СПОРТНА ПАНОРАМА: СВЕТОВЕН ШАМПИОН ДАДЕ СТАРТ НА “А1 АТЛЕТИКА ЗА МЛАДЕЖИ” В ШАБЛА;

0
1424

СВЕТОВЕН ШАМПИОН ДАДЕ СТАРТ НА “А1 АТЛЕТИКА ЗА МЛАДЕЖИ” В ШАБЛА

Легендарният български спринтьор и световен шампион на 200 м Николай Антонов даде старта на петия сезон в популярната верига състезания за “А1 атлетика за младежи”, информира sportal.bg. Стартът тази година бе в Шабла.

Пламен Аршев и Христина Койнова от варненския клуб „Супер спорт“ спечелиха убедително в студеното и ветровито време на стадиона в Шабла. Всички деца, участвали в надпреварата, бяха наградени от кмета на община Шабла Мариян Жечев и световния и европейски шампион на 200 м в зала Николай Антонов, като получиха грамоти и подаръци от един от партньорите на БФЛА – А1. „А1 Атлетика за младежи” е една от емблемите на нашето партньорство с Федерацията по лека атлетика и със сигурност е сред най-популярните спортни програми сред подрастващите в България – коментира Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” на най-големия български телеком А1. – Гордеем се с инициативата, защото тя дава път на онези, които след време ще представят страната ни на най-големите спортни форуми. Радвам се, че с „Атлетика за младежи” А1 за пореден път доказва, че държи на дългосрочните проекти, които носят положителна промяна. Всеки път се повтаряме, но е важно да се знае, че А1 ще продължава да подкрепя българския спорт, който както винаги се доказва като един от най-авторитетните посланици на страната ни по света”.

На старта в Шабла Аршев бе най-добър в трите дисциплини на състезанието със 7.5 на 60 м, 5.25 м в скока на дължина и 2:29.6 на 800 м. Така той събра 233 точки на трибоя. Борбата бе за следващите две места на почетната стълбичка, където Станислав Колев („Хеброс”, Харманли) се наложи със 186 точки (8.0-4.79-2:40.7) срещу 184 точки на Даниел Ангелов („Дунав”, Русе), който записа 8.2-4.77 и 2:36.2. Извън тройката със 181 точки остана Димитър Костадинов („Добруджа”, Добрич) – 8.0-4.71 и 2:43.3. При момичетата Койнова също беше с класа над другите с 213 точки (7.9 на 60 м, 4.12 на скок дължина и 1:46.1 на 600 м). Съотборничката й Даная Захариева зае второто място със 191 точки (8.1-4.57-2:00.8), а Сияна Казанджиева („Черно море Атлетик”, Варна) е трета със 186 (8.1-4.08-1:54.8).

Първо място на 14 км спечели Иво Балабанов от „Атлет” (Мездра), на второ се нареди Йоло Николов също от Мездра, а на трето – Шабан Мустафа от „Шампион” (Сунгурларе).

Следващият кръг на веригата е на 23 април (вторник) на Националния стадион „Васил Левски“ в София преди турнира „Цветанка Христова“.

Снимки: Светослав ПЕТКОВ

ЛИЧЕН РЕКОРД НА ГЮЛЕ ЗА ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ

Атлетите в тласкането на гюле поставиха най-силните постижения в третия турнир „Коста Василев“, който се проведе в град Шабла, информира centersport. Вицешампионът на чук от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018 Валентин Андреев („Черно море 2005”, Балчик) спечели дисциплината гюле за юноши под 20 години с личен рекорд – 18.13 (5 кг гюле). Андреев премина границата от 18 метра още в трети опит с 18.04, а в последното си тласкане подобри този резултат с още 9 сантиметра.

Беларусинът Алекс Тамашевич премина границата от 20 метра с 6-килограмовия уред при юношите под 20 години, където състезатели от тази държава направиха контролно състезание в рамките на турнира. Тамашевич постигна 20.12 м, което е най-добър резултат в света за сезона за тази възрастова група. Анастасия Салайова победи на гюле (3 кг) при девойките под 18 години. В турнира участваха над 200 състезатели.

ФОНИНИ ДЕТРОНИРА НАДАЛ В МОНТЕ КАРЛО

Фабио Фонини поднесе най-голямата изненада от началото на тенис сезона, детронирайки Рафаел Надал на полуфиналите в “Мастърс”-а в Монте Карло. Италианецът спечели с 6:4, 6:2 при много силен вятър, който особено през първия сет играеше голяма роля в разиграванията. В крайна сметка Матадора не можа да постигне безпрецедентен 12-и триумф в Княжеството, но с показаното срещу Фонини не убеди, че е в оптимална кондиция да бъде шампион. След мача с Григор Димитров той бе споделил, че усеща болка в коленете, която обаче не го притеснява до степен на паника. Явно натрупаната умора и нестихващият силен вятър допринесоха достатъчно за изравняването на силите в двубоя с Фонини, който също направи голям брой грешки, но издържа на предизвикателството. Италианецът ще се изправи срещу Душан Лайович във финала, който едва ли някой е прогнозирал преди началото не само на турнира, но и на полуфиналните двубои.

БОРЯНА КАЛЕЙН ГРАБНА СРЕБРО В МНОГОБОЯ В ТАШКЕНТ

Българката Боряна Калейн спечели сребърен медал в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан). Калейн събра сбор от 76.500 точки, като сериозна грешка в изпълнението с лента може би й попречи да спечели титлата. Тя има оценки 20.950 на обръч, 20.200 на топка, 19.700 на бухалки, 15.650 на лента.

Другата българка – Невяна Владинова, се класира пета в многобоя със 73.950 точки (18.550 на обръч, 18.000 на топка, 19.750 на бухалки, 17.650 на лента). Калейн и Владинова заслужиха правото да играят на всичките четири финала.

Победителка в многобоя стана рускинята Александра Солдатова със 78.100 точки, а бронзовото отличие спечели сънародничката й Анастасия Гузенкова със 75.500 точки. Четвърта се нареди Кристина Погранична (Украйна) със 74.900 точки, а шеста е Влада Николченко (Украйна) със 73.700 точки. На Световната купа в Ташкент участват общо 39 индивидуални гимнастички.

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ НА ПОБЕДА ОТ ФИНАЛ В ИТАЛИЯ

Волейболният ни национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) са само на победа от финала в италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания се наложиха у дома над Итас (Тренто) с 3:1 (16:25, 25:18, 25:23, 25:13) в мач №2 от полуфиналните плейофи, игран пред близо 4000 зрители в зала “Еуросуоле Форум”. Така вицешампионите на Италия от Лубе, които преди три дни се наложиха много трудно като гости на трентинци с 3:2 гейма, поведоха с 2-0 победи в плейофната серия. Играе се до 3 победи от 5 мача. Третата среща от серията между двата тима е днес от 19,30 часа българско време в Тренто и ще бъде излъчена на живо по телевизия RING.

Цецо Соколов отново бе на ниво за Лубе и се отчете с 14 точки (48% ефективност в атака) за успеха. Най-резултатен за домакините пък беше Йоанди Леал с 23 точки и закономерно бе обявен за MVP на мача. За тима на Тренто единствено сръбският национал Урош Ковачевич игра на ниво и реализира 18 точки.

КРАСЕН КРАЛЕВ ВРЪЧИ ПОЧЕТНИ ПЛАКЕТИ НА МЕДАЛИСТИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОРБА

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС медалистите от Европейското първенство по борба в Букурещ. В румънската столица българските състезатели спечелиха 6 отличия. При жените титли завоюваха Тайбе Юсеин (кат. до 62 кг) и Биляна Дудова (кат. до 59 кг), а със сребро се окичиха Миглена Селишка (кат. до 50 кг) и Евелина Николова (кат. до 55 кг). С успехите си женският ни тим се нареди на второ място в отборното класиране със 112 точки, като преди него завърши само отборът на Украйна със 168 точки.

В класическия стил сребро за България донесе Кирил Милов при 97-килограмовите, а бронз спечели Айк Мнацаканян в категория до 72 кг.

Министър Кралев поздрави българските спортисти за невероятното им представяне и им пожела здраве и успешна подготовка за бъдещите първенства. Спортният министър, ръководството на Българска федерация по борба и треньорите обсъдиха в детайли плановете за подготовка на състезателите и в трите стила до края на годината.

Треньор номер 1 на България за 2018-а Петър Касабов сподели радостта си от факта, че изключително много отбори желаят да проведат съвместна подготовка с женския ни отбор по борба. На срещата присъстваха още треньорите на състезателите по борба Петър Касабов, Стоян Петков, Армен Назарян, Бисер Георгиев, Илиян Георгиев и генералният секретар на БФБ Валентин Райчев.

ЧИСОРА С ПОБЕДА ПО ТОЧКИ НАД СЕНАД ГАШИ

Дерек Чисора бързо се съвзе след загубата си от Дилиън Уайт през ноември и записа комфортна победа по точки над Сенад Гаши в 10-рундовия сблъсък помежду им. Двамата се изправиха един срещу друг в арена “О2” в Лондон, като 35-годишният британец демонстрира по-голяма агресия и желание, а това бе отразено и от съдиите, които му присъдиха победата по точки със 100-90, 100-91 и 99-91.

Чисора бе определян още преди мача като фаворит в сблъсъка и това се видя и на ринга. Това бе негова юбилейна 30-а победа при професионалистите (21 с нокаут и 9 загуби). 28-годишният косовар Гаши пък допусна 3-ата си загуба на професионалния ринг. Неприятното за него обаче е, че това е второ поредно поражение, след като през ноември бе нокаутиран от Карлос Такам.

SN 6