Вашингтон/Москва, 7 декември /БТА/
Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 ч. московско време, което значи, че двамата са говорили малко повече от два часа, предадоха световните агенции. Разговорът продължи по-точно казано два часа и пет минути, изчисли руската агенция РИА.
Двамата лидери разговаряха на фона на страхове от руска военна ескалация в Украйна, съобщи Франс прес.
Както предаде агенция Блумбърг, след разговора си с Путин Байдън смята да обсъди резултата от него с европейски съюзници.
Байдън ще се свърже с френския президент Еманюел Макрон, с германската канцлерка Ангела Меркел и с министър-председателите на Италия и Великобритания – Марио Драги и Борис Джонсън, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.
В комюникето се посочва, че Байдън е разговарял и вчера с тези свои съюзници и се е съгласил да остане “в близък контакт” с тях.

Вашингтон, 7 декември /БТА/
Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна, предадоха световните агенции, като се позова на съобщение на Белия дом.
Това предупреждение е било отправено по време на виртуалната среща на върха между двамата лидери, продължила малко над 2 часа.
Американският президент освен това е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни на границата с Украйна, посочва Белият дом.
Двамата лидери са говорили и за киберсигурността, за стратегическата стабилност, за общата им работа по регионални въпроси, като например ядрената сделка с Иран.

Москва, 7 декември /БТА/
Разговорът между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл, предадоха световните агенции.
Двете страни ще продължат диалога и контактите между техни представители, предвид това че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.
Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.
“НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток”, е казал Путин на Байдън.
Руският президент е поискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.
Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността.
Двамата лидери са изразили и надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма.
Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

ашингтон, 7 декември /БТА/
Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че президентът Джо Байдън е казал на руския си колега Владимир Путин по-рано днес, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки, предаде Ройтерс.
Байдън е предупредил Путин за “силни икономически и други мерки” като наказание, ако Москва започне военен конфликт.
“Имаше много компромиси, нямаше размахване на пръст, но президентът беше кристално ясен каква е позицията на САЩ по всички тези въпроси”, посочи Съливан пред журналисти.
Той каза, че Байдън е приветствал възможността за пряк диалог с Путин.
Съливан посочи още, че САЩ не смятат, че Путин е взел решение дали да нахлуе в Украйна. Той добави, че Съединените щати биха отговорили положително на очаквания натиск от страна на съюзниците за разполагане на американски сили в случай на руска инвазия в Украйна.
“Сега ние сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна”, посочи той.
Съветникът отбеляза, че САЩ продължават да доставят отбранителни продукти на Украйна.
Съливан каза още, че Байдън е говорил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания след срещата с Путин. Той съобщи, че американският президент ще разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.