СПОРТНА ПАНОРАМА: ТРИ МЕДАЛА ЗА БОРЦИТЕ НА „ДОБРУДЖАНСКИ ЮНАК”;15 ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА СК “РИНГ“ НА ТУРНИРА ПО КИКБОКС;БОРЯНА КАЛЕЙН ДОНЕСЕ И ТРЕТИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА;РАФАЕЛ НАДАЛ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В РИМ;ПЛИШКОВА СЕ ИЗКАЧИ ДО ВТОРОТО МЯСТО В РАНГЛИСТАТА;ИВЕТ ОТКРИ СЕЗОНА СЪС СТРАХОТЕН РЕЗУЛТАТ И ПОБЕДА НА 200 МЕТРА;ТРЕТО МЯСТО ЗА ТИХОМИР ИВАНОВ В ОСАКА;37-ГОДИШНИЯТ ГАТЛИН ОТКРИ СЕЗОНА С ПОБЕДА НА 100 МЕТРА

0
1200

ТРИ МЕДАЛА ЗА БОРЦИТЕ НА „ДОБРУДЖАНСКИ ЮНАК”

В Горна Оряховица се проведе държавният личен отборен шампионат по борба при децата. В свободния стил участваха 313 състезатели от 59 клуба. Чудесно се представиха възпитаниците на Петър Петров и Драгомир Стойчев от добричкия клуб „Добруджански юнак”, информира „Център спорт”. Пресиян Димитров стана шампион в категория до 38 кг в конкуренцията на 38 състезатели. Васил Василев зае трето място в категория до 32 кг. Денис Ивелинов също се окичи с бронз, но при 47-килограмовите. Минко Стаматов до 35 кг, Фаридин Фаридин до 53 кг и Ефе Закирия до 73 кг се класираха на пето място, на една крачка от медалите. Борците на „Би Реал” от Сандански са на първо място в отборното подреждане със 134 точки, следвани от „Черноморец” (Бургас) със 104, а „Добруджански юнак” е на престижното трето място.

15 ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА СК “РИНГ“ НА ТУРНИРА ПО КИКБОКС

В зала „Олимпиада“ в Каварна се проведе турнир по кикбокс за подрастващи, организиран от СК “Ринг“. Кметът на Община Каварна Нина Ставрева официално даде старт на събитието, приветства участниците и им пожела достойни победи. В надпреварата взеха участие над 100 деца от 14 клуба от Каварна, Варна, Бургас, Шумен и Нови пазар. Децата се състезаваха в 4 възрастови групи – 7-8, 9-10, 11-12 и 13-14 години.

Това състезание е първо по рода си за България и има за цел да насърчи най-малките състезатели. Всички треньори на клубове изразиха своята благодарност на организаторите на турнира – община Каварна и Ердоан Демирев, председател на СК “Ринг”, за поканата и добрите условия.

БОРЯНА КАЛЕЙН ДОНЕСЕ И ТРЕТИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Боряна Калейн се представи отлично на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку. Нашата представителка завоюва втори бронзов медал във финалите на отделните уреди, след като по-рано успя да се поздрави с третото място и на топка. Калейн, която бе с шести стартов номер във финала, след като получи и шеста оценка в квалификациите – 18.750, се представи много силно и получи 19.750 – 11.00 за трудност и 8.750 за изпълнение. Това бе и общо трети медал за България, след като нашите гимнастички заеха третото място в отборната надпревара, която бе в съчетание с ансамблите девойки.

Другата ни представителка Катрин Тасева остана последна, след като допусна две сериозни грешки в своето изпълнение и получи 17.750 – 9.9 за трудност и 7.850 за изпълнение. Златото отиде при представителка на Русия – Дина Аверина направи отлично изпълнение с последен стартов номер и грабна първото място с оценка от 20.400 – 11.300 за трудност и 9.300 за изпълнение. Веднага след нея се нареди нейната сънародничка Александра Солдатова с оценка от 20.300 – 11.100 за трудност и 9.200 за изпълнение.

РАФАЕЛ НАДАЛ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В РИМ

Рафаел Надал защити титлата си на турнира от сериите “Мастърс” в Рим след победа на финала над Новак Джокович с 6:0, 4:6, 6:1 за 2:29 часа игра. Трофеят е девети за испанеца в Рим и негов първи за тази година. Надал започна ударно и не даде нито гейм на сърбина в първия сет. Испанецът демонстрира най-добрия си тенис и на три пъти проби подаването на Джокович. Сърбинът нямаше нито една възможност за пробив и за първи път загуби на нула сет от Надал.

Световният номер 1 обаче не се предаде лесно и оказа съпротива във втория сет. Двамата печелеха подаванията си, но в десетия гейм Джокович проби и спечели с 6:4. Надал се мобилизира и започна третия решителен сет като първия – с пробив. До края той нямаше проблеми и даде само един гейм на Джокович и след 6:1 за девети път в кариерата си вдигна трофея в Рим.

ПЛИШКОВА СЕ ИЗКАЧИ ДО ВТОРОТО МЯСТО В РАНГЛИСТАТА

Чехкинята Каролина Плишкова спечели силния турнир по тенис на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 3.45 милиона долара. Поставената под номер 4 Плишкова победи на финала британката Йохана Конта с 6:3, 6:4 за 85 минути и взе най-значимата титла на клей в кариерата си. С успеха тя се изкачи до второто място в световната ранглиста.

Чехкинята стартира силно и поведе с 3:0 гейма по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част тя реализира още един пробив за 4:3 и това се оказа достатъчно. Плишкова заслужи 13-а титла в кариерата си и едва втора на червено, след като не допусна пробив, а пласира 21 печеливши удара и допусна само 14 непредизвикани грешки.

ИВЕТ ОТКРИ СЕЗОНА СЪС СТРАХОТЕН РЕЗУЛТАТ И ПОБЕДА НА 200 МЕТРА

Най-добрата българска спринтьорка в последното десетилетие Ивет Лалова-Колио откри летния сезон с отличен резултат. Атлетката, която на 18 май навърши 35 години, си поднесе страхотен подарък, след като спечели бягането на 200 метра на турнира Seiko Golden Grand Prix в Осака с рекорд на турнира от 22.55 секунди (+0.5 м/сек). Това е най-силното откриване на сезон за нея в цялата й кариера до момента.

Постижението на Ивет е и покрит норматив за Олимпийските игри в Токио догодина. Резултатът нареди българката на пето място в световната ранглиста за сезона. Водачка в ранглистата е европейската шампионка Дина Ашър-Смит (Великобритания) с 22.26 секунди от Диамантената лига в Доха в началото на май. Втора на 200 метра в Осака завърши американката Кира Джеферсън с 23.00 секунди, а трета се нареди представителката на Казахстан Олга Сафронова с 23.08 секунди.

ТРЕТО МЯСТО ЗА ТИХОМИР ИВАНОВ В ОСАКА

Най-добрият български състезател в скока на височина при мъжете в последните години Тихомир Иванов завърши на трето място в първия си старт за сезона. На турнира Seiko Golden Grand Prix в Осака, на който Ивет Лалова-Колио спечели бягането на 200 метра, плевенчанинът постигна 2.20 метра за третата позиция. Победител в надпреварата стана представителят на домакините Наото Тобе с 2.27 метра, а второто място зае друг японец – Такаши Ето с 2.24 метра.

37-ГОДИШНИЯТ ГАТЛИН ОТКРИ СЕЗОНА С ПОБЕДА НА 100 МЕТРА

Световният шампион на 100 метра от Лондон 2017 Джъстин Гатлин откри летния сезон с победа. 37-годишният американец триумфира на Seiko Golden Grand Prix в Осака с 10.00 секунди (+1.7 м/сек). Представителят на домакините Йошихиде Кирю завърши втори с 10.01 секунди, а тройката в това бягане допълни Лалу Мухамад Зохри с 10.03 секунди.

В бягането на 200 метра победата също беше за САЩ. Майкъл Норман бе абсолютно безапелационен с 19.84 секунди (-0.4 м/сек). С този резултат той излезе на второ място в световната ранглиста за сезона. Водач в нея е нигериецът Дивайн Одудуру с 19.76 сек от 20 април.

Американка беше над всички и в спринта на 100 метра при жените. Първото място заслужи Мика Бриско с 11.33 секунди (-2.2 м/сек).