ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИХА С 3:0 ОТ МОНТАНА

Волейболистите на Монтана постигнаха първата си победа през новия сезон в Efbet Супер Волей. Момчетата на треньора Даниел Пеев удариха у дома Добруджа 07 (Добрич) с 3:0 (25:17, 25:17, 25:21) в среща от 3-ия кръг на шампионата, проведена в зала “Младост”. По този начин двата тима имат по 1 победа, 2 загуби и 3 точки във временното класиране. В следващия 4-и кръг Монтана е отново домакин, но на Ботев (Луковит), докато добричлии приемат новака Раковски 1964 (Севлиево). И двата мача са в събота (6 ноември) от 18,00 часа, информира sportal.bg.

Изпълнени с огромно желание за себедоказване, домакините от Монтана контролираха играта в по-голямата част на срещата и не позволиха на добричлии да направят нещо повече. Разликата дойде от по-голямата успеваемост в атака на монтанчани, като диагоналът Жулиен Георгиев направи страхотен мач. Другата разлика бе сервисът, като домакините затрудниха максимално посрещането на съперника. В крайна сметка монтанчани показаха добра игра и стабирност и изковаха крайната победа само за 75 минути игра.

Над всички за Монтана беше бившият играч на Добруджа Жулиен Георгиев със 17 точки (1 блок, 1 ас и 63% ефективност в атака) за победата. Мартин Кръстев добави още 10 точки (3 блока и 64% ефективност в атака). За добричлии игралият само в първите два гейма Георги Михалев реализира 9 точки (1 блок и 44% ефективност в атака).

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев 1, Георги Михалев 9, Явор Генов 6, Златко Кьосев 4, Светослав Арнаудов 2, Александър Кордев 6 – Николай Тодоров-либеро (Калоян Канев 2, Георги Чалъков, Христо Енков, Димитър Василев 1, Самуил Василев-либеро).

МИЛИЦА МИРЧЕВА И СТОЯН ВЛАДКОВ №1 НА ПОЛУМАРАТОНА В ПЛОВДИВ

Добричлийката Милица Мирчева и Стоян Владков бяха най-бързи в полумаратонската дистанция в тазгодишното издание на маратона на Пловдив. Мирчева се наложи с време от 1:14:29 часа. Втора се нареди Билсерин Сюлейман с 1:26:15 часа, трета финишира представителката на Гърция Василики Карагеоргаки с 1:30:02 часа.

При мъжете Стоян Владков изпревари само с 1 секунда Митко Ценов – с 1:09:02 часа срещу 1:09:03. Третото място зае Мирослав Спасов с 1:10:57 часа.

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) НАНЕСЕ ПЪРВА ЗАГУБА НА ТРЕТИЯ ОТБОР НА ЛУДОГОРЕЦ

Септември (Тервел) измъкна победа с 1:0 в Разград срещу третия тим на Лудогорец в отложен мач от седмия кръг на Североизточната трета лига. Танер Юсню реализира с глава след центриране от корнер в 56-ата минута. Това е първа загуба за селекцията на Захари Сираков в шампионата.

Стана изключително оспорван и качествен двубой. Домакините имаха превес във владеенето на топката. През първото полувреме не се случи нищо интересно пред двете врати. След почивката Емил Кьосов, Росен Иванов, Даниел-Виктор Кънчев и Калоян Симеонов създадоха ситуации за Лудогорец. Пред отсрещната врата пък се откриха шансове за Мартин Кирилов и Денис Кадир.

ЧЕТИРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА РАДОСЛАВ ТОДОРОВ НА ТУРНИРА „ЗАМОРАТА“

Отлично се представи добричлията Радослав Тодоров на турнира по плуване „Стефан Попов – Замората“, който се проведе в столицата. Възпитаникът на треньора Иван Иванов направи четири старта и бе избран за най-добър състезател при юношите младша възраст, след като се окичи с четири златни медала.

Турнирът се проведе в стоичния плувен комплекс „Спартак”, а в него участваха над 360 състезатели от 28 клуба.

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ КЛАСИРА ЗА ВТОРИЯ КРЪГ В ПАРИЖ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров оправда статута си на фаворит и преодоля френския ветеран Ришар Гаске за 1 час и 47 минути игра с 6:1, 4:6, 6:2, за да се класира за втория кръг на “Мастърс”-а в Париж, където го очаква шампионът от 2018 година Карен Хачанов. Сблъсъкът бе девети между Димитров и Гаске, като до момента балансът бе 5-3 в полза на французина. Последният мач между тях бе в същия турнир през 2017 г., като тогава Димитров надделя с 6:4, 6:4.

Първата ни ракета се завърна силно след контузията, която претърпя на US Open, и стигна до два последователни полуфинала – на ATP 250 турнира в Сан Диего и на Мастърса в Индиън Уелс. Миналата седмица във Виена обаче българинът отпадна още на старта след загуба от Стефанос Циципас, макар че демонстрира много добро ниво в двубоя срещу световния №3.

От своя страна Гаске записа само един мач на ниво ATP след US Open. Французинът взе участие в турнира в Антверпен, където бе елиминиран в първи кръг от Душан Лайович. През настоящия сезон Гаске има 28 мача и 14 победи в тура. Най-доброто му класиране от началото на годината е финалът в ATP 250 турнира в Умаг през юли, загубен от Карлос Алкарас (2:6, 2:6).

ИБРАХИМОВИЧ ПОЛУЧИ ПОВИКВАТЕЛНА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА ШВЕЦИЯ

Нападателят Златан Ибрахимович попадна в групата на националния отбор на Швеция за световните квалификации срещу Грузия и Испания, след като се възстанови напълно от контузия в коляното. Футболистът на италианския гранд Милан пропусна Европейското първенство, но се надява да играе на Световното в Катар в края на следващата година.

Швеция е начело на Група “В” с 15 точки от шест мача и две точки повече от преследвача Испания. Победителите в групите се класират директно за световните финали, а техните подгласници ще участват във втората квалификационна фаза в зона Европа. “Силно се надявам той да ни помогне. Говорим често в последно време и знам, че Златан иска да играе за националния отбор. За нас, разбира се, това е добре, тъй като играчи с неговите опит и класа са безценни в подобни ситуация”, каза националният селекционер Яне Андерсон.

Защитникът на Манчестър Юнайтед Виктор Линдельоф също попадна в състава на Швеция, въпреки че получи контузия на тренировка в понеделник.

БАРСЕЛОНА ОТНОВО НЕ ВПЕЧАТЛИ, НО ЗАПИСА ВАЖНА ПОБЕДА

Отборът на Барселона отново не впечатли с представянето си, но въпреки това спечели своето гостуване на Динамо (Киев) с 1:0 в мача помежду им от група „Е” на Шампионската лига. Ансу Фати вкара единственото попадение в 70-ата минута. Така каталунците надвиха този съперник със същия резултат, с който го направиха преди две седмици на свой терен.

В 4-ата минута Иля Забарний попречи на Мемфис Депай да открие резултата, след като блокира неговия удар. В 16-ата Георгий Бушчан увисна при центриране на Гави, но Жорди Алба не успя да се възползва от това. В 22-ата капитанът Серхио Бускетс опита далечен шут, който завърши в аут. В 24-ата Микола Шапаренко получи топката на добра позиция, но отправи разочароващ удар по земя. Минута по-късно Карлос Де Пеня можеше да са разпише след изпълнение на корнер, но Марк-Андре тер Стеген изби опасния му изстрел с крак. В 32-ата минута след центриране от фал Лангле нацели гредата след удар с глава, но и без това беше отсъдена засада. До края на полувремето не се случи нищо интересно.

В началото на втората част Лангле направи три пропуска за гостите. В 58-ата минута украинците проведоха добра атака, при която Олександър Караваев стреля технично, но и неточно. В 63-ата съдията отсъди дузпа за Барса за фал на Томаш Кеджиора срещу Фати, но след преглеждане на ВАР той отмени това свое решение. В 70-ата Шапаренко не успя да избие пас на Оскар Мингеса и така топката стигна до Фати, който с чудесен удар я насочи в противниковата мрежа. Младият нападател посвети гола си на Агуеро. В 82-ата Виктор Циганков нанесе опасен шут, който беше избит от Тер Стеген, а резервата Бенямин Вербич се изложи при опита си за добавка. В 89-ата Забарний също пропусна да се разпише след центриране от корнер. Така “блаугранас” запазиха крехката си преднина и след последния съдийски сигнал.

Тази победа е много ценна за Барселона, тъй като по този начин тимът събра шест точки и измести Бенфика (4 т.) от второто място в групата. Лидер е Байерн (Мюнхен) с пълен актив от 12 пункта, а Динамо (Киев) остана последен със само една спечелена точка до момента.

РОНАЛДО ИЗМЪКНА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ОТ ТЕЖКА СИТУАЦИЯ

Голове номер 138 и 139 на Кристиано Роналдо в Шампионската лига спасиха Манчестър Юнайтед от загуба при гостуването на Аталанта – 2:2. Домакините на два пъти повеждаха, но Роналдо заличаваше пасива на “червените дяволи”. Второто попадение на португалеца падна в добавеното време, когато “бергамаските” вече мислеха, че са спечелили мача.

Юнайтед не игра добре и беше на път за първи път в историята си да запише 4 поредни загуби при гостувания в Шампионската лига. Кристиано обаче не позволи това да се случи. Аталанта излезе напред още в 12-ата минута с точен изстрел на Йосип Иличич, но в края на полувремето Роналдо изравни след пас на Бруно Фернандеш. В 56-ата минута Дуван Сапата за втори път даде аванс на италианския тим, но секунди преди последния съдийски сигнал мощно воле на CR7 прати топката в мрежата и донесе ценна точка на “червените дяволи”.

Двата тима сътвориха истинско зрелище преди две седмици на “Олд Трафорд”, когато Юнайтед изоставаше с 0:2, но показа характер и спечели с 3:2. След сегашното равенство отборът на Оле Гунар Солскяер продължава да е лидер в група “F” с актив от 7 точки, колкото има и Виляреал. Аталанта е на трета позиция с 5 точки, а на дъното е Йънг Бойс с 3.

Манчестър Юнайтед съвсем не отговаря на очакванията на феновете си от началото на сезона, но дори историческият разгром с 0:5 от Ливърпул не накара шефовете да уволнят Солскяер. Норвежецът стабилизира позициите си с победата с 3:0 над Тотнъм, но програмата за “червените” дяволи ще става все по-трудна и е интересно да се види дали тимът ще покаже необходимото постоянство.

БАЙЕРН ПРЕСКОЧИ ГРУПАТА СЛЕД ПОРЕДНА ЛЕКЦИЯ НА ЛЕВАНДОВСКИ

Напълно според очакванията тимът на Байерн (Мюнхен) постигна четвърта поредна победа в група “Е” на Шампионската лига и се класира за фазата на елиминациите. Германците сториха това с 5:2 над Бенфика на “Алианц Арена”. Хеттрик в юбилейния си мач №100 в турнира реализира Роберт Левандовски, а си позволи да пропусне и дузпа при 2:1. Така вече той има 81 попадения в Шампионската лига. Серж Гнабри и Льорой Сане също бяха точни за Байерн. Головете на лисабонци дойдоха при 2:0 и 4:1, като бяха вкарани от Морато и Дарвин Нунес.

В 6-ата минута Гнабри пропусна от 6-7 метра, но положенията пред вратата на Одисеас Влаходимас тепърва предстояха. След няколко опасни атаки се стигна до гол в мрежата на Мануел Нойер в 15-ата, но той правилно не беше зачетен заради засада. Байерн поведе в 26-ата, когато Кингсли Коман “върза” бранител в бяло и центрира на далечната греда към Левандовски, който вкара за 1:0. Само шест минути по-късно централният нападател асистира на Гнабри за фамозно изпълнение, след което кълбото спря за втори път в мрежата на Бенфика – 2:0. В 36-ата германският национал, след поредното си излизане зад защитата, пропусна сам срещу вратаря. “Орлите” се възползваха от шанса си и в 38-ата намалиха чрез Фелипе Родригес-Морато, който беше точен с глава. Точно преди паузата Левандовски пропусна дузпа, отсъдена с помощта на ВАР за игра с ръка на Лукас Верисимо след удар на Лоен Горетцка.

Все пак не мина дълго време, преди шампионите от 2020 година да стигнат до трети гол. Това се случи в 50-ата минута, когато Льорой Сане засече топката майсторски от въздуха – 3:1. После Левандовски се “извини” за пропуска от бялата точка с технично отиграване за 4:1 в 61-ата минута.  “Червените” веднага намалиха темпото и изненадващо се пропукаха на контраатака в 74-ата, при която резервата Дарвин Нунес прониза Нойер за 2:4. Лева обаче не беше казал последната си дума и в 84-ата прехвърли Влаходимос за 5:2.

В следващия кръг на 23 ноември Байерн ще гостува на Динамо, а Бенфика ще спори с Барса на “Камп Ноу”.