ЛИОНЕЛ МЕСИ СПЕЧЕЛИ ЗА ШЕСТИ ПЪТ “ЗЛАТНАТА ТОПКА”

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси спечели “Златната топка” за 2019 година. Това е рекорден, шести приз за аржентинеца. Така той изпревари “вечния си съперник” Кристиано Роналдо, който е с пет отличия, напомня topsport.bg. Португалецът остана трети в класацията на “Франс футбол”. Меси наследява приза от Лука Модрич. Нападателят бе избиран за най-добър още през 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 г. Втората позиция в класацията “Златната топка” е за защитника на Ливърпул Върджил ван Дайк.

В Париж присъства и Христо Стоичков, който лично поведе Лионел Меси и делегацията на Барселона по червеното килимче. При жените най-добра е американката Меган Рапино.

Бранителят на Ювентус Матайс де Лихт спечели приза “Копа” за най-добър футболист до 21 години. Вратарят на Ливърпул Алисон стана първият носител на наградата “Лев Яшин”.

Десетката в класацията за “Златната топка” допълват Садио Мане (Ливърпул), Мохамед Салах (Ливърпул), Килиан Мбапе (ПСЖ), Алисон (Ливърпул), Роберт Левандовски (Байерн), Бернардо Силва (Манчестър Сити), Рияд Марез (Манчестър Сити).

 

СТОИЧКОВ СЕ НАХВЪРЛИ ВЪРХУ КРИСТИАНО

Христо Стоичков реагира остро на отсъствието на Кристиано Роналдо по време на церемонията за връчването на “Златната топка”. Призът отиде у големия съперник на португалеца от последното десетилетие Лионел Меси. “Винаги когато Роналдо печели отличието, той присъства на церемонията и е усмихнат. Щом обаче е втори или трети, не се явява. Това показва какъв човек е. Така не уважава труда на другите момчета и на отборите. Мисли само за себе си”, заяви българската легенда пред “Нова ТВ”. CR7 остана на трета позиция във вота на “Франс Футбол”, като беше задминат и от Вирджил ван Дайк.

По същото време нападателят на Ювентус беше в Милано на друга церемония, на която получи наградата за №1 в Серия “А” за миналия сезон.

Иначе Стоичков беше в Париж по покана на Барселона. Лично българинът поведе Меси и останалите каталунци по червения килим при влизането в залата. “Много съм щастлив и горд, че бях в делегацията на Барселона на този голям празник за футбола. Много от футболистите ме накараха да се върна към това, което изпитах преди 25 години. Да си носител на „Златната топка” цели шест пъти, не е малко. Търпиш много лишения, постоянно си под напрежение и трябва да побеждаваш. Никой не може да оспори футболните качества на Меси”, каза още Камата.

 

КИЕЛИНИ: МИНАЛАТА ГОДИНА ОТНЕХА “ЗЛАТНАТА ТОПКА” ОТ РОНАЛДО ЗАРАДИ РЕАЛ

Защитникът на Ювентус Джорджо Киелини твърди, че съотборникът му Кристиано Роналдо не е спечелил миналогодишната “Златна топка”, защото бившият му отбор Реал (Мадрид) не е искал това да се случи. Както е известно, Лука Модрич спечели най-ценната индивидуална награда за 2018 година, а португалецът остана втори в класацията. “Определено отнеха “Златната топка” от Кристиано Роналдо миналата година, когато от Реал (Мадрид) решиха, че той не трябва да я спечели. Това беше доста странно. Тази година беше по-балансирана. При цялото ми уважение към Модрич, дори и в най-добрия му сезон в кариерата му, той не я заслужаваше. Той спечели Шампионската лига, но по тази логика Вирджил ван Дайк трябваше да победи тази година или миналата наградата да беше отишла при Антоан Гризман, Пол Погба или Килиан Мбапе за изключителните неща, които направиха на Мондиал 2018. Нямаше смисъл в първото място на Лука Модрич”, коментира Киелини пред “Скай Спорт Италия”.

 

ПОРТУГАЛИЯ СПЕЧЕЛИ СВЕТОВНАТА ТИТЛА ПО ПЛАЖЕН ФУТБОЛ

Националният отбор на Португалия спечели за трети път световната титла по плажен футбол. На финала в парагвайския град Луке португалците се наложиха с 6:4 над Италия.

“Адзурите” поведоха с десетия гол в турнира на Емануеле Дзурло, но Лео Мартинш изравни от фаул преди края на първата третина. Във втория период португалците стигнаха до нови два гола, а техни автори станаха Жордан и Андре Лоренцо. Жордан и Мартинш доведоха резултата до 5:1 в началото на последната част, а Италия намали чрез Андреа Рамачоти и Жозеп Джентилин. В края на мача Жордан и отново Рамачоти оформиха финалното 6:4 в полза на португалците.

В мача за третото място Русия победи с 5:4 Япония. За “Най-добър играч” на турнира бе избран японецът Озу Морейра, а голмайстор с 16 попадения стана италианецът Габриеле Гори.

 

ЦСКА 1948 ЕЛИМИНИРАХА БЕРОЕ НАСРЕД СТАРА ЗАГОРА

Отборът на ЦСКА 1948 елиминира Берое в турнира за Купата на България. “Червените” спечелиха с 4:3 в луд мач, игран на стадиона в Стара Загора. Така ЦСКА 1948 вече е четвъртфиналист.

Мачът започна отлично за гостите от София. В шестата минута Сашо Александров центрира в наказателното поле и топката попадна у Васил Шопов. Последва удар в обратния ъгъл и 1:0 за ЦСКА 1948. Радостта на тима на Йордан Юруков обаче беше кратка. В осмата минута Милен Желев намери Педро Еуженио при далечната греда и резултатът беше изравнен. Малко по-късно Иван Минчев можеше да накаже Даниел Наумов. Техничният халф шутира отдалеч, но топката се отби от напречната греда. В 36-ата минута ЦСКА 1948 нанесе своя втори удар. Разбъркване на границата на наказателното поле прати топката в краката на Денислав Александров. Младото крило на “червените” финтира бранител и с хубав изстрел в далечния ъгъл направи 2:1 за тима от столицата. В 41-ата минута Денислав Александров опъна мрежата за 3:1. Янко Сандански изведе по отличен начин младока сам срещу Душан Перниш и след секунди топката отново се спря в мрежата на Берое. Секунди преди почивката Ерол Алкан от домакините намери неспасяемо горния ляв ъгъл с глава – 2:3. Така двата тима зарадваха малцината зрители с пет гола и оставиха всичко да се реши през втората част.

В 54-ата минута Педро Еуженио стреля технично, но Наумов изби топката в корнер. В 60-ата минута Васил Шопов направи 4:2 за “червените”. Денислав Александров получи пас в наказателното поле на Берое, Перниш излезе да го блокира, последва подаване към Шопов и през куп от играчи плеймейкърът на ЦСКА 1948 опъна мрежата. Малко след това Денислав Александров се размина с хеттрик – изстрелът му беше спасен от Перниш. В 74-ата минута Мартин Камбуров, който влезе да помага на “зелените”, прати топката в мрежата, но извърши нарушение срещу Богомил Дяков и попадението правилно беше отменено. В следващата атака обаче Ибрахима Конте порази целта с глава – 3:4. Последва опасен изстрел, спасен по отличен начин от Наумов и довел до ъглов удар. След неговото изпълнение Ахмед Тоуба поиска дузпа за задържане в наказателното поле. Реферът Ивелин Занев обаче не отсъди 11-метров наказателен удар. До края на мача домакините играха почти изцяло пред вратата на ЦСКА 1948, но четвърто попадение в мрежата на Наумов не падна. В последната минута на редовното време младият вратар имаше и шанс, когато отби топката в гредата, а след това тя падна в ръцете му.

 

АТЛЕТИКО ИСКА КАВАНИ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Ръководството на Атлетико (Мадрид) възнамерява да се подсили в атака през зимния трансферен прозорец. “Рохибланкос” са реализирали едва 16 гола за 15 кръга в Ла Лига. Освен това Диего Коща ще липсва няколко месеца заради проблеми с гърба. Според AS приоритет за Диего Симеоне е привличането на Единсон Кавани от Пари Сен Жермен.

Уругвайският стрелец не преминава през най-добрия си период на “Парк де Пренс” заради силните изяви на лятната покупка Мауро Икарди. За да задоволи финансовите условия на Кавани, Атлетико трябва да се освободи от друга тлъста заплата. Желанието на шефовете е да се разделят с Тома Льомар, който рядко започва от първата минута.

Считаният за сигурен нов на “Wanda Metropolitano” през миналия август – Родриго от Валенсия, вече не е сред целите на “дюшекчиите”.

 

ИБРАХИМОВИЧ ПРЕДПОЧЕТЕ МИЛАН ПРЕД ВИСШАТА ЛИГА

Златан Ибрахимович е постигнал споразумение с Милан за завръщането си в клуба, като също така е отхвърлил възможността да заиграе отново във Висшата лига, твърди “Телеграф”. 38-годишният нападател, който в края на месеца става свободен агент, е привлякъл интереса на няколко отбора от английския елит, но вместо това е решил отново да облече екипа на “росонерите” след двата си сезона в тима между 2010 и 2012 година. Според информацията Ибрахимович е дал принципното си съгласие да се присъедини към Милан, като той ще остане там поне до края на този сезон, за да помогне на отбора да се изкачи в класирането на Серия “А”.

Както е известно, преди да се присъедини към досегашния си тим ЛА Галакси през март 2018 година, шведският голмайстор игра два сезона за Манчестър Юнайтед.

 

ЧИСТКА В ЦАРСКО СЕЛО

Сериозна чистка предприе ръководството на Царско село, информира Sportal.bg. Загубата от Ботев (Пловдив) с 0:3 е разклатила доверието у футболистите на шефовете на клуба. Медията твърди, че с отбора на Никола Спасов се разделят Йордан и Веселин Миневи, Божидар Кацаров, Георги Хашев и Емануил Манев-Мотора. Не е изключено тяхната съдба да споделят и други играчи на Царско село в следващите дни.

 

“АСПИРИНИТЕ” УДАРИХА БАЙЕРН НАСРЕД МЮНХЕН

Байер (Левркузен) ликува с първата си победа като гост на Байерн (Мюнхен) в Бундеслигата от седем години насам. “Аспирините” спечелиха с 2:1 на “Алианц Арена”, нанасяйки на шампионите трето поражение от началото на сезона в германския елит.

В самото начало домакините очаквано бяха по-активни и имаха две добри възможности – първо Кимих центрира опасно от фаул, но Мартинес не успя да насочи топката с глава в 6-ата минута. Три по-късно Гнабри обработи хубав пас на Алаба, но стреля в гредата на пазената от Храдецки врата. Гостите от Левркузен откриха резултата минута по-късно – Леон Бейли оползотвори чудесен пас от центъра на терена на Кевин Фоланд, а след това прати топката в долния десен ъгъл на Нойер за 1:0. В редиците на Байер се появи импулс, в следствие на който играчите на Петер Бос се задържаха по-трайно в противниковата половина. В 18-ата минута Мюлер имаше изключителна възможност, след като Гнабри привлече както Храдецки, така и Свен Бендер към себе си, отклонявайки топката към Мюлер. Той обаче не я отигра достатъчно бързо и Та я отне буквално от върха на обувката му. Перишич разтресе напречната греда в 22-ата минута, но разочарованието му бе допълнено и от вдигнат флаг за засада. Серж Гнабри продължи да бъде най-активен в атаката на мюнхенския клуб и след малко повече от половин час футбол шутира силно от границата на наказателното поле, ала извън очертанията на вратата. Томас Мюлер грабна първото си попадение за сезона в 34-ата минута. 30-годишният футболист стреля, а топката се отби в крака на Бендер, за да се оплете в мрежата – 1:1. Радостта на футболисти и фенове на домакините не трая дълго – в 35-ата минута Леверкузен разгърна нова светкавична атака, Фоланд намери Бейли на левия фланг, а той от своя страна проби към средата и отбеляза втория си гол, този път в левия ъгъл на Нойер за 2:1.

Първата опасност след подновяването на играта бе на сметката на Байер и отново дойде след контраатака. Диаби надбяга Дейвис в 51-ата минута и комбинира с Амири, който шутира, но топката попадна в обсега на Нойер и той спаси. В 55-ата минута Левандовски имаше шанс да отбележи, като негов удар се яви като завършек на добра отборна акция на баварците, но топката премина на минимално разстояние от дясната греда. Натискът на Байерн се засили и в 58-ата минута Перишич не успя да вкара след балонно центриране на Павар, а в следващите две минути Храдецки бе основно действащо лице, спасявайки последователно удари на Левандовски.

Жонатан Та бе изгонен с директен червен картон в 81-ата минута, след като на пръв поглед събори откъсващия се сам срещу вратаря Филипе Коутиньо, но от повторенията не си пролича ясно дали между двамата наистина имаше контакт. Левандовски стреля от последавалия свободен удар, но не затрудни Храдецки от около 20 метра дистанция. Разбъркване в наказателното поле на гостите завърши с нова греда, след като секудни преди това съдията даде шестминутно продължение, в което обаче повече голове нямаше и победата на Байер бе факт.

 

ДЖОДИ ЛУКОКИ СТАНА ИГРАЧ №1 ЗА НОЕМВРИ

Нападателят на Лудогорец Джоди Лукоки спечели приза за Футболист №1 в efbet Лига за месец ноември според InStat Index. Класацията се прави за втори пореден сезон от Асоциацията на българските футболисти (АБФ), в сътрудничество с ИНСТАТ – една от най-големите компании за футболни анализи и статистика.

Лукоки събра индекс на ИНСТАТ 330.5 и за първи път спечели наградата. Призовата тройка допълват двама футболисти на Ботев (Пловдив) – Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов. Неделев събра индекс 312.75, докато капитанът на „канарчетата“ Балтанов остана с 307,33.

Припомняме, че за победител се обявява играчът с най-висок InStat Index, който се определя чрез формула на основа действията на футболиста – голове, асистенции, точност на подавания, успешни единоборства и други показатели.

Процентът на успешни действия увеличава индекса, като върху него оказва влияние и нивото на опонента в мача. През настоящия сезон победителите в предишните класации за най-добър футболист според InStat Index за съответните месеци бяха Иван Горанов (Левски), Евандро (ЦСКА-София), Холмар Ейолфсон (Левски) и Димитър Илиев (Локомотив, Пловдив).