойки през сезона, а Габи и Стефи пробиха в Топ 4 след две победи и една загуба в група “Б”. За съжаление, контузия в гърба на Габриела им попречи да излязат на корта срещу номер 4 в света Со-йон Ким и Хи-йонг Кон(Република Корея) и това сложи край на участието им. Със спечелените в Бали точки обаче активът на нашите момичета набъбна до 65250 точки, което им позволи да се изкачат от 11-о на 10-о място в класацията на Световната федерация по бадминтон (BWF). “Отново в топ 10 на света!!! Каква програма само след Олимпийските игри в Токио. Не сме мислили, че ще имаме силите да издържим 7 седмици плътно с турнири, но ето че вече шест седмици минаха и остава само още една с най-важния турнир за годината – световното първенство в Уелва. Щастливи сме с резултатите, които постигнахме, а именно те ни върнаха в първите 10 на света. Благодарим за всички позитивни и мили коментари. Благодарим, че не спирате да ни подкрепяте”, написаха сестри Стоеви във “Фейсбук”.

А относно контузията на Габи, тя беше прегледана от физиотерапевта на индийската състезателка Синду, тъй като предписаните от лекаря на турнира противовъзпалителни така и не помогнаха болката да отшуми. “Оказа се, че Габи има прищипан нерв и това е причинявало болките, проблемите и дискомфорта. Искрено съм благодарна, че терапевта на Синду отдели време за Габи. Ако не беше тя, не знам как щяхме да се справим с предстоящото световно. Как всички състезатели си имат екип за възстановяване, само ние правим резултати и пак не е достатъчно ??? Ние сме единствените, които играят световен бадминтон и нямат отговорен човек за възстановяване, защото олимпийските игри свършиха и вече нямаме тази привилегия. Важното сега е Габи да се възстанови и да можем да вземем участие на последния планиран турнир от годината – световното първенство в Уелва”, коментира Стефани Стоева. sportal.bg

ЛЕВСКИ НА КРАЧКА ОТ 1/8-ФИНАЛ В ЕВРОПА

Волейболният отбор на Левски се завърна по най-добрия начин в европейските клубни турнири след 3 години пауза. Момчетата на Андрей Жеков биха категорично австрийския ВКА Амщетен Ньо (Амщетен) с 3:0 (25:19, 25:18, 25:14) в първия мач от 1/16-финалите на третия по сила евротурнир “Чалъндж къп”, игран в зала “Левски София”. По взаимна договорка между двата клуба и втората среща ще се играе в София. “Сините” се нуждаят само от два спечелени гейма, за да продължат напред към 1/8-финалите за “Чалъндж къп”. Там ще ги очаква победителят от двойката между беларуския Строител (Минск) и швейцарския Лозана.

Най-полезни за Левски станаха Венислав Антов (2 блока и 60% ефективност в атака) и Самуил Вълчинов (5 блока!, 44% ефективност в атака и 71% позитивно посрещане) с 14 и 13 точки за победата. За тима на Амщетен Якуб Чизовски и Патрик Напьорковски завършиха с 11 и 10 точки.

ЛИВЪРПУЛ ПОПАРИ НАДЕЖДИТЕ НА МИЛАН И НАПРАВИ НЕЩО НЕВИЖДАНО ЗА АНГЛИЙСКИ ТИМ

Ливърпул завърши битката в група “В” на Шампионската лига, определяна още след изтеглянето на жребия като “група на смъртта”, с шест победи от шест мача. Мърсисайдци, които играха в състав, изграден предимно от резервни играчи, обърнаха с 2:1 Милан на “Сан Сиро” и по този начин оставиха “росонерите” на дъното в групата. Лидерът в Серия “А”, който пък бе притиснат от кадрови проблеми, поведе с гол на Фикайо Томори (29′), но в хода на целия мач създаде твърде малко и не успя да защити амбициите си да се класира за елиминациите. Ливърпул изигра доста спокойно двубоя, но въпреки това успя да стигне до обрат след голове на Мохамед Салах (36′) и Дивок Ориги (55′), който се разписа във втори пореден мач. Мърсисайдци завършиха с пълен актив от 18 точки, ставайки първият английски отбор с подобно постижение, докато Дявола остана на дъното с едва четири пункта. По същото време Атлетико (Мадрид) спечели директната битка с Порто за второто място и също ще се класира на 1/8-финалите. Португалският отбор пък ще играе в Лига Европа през пролетта.

Стефано Пиоли бе притиснат от доста контузии. Златан Ибрахимович получи почивка в мача срещу Салернитана, но се завърна, за да поведе атаката на “росонерите”. Той трябваше да бъде подпомаган от Месиас и Диас. Юрген Клоп очаквано направи голям брои промени в своя състав и само Алисон, Салах и Ориги запазиха титулярните си места от мача с Уулвърхамптън през уикенда.

Въпреки че гостите бяха в толкова променен състав и домакините се нуждаеха от победата, именно мърсисайдци бяха по-активният отбор в началото. Тимът на Пиоли пък бе повече фокусиран върху това да не допуска положения пред своята врата. Първата добра атака на “росонерите” дойде в 28-ата минута, когато Ибрахимович проби отдясно, но се забави с удара и Конате изчисти в корнер. След неговото изпълнение топката бе центрирана към близката греда, където Минамино направи непохватен опит да изчисти, след което кълбото тупна пред Алисон, който инстинктивно изби, но Томори направи добавка от два метра – 1:0. Ливърпул реагира веднага и в 36-ата минута равенството бе възстановено. Менян не успя да избие добре един удар на Окслейд-Чембърлейн, след което Салах стигна до топката и я прати под напречната греда. Това бе 20-и гол за египтянина от началото на сезона.

В 50-ата минута Кесие падна в наказателното поле след единоборство тяло в тяло с Костас Цимикас. Домакините поискаха дузпа и ВАР прегледа набързо ситуацията, но основания за 11-метров наказателен удар нямаше. Менян спаси удар на Салах, но в 55-ата минута гостите наказаха грешка на Томори, който даде топката на Мане. Ударът на сенегалеца би избит от стража, но след това Ориги направи добавка с глава за 1:2. В 85-ата минута Кесие пропусна най-добрата възможност за Милан през втората част, след като бе изведен очи в очи с Алисон, но не успя да преодолее вратаря на Ливърпул. Окслейд-Чембърлейн направи същото за Ливърпул в добавеното време, когато излезе сам срещу Менян, но стражът  спаси.