НЕНЧЕВ И БОНЧЕВ БЯХА СПРЕНИ НА 1/4-ФИНАЛИТЕ В КРАНЕВО

Поставените под номер 1 в схемата при мъжете Дориано Бекачиоли и Давиде Бернуси (Италия) спряха устрема на българската двойка Росен Ненчев и Борислав Бончев за класиране на четвъртфинал на Европейското първенство по плажен тенис в Кранево. Българите изиграха страхотен първи сет срещу фаворитите, но в края и късметът бе с италианците, като топката се удари в мрежата и падна в полето на българите, а така вместо сетът да продължи при 5:5, бе спечелен с 6:4 от италианците. Впоследствие те взеха и втория. Влияние оказа и фактът, че Росен Ненчев бе с 38,6 температура, но все пак българите се бориха до последно и зарадваха родните фенове с доста добри отигравания срещу топ поставените.

Интересното е, че Росен Ненчев, който е сред най-добрите български състезатели по плажен тенис, е солист на Софийската опера и ученик на великия тенор Хосе Карерас, като през май Ненчев пя заедно с Хосе Карерас пред 12 000 в “Арена Армеец” в София. След края на сезона в операта Ненчев се отдава на голямата си спортна страст – плажния тенис, и участието на европейското първенство, на което България е домакин. С победата си над унгарците Гюла Пинтер и Мате Ваяй българите Ненчев и Бончев влязоха в 16-те най-добри в Европа, преди да отстъпят на фаворитите от Италия.

В турнира при жените Йоана Андреева и Мария Каракушева бяха близо до това да поднесат приятна изненада за зрителите на централния корт, като поведоха със сет на германките Сара Болсман – Кристин Мейер, но българките отстъпиха в три сета. Дияна Митева и Катина Симеонова бяха елиминирани от силните рускини Киргизова-Никоян, а Калина Петкова и Румяна Тонева – от холандките Де Харт-Хьогендам.

 

ВЪЗПИТАНИЧКИ НА СВЕТЛАНА КАМЕНОВА СТИГНАХА ДО МЕДАЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

В столичната зала „София” се провежда Европейското първенство по бокс за младежи и девойки. Треньорката на девойките – добричлийката Светлана Каменова, изведе две свои възпитанички до медалите, информира sportal.bg.

Мелек Закифова донесе първи медал за България. На четвъртфиналите в категория до 48 килограма тя победи Мария Гонзалес от Испания с 5-0 съдийски гласа. Закифова бе видимо по-добрата боксьорка, като с комбинации ляв-десен засичаше умело съперничката си. Така тя се класира за полуфиналите, за да си осигури минимум бронзов медал от шампионата. Там ще се изправи срещу украинката Олена Иванисова, като битката е днес.

Минути след като Мелек Закифова си осигури минимум бронзов медал от Европейското първенство, същото направи и Анна Мария Дялова. Боксьорката ни се класира на полуфиналите в категория до 57 килограма, след като победи ирландката Кейти Дъмпси. Мачът беше изключително оспорван, като Дялова загуби първия рунд. В следващите два обаче българката бе по-съобразителният боец на ринга и съдиите дадоха предпочитанието си за нея – 4-1 гласа. На полуфиналите днес Дялова ще боксира в следобедната сесия срещу Алина Кантемирова (Русия).

БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ ПОСЛЕДНАТА СИ КОНТРОЛА ПРЕДИ ЕВРОВОЛЕЙ 2019

Волейболистите от националния отбор на България записаха втора победа в контролите в Талин. След като надви с 3:1 Беларус, воденият от Силвано Пранди тим спечели срещу домакините от Естония също с 3:1 (25:16, 21:25, 25:21, 28:26) във втората си проверка. Това бе последна проверка за България преди Европейското първенство. Отборът заминава утре за Монпелие (Франция), където са мачовете от първата фаза.

“Лъвовете” изоставаха с 19:23 в четвъртия гейм, но след силна серия на Добромир Димитров на сервис намалиха пасива, а впоследствие стигнаха до пълен обрат 28:26 след два мощни начални удара на Цветан Соколов, включително и ас. Силвано Пранди и наставникът на домакините Георге Крецу се договориха да бъде изигран още един гейм, спечелен от Естония за радост на близо 800 фенове в залата с 25:15. Страхотен мач за България направи Мартин Атанасов, който завърши с внушителните 26 точки (5 аса!, 1 блок, 62% ефективност в атака и 52% позитивно посрещане). Цветан Соколов добави още 23 точки (1 блок, 2 аса и 56% ефективност в атака).

Съставът на България: Георги Сеганов 1, Цветан Соколов 23, Мартин Атанасов 26, Николай Пенчев 12, Виктор Йосифов 5, Светослав Гоцев 11 – Теодор Салпаров-либеро (Добромир Димитров 2, Теодор Тодоров 2, Венелин Кадънков 3, Алекс Грозданов 1, Петър Каракашев-либеро).

ПЕТО МЯСТО ЗА ДЕМИРЕВА ВЪВ ФИНАЛА НА ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА

Най-добрата българска състезателка в скока на височина при жените в момента Мирела Демирева завърши на пето място във финала на Диамантената лига в Брюксел. Българката започна отлично състезанието и се справи от раз с 1.85 м, 1.89 м и 1.93 м, но 1.95 м се оказаха непосилни за нея в студеното и дъждовно време в Белгия.

Това беше и последното състезание на Демирева преди Световното първенство в Доха (Катар) по-късно този месец. Преди броени дни българката спечели балканската титла на първенството в Правец със 1.91 м.

Победата в състезанието и диамантеният трофей отидоха в ръцете на световната шампионка в зала и на открито Мария Ласицкене със 1.99 метра. Втората от планетарния форум в Лондон преди две години Юлия Левченко (Украйна) завърши втора със 1.97 метра.

Преди българката се наредиха още олимпийската и световна шампионка в седмобоя Нафисату Тиам (Белгия) със 1.95 м и носителката на световна титла в зала Камила Личвинко (Полша), която също преодоля 1.95 м.

ДЕБЮТАНТКА ПРЕГАЗИ СЕРИНА УИЛЯМС ЗА ПЪРВА ТИТЛА В ШЛЕМА

Серина Уилямс бе толкова близо, но отново не успя да изравни рекорда за всички времена на австралийката Маргарет Корт от 24 титли на сингъл от “Големия шлем”. 37-годишната Уилямс загуби с 3:6, 5:7 от дебютантката Бианка Андрееску на финала на US Open. Така Серина остава с рекордните в “Оупън ерата” 23 мейджър трофея, а 19-годишната канадка Андрееску спечели първата си титла от “Големия шлем”. Миналата година Серина отстъпи в драматичен финал пред друга млада тенисистка – японката Наоми Осака. Финалът продължи 1 час и 40 минути, като поставената под №15 Андрееску записа 5 аса и 3 двойни грешки. Серина направи 9 директни точки от сервис, но и цели 8 двойни грешки. За Андрееску това е трета титла в кариерата й, като предишните две също са от тази година и все на големи турнири – в Индиън Уелс и Торонто. В канадския град Андрееску отново се изправи на финала срещу Серина Уилямс, но още при 3:1 за съперничката си американката се отказа поради травма. Това бе и единственият мач между двете досега. Андрееску стана първата дебютантка в “Оупън ерата”, триумфирала на US Open, както и първата канадка, която успява да спечели титла от “Големия шлем”.

Двубоят започна зле за Серина, която поведе с 40:15, но така и не успя да затвори откриващия си сервис гейм и допусна ранен пробив. Андрееску затвърди брейка с гейм на 30. Последваха няколко бързи гейма без пробиви, но при 4:2 за Андрееску американката бе в много тежка ситуация, като трябваше да спасява брейкпойнт след брейкпойнт, но в крайна сметка издържа и след като заличи 5 точки за пробив, успя да се доближи на гейм до съперничката си. Веднага след това Серина имаше брейкпойнт за 4:4, но канадката вкара страхотен сервис и се измъкна, повеждайки с 5:3. В деветия гейм тийнейджърката притисна два пъти по-възрастната американка, принуждавайки я да греши и след двойна грешка на Серина сетът бе записан на сметката на Андрееску.

Втората част също започна лошо за Уилямс, след като отново допусна ранен пробив и изостана с 0:2 в резултата. Последва дълъг трети гейм, в който Уилямс успя да върне брейка, но веднага след това тя загуби бързо своето подаване. С гейм на 15 канадката затвърди пробива и се доближи до трофея, като натрупа сериозен аванс от 4:1. Андрееску проби за 5:1 и изглеждаше, че вече няма сила, която да я спре. Изведнъж обаче американката се събуди и коренно промени играта си. Серина успя да реализира пробив, а след това и да доведе резултата до 3:5, а в деветия гейм реализира брейк на нула и стигна до 4:5. В следващия гейм Уилямс редуваше асове с двойни грешки, а при последните две точки Андрееску допусна грешки от ретур и резултатът бе изравнен – 5:5. В този момент психологическото предимство изглеждаше на страната на 37-годишната американка, но Андрееску нямаше намерение да се предава. Тя успя да спре серията на съперничката си за 6:5, а след това при 15:40 американката трябваше да спасява нови два мачбола. С убийствен сервис по-малката от сестрите Уилямс отрази първия, но след това канадката отговори с не по-малко смразяващ ретур и двубоят приключи.

Победителката прибавя към банковата си сметка 3 850 000 долара, а финалистката – 1 900 000.

АНДРЕЕСКУ: ЗА МЕН БЕШЕ МЕЧТА ДА ИГРАЯ СРЕЩУ СЕРИНА

Шампионката от US Open Бианка Андрееску беше изключително развълнувана след победата си над Серина Уилямс във финала и трудно намираше думи да изрази емоциите си. “Много е трудно да намеря думи да изразя какво чувствам. Тази година се сбъдна една моя мечта – да бъда на една арена с истинска легенда в нашия спорт като Серина. Не ми беше никак лесно, опитвах се да се подготвя като за всеки друг мач, да мисля за това, което аз правя, а не върху това, което тя прави. Във втория сет публиката определено беше проблем за мен, защото искаше Серина да се върне в мача и да спечели. Тя започна да сервира все по-добре, но съм доволна от начина, по който заиграх в края. В последните 12 месеца страдах от контузии. Вярвам в себе си и продължавам напред. Благодаря на родителите си за всичко, което са сторили за мен. Едва на 19 съм, пътешествието ми няма как да е било дълго. Благодаря ви и продължаваме заедно напред”, каза канадската тенисистка от румънски произход.

МЪРИ И МАТЕК-СЕНДС ЗАЩИТИХА ТИТЛАТА СИ НА US OPEN

Братът на Анди Мъри – Джейми, спечели титлата на US Open на смесени двойки. Негова партньорка бе американката Бетани Матек-Сендс, а двамата победиха на финала водачите в схемата Хао-Чин Чан (Китайско Тайпе) и Майкъл Винъс (Нова Зеландия) с 6:2, 6:3 за 59 минути.

Шотландецът Джейми Мъри спечели за четвърта поредна година трофей в Ню Йорк и стана първият тенисист в “Оупън ерата” с три поредни титли на US Open в смесените двойки. За 33-годишния Мъри това е и общо седма титла от “Големия шлем”. “И през двете седмици играхме невероятно. Много се забавлявахме на корта. Много, много, много съм щастлив да спечеля отново”, сподели след финала щастливият Мъри, който през 2017 спечели титлата на смесени двойки с швейцарската легенда Мартина Хингис, а година по-рано триумфира в мъжките двойки с бразилеца Бруно Соареш. Миналата година Мъри отново грабна трофея с Бетани Матек-Сендс. 34-годишната американка пък спечели 9-ата си титла от “Големия шлем”.

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА