БЪЛГАРИЯ С ПРЕСТИЖНА ПОБЕДА НАД ЧЕХИЯ

Българският национален отбор по футбол най-накрая спря своята черна серия без победа, продължила цели 12 мача. “Лъвовете” сториха това с престижна и историческа победа над Чехия с 1:0. Единственото попадение беше дело на Васил Божиков в 56-ата минута. Успехът е първи на “трикольорите” срещу този противник, а той дойде в последния мач на родния капитан Ивелин Попов. 32-годишният футболист носи националната фланелка за последен 90-и път в своята кариера, като се е разписвал 16 пъти.

Още в 7-ата минута България пропусна да излезе напред в резултата. Дълго подаване към Ивелин Попов го намери зад отбраната, но капитанът остави топката на бързия Десподов, който надбяга защитата на гостите. Крилото обаче сбърка с подаването си към Попето и беше пропусната отлична възможност за гол. При следващата атака Георгиев трябваше да се намесва. Той спаси удар на нападателя Ондрашек. В 20-ата минута последва разбъркване пред нашата врата, след което топката беше изчистена далеч, а при последвалата контраатака Вандерсон не успя да изведе Десподов, въпреки че “лъвовете” бяха с числено предимство двама на един в тази ситуация. Соучек пробва рефлекса на Георгиев в 36-ата минута с удар отдалеч, който беше избит в корнер. Играчът на Славия (Прага) пробва да се разпише и с глава в 40-ата минута, но Георгиев отново спаси и дори беше фаулиран от Ондрашек. В края на първата част вратарят ни отново се намеси добре след корнер, като отново имаше и нарушение срещу него.

Второто полувреме започна с жълт картон за Костадинов, който извърши нарушение близо до наказателното поле на Георгиев. Последва опасно центриране, което не беше засечено от нито един играч на чехите.  В 56-ата минута България излезе напред в резултата. Отлично центриране от фаул на Десподов завърши с гол на Божиков. Централният бранител прати топката в мрежата след хубав удар с глава. Попадението бе негово второ с националната фланелка, след като в тази кампания се беше разписал и при равенството с Косово (1:1) в Прищина. Няколко минути по-късно “трикольорите” пропуснаха да удвоят аванса си. Първо Занев не успя да намери връхлитащия Ивелин Попов в малкото наказателно поле, което не се хареса на капитана. Секунди по-късно родната десетка свали топката с глава на Костадинов, който от няколко метра прати топката над гредата, пропускайки отлична възможност. “Лъвовете” започнаха да играят на контраатака, но бързият Десподов беше фаулиран лошо и след това заменен от Божидар Краев. Тодор Неделев пък влезе на мястото на Вандерсон. Чехите опитаха да върнат попадението, като между 80-ата и 85-ата минута имаха четири възможности. Вратарят Георгиев два пъти показа добър рефлекс и изби в корнер удари на Дарида, а Соучек и Долежал направиха два сериозни пропуски в наказателното поле. В оставащото време гостите се опитаха да стигнат до точката, но момчетата на Дерменджиев удържаха преднината си в даденото петминутно продължение от руския рефер Сергей Карасьов. Така точно 26 години след една от най-великите победи на България срещу Франция на “Парк де Пренс” с 2:1, “трикольорите” постигнаха първата си историческа победа над чехите.

Успехът бе изключително важен за самочувствието на тима, който ще има уникална възможност да стигне до Евро 2020 през март, но определено много неща трябва да се променят в играта, а също така и късметът да е на страната на “лъвовете”, които ще бъдат гости в полуфинала на баражите.

Съставът на БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев, Георги Костадинов, Кристиян Малинов (88-Александър Цветков), Ивелин Попов, Вандерсон (73-Тодор Неделев), Кирил Десподов (69-Божидар Краев), Марселиньо.

 

ИВЕЛИН ПОПОВ: ХОРАТА ОКОЛО БОБИ МИХАЙЛОВ ЖИВУРКАТ НА ГЪРБА НА ФУТБОЛА

Досегашният капитан на националния отбор Ивелин Попов благодари на Борислав Михайлов за всичко, което е направил за представителния тим. Попето обаче бе доста рязък спрямо хора от обкръжението на вече бившия президент на БФС, като не разкри кого точно визира. “Благодаря на Борислав Михайлов за това, което е направил за отбора – винаги е помагал и осигурявал необходимите неща. Според мен обаче хората около него живуркат на гърба на футбола. Това е моето мнение, който иска, да ми се обижда”. “Лечков няма как да трови атмосферата, при положение че идва на базата и си тича отстрани. С Лечков не съм говорил за отказването ми. Не мога да коментирам дали е знаел за моето отказване. С Михаил Касабов съм говорил, с Борислав Михайлов съм говорил, но с него – не. Нямам проблеми с него”, каза Попов.

 

ТОНИ КРООС: ИМАМ ДОБРО ПРЕДЧУВСТВИЕ ЗА ЕВРО 2020

Опитният Тони Кроос вижда голямо израстване в националния отбор на Германия след провала на Мондиала през 2018 г. Тимът вече си гарантира участие на Европейското първенство, след като в събота надви Беларус с 4:0. “Прогресът е видим. Някои от младите футболисти се развиват много добре. Предстои да видим как ще се представим на финалите, но като цяло имам добро предчувствие”, заяви халфът на Реал (Мадрид), който вкара два от головете в последната квалификация.

Днес бундестимът приема Северна Ирландия в последния си мач от група “С” и трябва да спечели, за да не завърши евентуално на второ място след Холандия. “Разбира се, че искаме да победим. Допълнително сме мотивирани от възможността в края да сме на първа позиция”, добави Кроос.

 

ВСИЧКИ В МЮНХЕН БИЛИ ОБЕДИНЕНИ ОКОЛО ВРЕМЕННИЯ ТРЕНЬОР

Заменилият Нико Ковач наставник Ханзи Флик се радва на добро отношение от всички в Байерн (Мюнхен), обясни бившият халф на тима Тони Кроос. Флик ще води тима поне до края на полусезона, след като за момента няма вариант за постоянен треньор. Под негово ръководство тимът надви Олимпиакос с 2:0 в Шампионската лига и после разби Борусия (Дортмунд) с 4:0 в дербито на Бундеслигата. “Ако обърнете внимание на тези два мача, ще забележите, че германските играчи в клуба имаха предимство пред останалите, защото всички те бяха на терена. Това не е изненадващо, защото Ханзи ги познава. От това, което чувам, всички в клуба приемат добре Флик, а и самите играчи са щастливи с него”, заяви Кроос.

Някогашният асистент на Йоахим Льов не е бил начело на клубен тим от около 14 години.