СПОРТНА ПАНОРАМА: ЦЕЦО СОКОЛОВ С 29 ТОЧКИ, ЗЕНИТ ПРОДЪЛЖАВА ЗА КУПАТА СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ; НОВИ ЗАПЛАХИ ВЪВ ВОЛЕЙБОЛА НИ; ЕПИЧНА БИТКА, ОБРАТ И ТРИУМФ НА ЦИЦИПАС В ЛОНДОН; ГРИГОР ЗАВЪРШВА ГОДИНАТА В ТОП 20

0
871

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 29 ТОЧКИ, ЗЕНИТ ПРОДЪЛЖАВА ЗА КУПАТА СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ

Волейболният ни национал Цветан Соколов и грандът Зенит (Казан) се класираха за финалната четворка на турнира за Купата на Русия. Цецо Соколов и съотборниците му направиха страхотен обрат и се наложиха много трудно над домакините от Локомотив (Новосибирск), водени от бившия селекционер на България Пламен Константинов, с 3:2 (25:21, 23:25, 27:29, 25:23, 19:17) в последен решителен мач в Група „Б” от полуфиналната фаза на турнира, игран в пълната зала “Север”. Така Зенит спечели първото място в групата с 3 победи от 3 мача и 8 точки, с което се класира за финалния турнир за Купата на Русия. От друга страна, Локомотив за поредна година не успя да стигне до финалната фаза на тази надпревара.

Зенит започна много добре в първия гейм и поведе с 6:3 след ас на Цветан Соколов. Постепенно Локомотив успя да изравни при 11:11 благодарение на Дмитрий Лизик. Казанци отново излязоха напред в резултата при 17:14, след което запазиха преднината си до крайното 25:21.

След равностойното начало на втората част Локомотив успя да дръпне с 8:6 след ас на Дмитрий Лизик. Въпреки чудесната игра в защита и в атака на “железничарите”, Зенит съумя да обърне до 16:14 в своя полза. Локомотив изравни при 20:20, след което даже измъкна гейма с 25:23.

Възпитаниците на Пламен Константинов поведоха с 14:12 след единична блокада на Алексей Родичев срещу атака на Максим Михайлов. Фабиан Джизга направи блокада срещу атака на Цветан Соколов – 17:15. Зенит успя да изравни при 20:20, след като мощен сервис затрудни посрещането на Локомотив, а малко по-късно Максим Михайлов атакува успешно от зона 4 по диагонала. Локо поведе с 23:21, след като Александър Бутко се опита да пусне топката в полето на съперника, но бе блокиран от Алексей Родичев. Цветан Соколов атакува мощно от зона 2 по правата покрай троен блок за 22:23. Ървин Нгапет изравни при 23:23, а малко по-късно изведе Зенит до геймбол при 24:23. Алексей Родичев изравни при 24:24. Мощна атака по острия диагонал от зона 4 на Цветан Соколов излезе в аут – 25:26. Цветан Соколов изравни до 26:26 след блокаут. Константин Бакун изведе Локомотив напред при 28:27. При следващото разиграване Цветан Соколов пусна успешно топката в полето на домакините, но след това се приземи в полето на Локомотив и тимът от Новосибирск спечели третата част с драматичното 29:27.

Четвъртият гейм стартира равностойно. Постепенно възпитаниците на Пламен Константинов поведоха уверено в резултата и дръпнаха с 21:17. Цветан Соколов и Зенит обаче не се предадоха и успяха да изравнят при 21:21. Вицешампионите успяха да се преборят за 4-ия гейм с 25:23 след ас на Ървин Нгапет, а с това да вкарат и мача в тайбрек.

В петия решителен гейм Зенит водеше през цялото време – 5:2, 8:6, 12:9, за да стигне до мачбол при 14:11. Все пак Локомотив не се предаде и стигна до равенство при 14:14. В крайна сметка обаче Зенит измъкна крайната победа след 19:17 след атака на Цветан Соколов и 3:2 гейма.

Цецо Соколов изигра страхотен мач за Зенит и стана най-полезен с 29 точки (2 блока, 4 аса и 58% ефективност в атака) за победата. Френската звезда Ървин Нгапет пък добави още 22 точки (3 аса, 59% ефективност в атака и 57% позитивно посрещане). За тима на Локомотив Константин Бакун реализира 21 точки (2 блока, 1 ас и 49% ефективност в атака). Сръбският национал Марко Ивович (1 блок, 4 аса, 45% ефективност в атака и 45% позитивно посрещане) и Алексей Родичев (3 блока, 1 ас, 48% ефективност в атака и 57% позитивност в атака) завършиха с 18 и 16 точки.

 

НОВИ ЗАПЛАХИ ВЪВ ВОЛЕЙБОЛА НИ

Преди няколко дни Инициативен комитет за промени в българския волейбол заяви, че иска промени и нов председател на Българска федерация по волейбол. На специална пресконференция в Пресклуб „България“ Владимир Николов, Александър Попов, Илия Динков, Иван Сеферинов и Атанас Рогачев открито заявиха, че искат промени в БФВ, а освен това информираха и за заплахи от ръководството на централата към малките клубове.

Вчера от Инициативния комитет отново алармираха за нови заплахи от статуквото с открито писмо, което sportal.bg публикува без редакторска намеса:

ОТКРИТО ПИСМО

От Инициативен комитет за свикване на извънредно Общо събрание на БФВ

Уважаеми колеги и приятели,

Буквално часове след като официално и открито застанахме да изразим намерението си за свикване на извънредно Общо събрание на БФВ, някои дами и господа от статуквото, в типичния за този стил работа, започнаха със заплахите, манипулациите и внушенията. В тази връзка всякакви „сигурни информации“, че т.нар. Инициативен комитет е разпределил местата в Управителния съвет за „свои хора“, има готовност да „назначи“ треньори за всички национални гарнитури, ще „заличава“ клубовете, които не ни подкрепят, както и цялостна подмяна на администрацията на БФВ – не отговарят на истината.

Напротив. Това е неговият стил на работа. Именно една от идеите за искане промяна в управлението на БФВ е всеки клуб да изразява свободно и без притеснение своята позиция, каквато и да било тя, без да рискува да се сблъска с реваншизъм. Да има прозрачност при вземането на решения по демократичен начин, да не бъде третиран само като „глас“ за общо събрание. БФВ сме всички клубове и именно клубовете сме тези, които ще вземаме решенията заедно, а не по познатия тоталитарен модел.

До броени дни ще представим цялостната ни платформа за развитие на българския волейбол, която ще бъде надграждана, коментирана и допълвана с помощта на всеки един от Вас и Вашите идеи. Не се поддавайте на манипулации, заплахи и внушения. Бъдете смели и не се страхувайте да изразите позицията си. Ние вярваме в принципността, вярваме в законите и правилата и всеки един подобен опит за манипулации ще бъде веднага атакуван от нас по съответния ред. Ние не обещаваме нереални неща, не обещаваме милиони левове да потекат към всеки клуб. Ние сме част от всички клубове в България и вярваме, че решенията за развитието на волейбола трябва и ще се вземат от всички клубове – членове на БФВ, а не да се спускат от един човек. Така е нормално, морално и законно. Нека да защитим любимия си спорт от реваншизма, да спасим нашия спорт от задкулисието и тоталитарния модел на управление, да бъдем една прозрачна, демократична и финансово стабилна федерация. Нека всички заедно да спрем диктатурата и потъването на българския волейбол още на 20 декември, а след това отново заедно да започнем промяната.

БФВ не е Данчо Лазаров, БФВ не е еднолично търговско дружество. БФВ сме всички ние!

С уважение: Инициативен комитет 18.11.2019

ЕПИЧНА БИТКА, ОБРАТ И ТРИУМФ НА ЦИЦИПАС В ЛОНДОН

Стефанос Циципас е новият шампион на Заключителния турнир на ATP. В зала “О2” в Лондон 21-годишният грък надви на финала след епична битка и обрат австриеца Доминик Тийм с 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4).

Финалът започна със сервис на Циципас, който с няколко страхотни сервиса не даде никакъв шанс на съперника си в откриващото си подаване. Австриецът отговори подобаващо и с гейм на нула изравни резултата. Тийм пръв спечели точка при сервис на противника, но това не попречи на Циципас без сериозни трудности да влезе с аванс от 2:1 в първата почивка в срещата. Тийм започна нервно второто си подаване, в което загуби първите две точки. Мачът вървеше гейм за гейм и логично се стигна до тайбрек. В него Тийм започна перфектно и спечели първите три точки. Малко след това авансът на Тийм стана 5:2, но Циципас изравни за 5:5. Последва мощен сервис на австриеца и сетбол за него – 6:5. Циципас обаче бе безпощаден в следващата точка и двамата смениха полетата при 6:6. Грешка от бекхенд на гърка в следващата точка обаче донесе втори сетбол на Тийм, но този път при начален удар на австриеца. Последва нов бомбен сервис и след повече от един час битка първият сет най-сетне приключи, спечелен от Тийм.

Втората част започна лошо за Тийм, който трябваше да се спасява от 0:40 в първия си сервис-гейм. При 15:40 австриецът сякаш прибърза, търсейки печеливш удар по правата от форхенд, топката изхвърча много в аут и първият пробив в двубоя стана факт. Брейкът бе затвърден много бързо и Циципас взе ранен аванс от 2:0. Нещата продължаваха да се развиват катастрофално за Тийм в този сет – австриецът допусна втори пореден пробив, а Циципас не пропусна да направи преднината си още по-смазваща – 4:0. Тийм все пак се пребори за два гейма, но не успя да стори нищо в подаванията на гръка и шампионът трябваше да бъде излъчен в решаващ трети сет.

Още в първия гейм на третия сет двамата “се захапаха”. С брилянтна игра Циципас се пребори за две точки за пробив, но Тийм показа железни нерви и ги заличи, като в крайна сметка измъкна този първи гейм. При 1:1 австриецът бе в тежка ситуация, изоставайки с 15:40. Тийм отрази първата точка за пробив, при която Циципас загуби равновесие и падна, като останаха съмнения, че е получил травма. При следващата точка Тийм опита бекхенд по правата, но топката се спря в мрежата и гъркът реализира важен пробив. Циципас поведе с 3:1, а Тийм не допусна противникът му да натрупа още по-голям аванс с втори пробив, както се получи в предишния сет. Нещо повече, Тийм заигра вдъхновено и успя да върне пробива, изравнявайки за 3:3. С гейм на нула разигралият се в тези минути Тийм поведе с 4:3 и вече изглеждаше малко по-близо до заветния трофей. Циципас сложи край на серията на австриеца и изравни за 4:4, но Тийм убедително взе следващото си подаване – 5:4. Циципас буквално за секунди направи резултата 5:5 и отново под напрежение бе австриецът. До друг пробив не се стигна и всичко трябваше да се реши в тайбрек. Тийм спечели първата точка в него, но гъркът направи два поредни мини-пробива и взе аванс от 4:1. Австриецът играеше на ръба на риска и първоначално това даде резултат, тъй като резултатът бе изравнен – 4:4. Две поредни грешки на Тийм обаче донесоха и два последователни мачбола на Циципас, а 21-годишният грък реализира още първия, постигайки най-големия успех в кариерата си досега.

Това бе мач №7 между двамата и Циципас вече има три победи срещу Тийм, който в груповата фаза победи големите Роджър Федерер и Новак Джокович. Циципас пък се справи на полуфиналите с Федерер, а единственото поражение на турнира му нанесе Рафаел Надал.

Циципас, който е първият грък, спечелил този турнир, вече е с 4 титли в кариерата си, като грабна трети трофей през 2019 година, а той му донесе и 2 656 000 евро от наградния фонд. 26-годишният Тийм остава с 16 титли, като 5 от тях спечели през отиващия си сезон.

ГРИГОР ЗАВЪРШВА ГОДИНАТА В ТОП 20

Въпреки че изпадна до 78-ото място в световната ранглиста преди няколко месеца, най-добрият български тенисист Григор Димитров отново завършва годината в топ 20. 28-годишният Димитров, който вече е в почивка преди старта на новия сезон, има актив от 1747 точки и заема 20-ата позиция.

Александър Лазаров пък стана втора ракета на България. Той е 503-и в света с 57 точки, като изпревари Димитър Кузманов, който падна с 98 места до 515-ото с 55 пункта.

Лидер в класацията е Рафаел Надал (Испания) с 9985 точки, следван от Новак Джокович (Сърбия) с 9145, Роджър Федерер (Швейцария) с 6590 и други.

Ето как изглежда челната десетка на АТР:

  1. Рафаел Надал (Испания) 9985 точки
  2. Новак Джокович (Сърбия) 9145 точки
  3. Роджър Федерер (Швейцария) 6590 точки
  4. Доминик Тийм (Австрия) 5825 точки
  5. Даниил Медведев (Русия) 5705 точки
  6. Стефанос Циципас (Гърция) 5300 точки
  7. Александър Зверев (Германия) 3345 точки
  8. Матео Беретини (Италия) 2870 точки
  9. Роберто Баутиста Агут (Испания) 2540 точки
  10. Гаел Монфис (Франция) 2530 точки