ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07

Мъжкият отбор на Добруджа 07 продължава без грешка победния си ход в Суперлигата на България. Добруджанци, водени от Пламен Христов, надиграха като гости Черно море (Варна) с 3:0 (25:23, 25:19, 25:22) в мач от третия междинен кръг на първенството, който се игра във варненската зала „Христо Борисов“.
Така волейболистите на Добрич записаха трети пореден чист успех в първенството, като оглавиха временното класиране с 9 точки и без загубен гейм. Тимът на Черно море е на последна позиция без точка и без спечелен гейм.
Въпреки тригеймовата победа успехът не бе много лесен за гостите. Варненци бяха равностоен съперник в първия гейм и затрудниха доста съперника си, който се наложи в решителните минути на първата част. В третия гейм домакините отново се опитаха да се противопоставят с пълна сила, като достигнаха до равенството 22:22. Отново обаче в най-важния момент гостите надделяха с повече опит и затвориха мача в три гейма.
Съставът на Добруджа 07: Иван Станев, Жулиен Георгиев, Пламен Шекерджиев, Димитър Маринков, Красимир Гайдарски, Александър Кордев – Николай Тодоров-либеро (Иван Петров, Иван Крачев).

ПОБЕДЕН СТАРТ ЗА ЦВЕТАН СОКОЛОВ В ЗЕНИТ

Цветан Соколов бе титуляр за Зенит, а Максим Михайлов започна двубоя като посрещач заедно с Ървин Нгапет. Разпределител на Зенит бе Александър Бутко, а централни блокировачи – Артьом Волвич и Алексей Кононов. Тимът от Казан разчиташе и на двамата играчи на поста либеро – Валентин Коротков и Валентин Голубев. Двубоят бе първи официален за Алексей Вербов като старши треньор на Зенит. За Енисей титуляр игра националът Тодор Скримов.
В началото на първия гейм превъзходството на волейболистите на Зенит бе смазващо. Нищо в атаката на бившия диагонал на Монтана Кирил Клец не се получаваше. Клец атакува в аут и Зенит поведе с 9:2. Волейболистите на Зенит показаха отлична игра в защита, а Цветан Соколов и Максим Михайлов бяха безпощадни в атака – 20:8. Единствен центърът Дмитрий Жук записа 3 поредни блокади за Енисей и това позволи на домакините да загубят първата част с прилична разлика от 15:25.
Наставникът на Енисей Александър Климкин даде ясни команди на своите волейболисти, които стабилизираха посрещането си. Атаката на Кирил Клец проработи, а Ян Ерещенко също се разигра и след негов пайп Енисей поведе с 15:13. Нови атаки в аут на Клец дадоха шанс на Зенит да изравни резултата. Казанци също подариха точки на съперника си, след като Максим Михайлов би сервис в аут, а Ървин Нгапет не можа да играе с блокадата при атака и 25:23 за Енисей във втория гейм.
Диагоналът Кирил Клец направи поредица от добри начални удара, които затрудниха посрещането на Ървин Нгапет и Енисей поведе с 6:3. Френската звезда обаче се разигра в атака след това, а после направи единична блокада срещу атака на Кирил Клец за 10:7. Александър Бутко записа отлична серия на сервис и така Зенит поведе с 12:7. Ас на Цветан Соколов доведе до 18:12, но Ървин Нгапет не показа стабилност в атака. Усилията на Тодор Скримов и Ян Ерещенко дадоха резултат и домакините съкратиха разликата само до 1 точка при 23:24. Мощна атака на Цветан Соколов донесе успеха на Зенит в 3-ата част с 25:23.
Домакините от Енисей не можаха да пробият блокадата на Зенит. Страхотната игра в защита на Валентин Коротков и Максим Михайлов помогна на Артьом Волвич и Цветан Соколов да спират атаките на Тодор Скримов и Ян Ерещенко и Зенит поведе с 11:6. Последваха 2 поредни аса на Александър Бутко – 13:6. Нови асове записаха Максим Михайлов и резервата Андрей Сурмачевский, а Занит стигна лесно до успех в 4-ия гейм с 25:14 и в мача с 3:1 гейма.
В следващия 3-и кръг Зенит приема Факел (Новий Уренгой), който е воден от Камило Плачи, на 2 ноември в Казан. Енисей пък приема на същата дата Урал (Уфа), със Светослав Гоцев в състава си.
Цветан Соколов игра цял мач за Зенит и стана най-полезен за своя тим с 23 точки (2 аса, 1 блок, 61% ефективност в атака). Ървин Нгапет добави още 15 точки (1 блок, 48% ефективност в атака, 43% перфектно и 57% позитивно посрещане). Максим Михайлов се справи отлично като посрещач и записа 13 точки (1 ас, 44% ефективност в атака, 31% перфектно и 31% позитивно посрещане).
Тодор Скримов игра цял мач за Енисей и се отличи с 12 точки (1 ас, 44% ефективност в атака, 20% перфектно и 27% позитивно посрещане). Дмитрий Жук бе най-резултатен за домакините с невероятните 10 блока и общо 13 точки (33% ефективност в атака). Бившият диагонал на Монтана Кирил Клец записа 8 точки.

ДВАМА ДОБРИЧЛИИ ИГРАХА ЗА ШАМПИОНИТЕ В РАЗЛОГ

Шампионите на България от Нефтохимик 2010 (Бургас) оцеляха в Разлог и успяха да изтръгнат трудна, но заслужена победа над Пирин с 3:1 (28:30, 25:21, 25:17, 25:19) в мач от 3-ия кръг на волейболната Суперлига за мъже. Заслуга за успеха имат двамата добричлии в състава на бургазлии – Мирослав Градинаров и Илия Петков.
Домакините, водени от Мирослав Живков, изиграха много силен първи гейм и успяха да го спечелят драматично с 30:28. Втората част също бе много равностойна, но опитът на бургазлии им помогна да го спечелят с 25:21. До края на двубоя превъзходството на Нефтохимик бе осезаемо и шампионите записаха трета поредна победа от 3 мача.
Капитанът на Нефтохимик Николай Николов, който завърши с 12 точки, бе определен за най-полезен играч на мача.
В следващия 4-и кръг Пирин гостува на Дунав в Русе на 3 ноември, а Нефтохимик приема аутсайдера Славия на 2 ноември в Бургас.
Съставът на Нефтохимик 2010: Добромир Димитров, Жани Желязков, Мирослав Градинаров, Георги Петров, Николай Николов, Максим Дрозд – Теодор Салпаров-либеро (Денис Карягин, Илия Петков, Стоян Самунев).

 

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОТНОВО СЕ НАЛОЖИ НАД ГОФЕН

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров записа 11-а победа в 12 мача срещу Давид Гофен и прогресира до третия кръг на турнира от сериите “Мастърс” в Париж. За 86 минути игра Гришо срази добре познатия си опонент със 7:5, 6:3 и ще се изправи срещу Доминик Тийм на осминафиналите. Австриецът се намира в отлична форма след спечелената титла във Виена миналата седмица. Срещу Гофен Григор изигра един от най-силните си мачове през 2019 година и напълно заслужено се добра до чиста победа. Гришо вече защити 90-те си точки от миналата година в Париж, когато отпадна на осминафиналите от Марин Чилич, а засега ще се изкачи с две позиции до 25-ата в световната ранглиста.
Григор направи два добри първи сервиса, преди да се стигне до двойна грешка и ново изпълнение на втори начален удар. Българинът атакува с форхенд по обратния диагонал, но Гофен контрира с прекрасен бекхенд-слайс, матирайки противника – 40-40. Гришо повтори упражнението с форхенди по диагоналите и след четвъртия такъв белгиецът не можа да прехвърли мрежата, след което невърнат първи сервис по правата в полето за предимство приключи гейма – 1:0. Макар и трудно Гофен спечели втория гейм – 1:1. Втората двойна грешка постави Димитров под напрежение при 0-30, а съперникът му отново се справи блестящо с бекхенд-слайса по правата, контрирайки с мощен форхенд по диагонала. Това провокира грешка от предната страна на ракетата на българина, след което нова грешка от бекхенд доведе до пробив на нула – 1:2. Българинът успя да изравни при 3:3, а след това и да поведе с 4:3. След здрава битка се стигна до 5:5. Великолепни първи начални удари на българина му осигуриха ново убедително спечелване на гейм за 6:5. Мощни атаки от форхенд на Гофен не можаха да разбият защитата на Гришо и се стигна до грешка за 0-15, а изумителен бекхенд по правата се превърна в уинър за 0-30. Пореден хубав ретур, два отлични бекхенда и нова грешка на Гофен осигуриха троен сетбол за нашия тенисист. Размяната на бекхенди отново бе спечелена от българина и той проби в най-подходящия момент за 7:5.
Нова порция разнообразни сервиси на Григор му осигуриха сравнително безметежно взимане на първия гейм във втората част. След почти 10 минути игра Гофен спечели втория гейм – 1:1. Двамата тенисисти си размениха по още един гейм, след което Григор дръпна с 5:2. Белгиецът намали на 5:3, а следващият гейм започна неуспешно с бекхенд-слайс в аут на Димитров за 0-15. Григор заслужи аплодисменти на публиката с драйв-воле от форхенд и смач от бекхенд за 15-15, а два поредни страхотни форхенда на българина му осигуриха два мачбола. Още първият бе реализиран след грешка от задната страна на ракетата на Гофен – 7:5, 6:3 за час и 26 минути игра.

ДЖОКОВИЧ СЕ ИЗМЪКНА ОТ МНОГО ТРУДНА СИТУАЦИЯ

Носителят на 15 титли от “Големия шлем” и световен номер 1 Новак Джокович успя да се измъкне от много трудна ситуация срещу “щастливия губещ” Корентен Муте и да се класира на осминафиналите в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Париж. Ноле срази вдъхновения си опонент със 7:6(2), 6:4 за 1 час и 47 минути игра и ще се изправи срещу 14-ия поставен Диего Шварцман или Кайл Едмънд.
Сърбинът изглеждаше далеч от най-доброто си ниво в първия сет, когато направи около 25 непредизвикани грешки и имаше особен проблем да цели корта с форхендите си (най-вече по обратния диагонал). Муте, който стана познат на родните фенове с победата над Григор Димитров на “Уимбълдън”, играеше по възможно най-добрия начин и с нестандартните си решения от основната линия бе напът да поднесе изненадата. Ноле бе пробит за 3:4 в първия сет, след което французинът затвърди брейка след над 10-минутен гейм. Джокович бе на крачка от това да допусне нова загуба на подаването си, но спаси два сетбола и впоследствие на свой ред реализира пробив, а в тайбрека от самото начало обезсърчи противника си.
Във втория сет нямаше чак такава интрига, макар Муте няколко пъти да вдигна публиката на крака и да заслужи аплодисментите дори на самия Джокович. В крайна сметка до изненада не се стигна, но Муте може да бъде доволен от достойното си представяне, а Джокера по-скоро повдигна въпросителни върху това дали може да се пребори за нова титла в Париж.

ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ С ВТОРА ЗАГУБА ЗА КУПАТА НА ФИБА ЕВРОПА

Левски Лукойл записа втора загуба в груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа. След като преди седмица столичани отстъпиха като гости на Цмоки (Минск) в Беларус, сега те не успяха да се справят и в първото си домакинство, което загубиха със 76:83 срещу украинския Киев Баскет. След седмица на селекцията на Тити Папазов предстои нов сблъсък с украинци, но този път става дума за Днипро.
Първите точки в мача бяха на сметката на Левски Лукойл, но след това Киев Баскет взе първата по-голяма преднина при 4:9. Украинците останаха в позицията на лидер и до края на първата четвърт, която дойде при 22:25 в тяхна полза. Освен изоставането за домакините имаше и друга лоша новина, след като Йордан Минчев натрупа три лични нарушения още в първите 10 минути. Гостите се откъснаха напред с 22:29, но след това “сините” съкратиха пасива си наполовина за 27:31. Последваха нови силни минути за играчите на Айнарс Багатскис, които поведоха с 10 точки за първи път в мача при 31:41 в средата на частта. Българите свалиха разликата, но Киев Баскет пак дръпна с доста (37:47) минута и половина преди почивката. Брендън Йънг отбеляза последните седем точки за българския тим в първото полувреме, съкращавайки изоставането до 44:49 в средата на двубоя.
Левски Лукойл постепенно заличи цялото си изоставане и си върна водачеството – нещо, което не се беше случвало от самото начало на двубоя. Добро включване на Венцислав Петков даде импулс на домакините, които се върнаха начело при 62:61 две минути преди края на третата част. Тя обаче приключи с точка аванс за Киев Баскет – 62:63 след кош на Шепърд в последните секунди. “Сините” бяха само на точка от Киев – 64:65, след минута игра, но последва серия от 9-1, върнала спокойствието, а съответно и комфортната преднина за гостите при 65:74. Киев Баскет остана начело и заслужено стигна до втората си победа след 76:83. Кейси Шепърд с 21 точки и Дион Едуин с 14 бяха двамата най-резултатни за Киев, докато за Левски Лукойл Чавдар Костов бе над всички с 25 точки.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  3. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST