СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА КБС “КАЛИАКРА” СПЕЧЕЛИХА 9 ЗЛАТНИ И 6 СРЕБЪРНИ ОТЛИЧИЯ

Девет златни и шест сребърни отличия завоюваха състезателите на КБС „Калиакра” (Каварна) по време на 22-ото издание на Националния фестивал по бойни спортове в град Вършец, информира „Център спорт”. На най-високото стъпало на почетната стълбичка стъпиха Грациела Йорданова, Кристиана Панайотова, Иванина Димитрова, Александър Тодоров, Димитър Стоянов, Дамян Янев, Габриела Дончева, Дона Димитрова, Петър Йорданов. Със сребърни отличия се окичиха Иванина Димитрова, Теодора Недева, Кристияна Панайотова, Габриела Дончева и Георги Тодоров.

ГИМНАСТИЧКИТЕ НА ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА СЕ ОКИЧИХА С МЕДАЛИ В ТУРНИРА “ЗИМНИ ПРИНЦЕСИ”

Във Велико Търново се проведе 8-ият Международен детски турнир по художествена гимнастика “Зимни принцеси”, съобщиха от СКХГ “Албена” (Добрич). Клубът, воден от треньорката Елена Георгиева, участва с четири състезателки. Най-успешно се представи Виктория Руменова (2008 г.), която стана първа на съчетание с обръч и спечели златен медал, както и сребърен медал за съчетание без уред.

Божана Цанева (2007 г.) се класира на второ място за съчетание с топка и спечели сребърен медал. Ема Паскова (2011 г.) изигра съчетания без уред и въже и се класира съответно на трето и четвърто място. Дебютантката на състезание Петя Минчева (2009 г.) за своето изпълнение на съчетание без уред получи бронзов медал.

АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА СПЕЧЕЛИ БРОНЗ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО УСКОРЕН ШАХМАТ

Гросмайстор Антоанета Стефанова спечели бронзов медал на Европейското първенство по ускорен шахмат в Монако. Българката завърши на трето място с актив от 8.0 точки след изиграването на 11 партии.

Шампионка стана рускинята Александра Костенюк с 9.0 точки. Със същия актив, но с по-лоши допълнителни показатели на втора позиция завърши Олга Гиря също от Русия.

Два дни по-рано Антоанета Стефанова заслужи сребро на континенталното първенство по блиц шахмат, като титлата отново спечели Костенюк.

ЙОЛО НИКОЛОВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО КРОС В ЛИСАБОН

Над 600 атлети от 40 държави ще вземат участие в 26-ото Европейско първенство по крос кънтри, което ще се проведе на 8 декември в Лисабон, Португалия. Сред тях са двама представители на България – балканският вицешампион и шампион на нашата страна за 2019 г. Йоло Николов (СК Атлет, Мездра), който ще стартира при мъжете, и най-добрата ни състезателка при девойките старша възраст Елица Тодорова (СKЛА Средногорски атлет, Пирдоп), която ще бяга при двойките под 20 г.

Участниците ще се съревновават на дистанции от 4 до 10 км в три възрастови категории – юноши и девойки под 20 г., младежи и девойки под 23 г., мъже и жени.

При мъжете, които ще бягат 10 225 м, заявки за участие са подали 102 атлети от 29 европейски държави. Най-много представители имат Великобритания и Испания – по 8, Ейре и Швеция – по 7, Португалия и Франция – по 6, Дания и Италия – по 5. Йоло Николов (35 г.) е един от доайените в шампионата.

Стартът по програма е в неделя, 8 декември, в 12:35 часа местно (14:35 българско) време.

В битката за разпределение на медалите при девойките под 20 г. ще влязат 100 състезателки от 27 нации. Трасето в тази възраст при дамите e с дължина 4 225 м, а стартът е същия ден в 10:30 ч. местно (12:30 българско) време.

Спортен клуб Атлет (Мездра) има в актива си три сребърни медала от Европейските първенства по крос кънтри. Два от тях са спечелени от Митко Ценов – при юношите под 20 г. в Будапеща 2012 и при младежите под 23 г. в Белград 2013, а третият е притежание на Милица Мирчева от Добрич, която стана вицеевропейска шампионка при девойките под 23 г. в Самоков 2014.

За Йоло Николов това ще бъде осмо участие при мъжете на първенствата по крос на Стария континент. Миналата година на шампионата в Тилбург, Холандия, Митко Ценов се нареди на престижното 24-то място при мъжете, Йоло Николов се отказа по средата на дистанцията, Иво Балабанов финишира 30-и при младежите под 23 г., а Милица Мирчева се класира на 40-о място при жените.

УНИКАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ФЕДЕРЕР

Легендарният бекхенд с една ръка на Роджър Федерер ще бъде увековечен на сребърна монета от 20 франка, съобщи швейцарското правителство. Това е първият случай, в който страната отдава подобна чест на свой жив гражданин, отличил се с особени успехи в сферата си.

От правителството добавят, че през 2020 година ще бъде изсечена и златна монета с лика на Маестрото. “Федерер е може би най-успешният спортист на Швейцария в индивидуален спорт за всички времена. Носителят на рекордните 20 титли от “Големия шлем” е и отличен посланик на страната”, обявиха от правителството.

Монетата, която ще бъде изсечена в ограничено количество от 95 хиляди бройки, ще струва 30 франка. Тя ще бъде налична на широкия пазар през януари следващата година.

ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ЗАВЪРШИ НА ПЕТО МЯСТО В ИСПАНИЯ

Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши на пето място във второто издание на турнира по шахмат “VIII Сентенарио” в испанския град Саламанка. Миналогодишният победител Топалов събра 3.5 точки след две победи, три ремита и две загуби в седемте изиграни партии.

Шампион без поражение стана Едуардо Итурисага (Венецуела) с 6.0 точки, следван от 16-ия световен шампион във версия ФИДЕ Руслан Пономарьов (Украйна), който също не допусна загуба, но завърши с актив от 4,5 точки. Трети се нареди представителят на домакините Мигел Руис с 4,0 точки. Четвърта завърши четирикратната световна шампионка при жените Хоу Ифан (Китай) с 3,5 точки и по-добри допълнителни показатели от Топалов заради победата над българина в прекия двубой.

НАД 300 ДЕЦА УЧАСТВАХА В ТУРНИР, ОРГАНИЗИРАН ОТ “СТОЙЧЕВ-КАЗИЙСКИ”

През изминалите два уикенда Волейболна академия “Стойчев-Казийски” (ВАСК) организира турнир по волейбол за подрастващи, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта. В него се включиха над 300 момичета и момчета на възраст между 9 и 13 години. Освен организаторите от ВАСК участие взеха още отборите на ЦСКА, ЦПВК, Левски, Славия, Локомотив (София), СУ, Ахил, Виктория (Пловдив), Изгрев (Ябланица) и Миньор (Перник).

Всяко дете получи за спомен уникална тетрадка от домакините, а купите и медалите бяха връчвани лично от легендата на женския ни волейбол Тони Зетова, което донесе допълнително усмивки на лицата на малките волейболисти. „Получи се истински фестивал на волейболната игра. Идеята ни беше да организираме състезания за най-малките, защото те имат най-малко официални мачове през годината. Кортовете бяха пълни с ентусиазирани за спорт деца, а трибуните – с подкрепящите ги родители и приятели. Имаше много усмивки и емоции на терена, изключително желание за победа във всички състезатели. Създадоха се много нови приятелства. Всичко това само може да ни радва и да ни амбицира да продължаваме с осъществяването на подобни инициативи в бъдеще. Благодарим на всички деца и техните треньори, взели участие в турнира, и им пожелаваме успешен сезон“ споделиха от ръководството на ВАСК.