МИЛЕНА ТОДОРОВА ЗАМИНАВА ЗА СИДНИ ЗА УЧАСТИЕ В СВЕТОВНОТО ПО СТРЕЛБА

Добричлийката Милена Тодорова ще вземе участие в Световното първенство по стрелба за хора с увреждания, което ще се проведе от 9 до 19 октомври в Сидни, Австралия, информира „Дарик Добрич”. Добричката състезателка ще бъде единственият представител от България. Очаква се в първенството да се включат стрелци от 58 държави.Дисциплините на Милена ще се проведат на 13 и 15 октомври.

Тодорова успя да вземе квота за участие в Параолимпиадата в Токио през 2020 година още миналата година. Това стана, след като състезателката ни зае петото място в дисциплината R5 на световното първенство в южнокорейския град Чонджу.

Наскоро пък стана известно, че спортната и житейска съдба на добричлийката е разказана в книгата „Духът е воля“, част от поредицата „Личностна енциклопедия“ на авторката Радка Димитрова. Творбата е събрала 88 истории за хора със специални потребности.

КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА ЗА ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА В СТОЛИЦАТА

Мъжкият хандбален тим на Добруджа загря с победа за евромачовете в Чехия с местния Сокол. В среща от втория кръг на първенството в „А” група избраниците на Георги Андреев надиграха с 29:19 НСА насред столицата. На почивката „жълто-зелените” имаха аванс от 7 попадения – 16:9. Най-точен за добруджанци бе Стефан Евтимов със 7 гола. По 4 пъти се разписаха капитанът на тима Илиян Илиев и Илиян Денев, а по три гола вкараха Йордан Михайлов, Михаил Нейчев и Стилиян Стоянов. Имената си сред голмайсторите записаха още Георги Христов, Явор Николов и Мирослав Симеонов.

Това бе първият официален мач за добруджанци за новия сезон, тъй като по програма те почиваха в първия кръг на „А” група. В края на тази седмица са двубоите на добричкия тим на европейската сцена. Както е известно, Добруджа ще играе със състава на Сокол в Чехия на 12 и 13 октомври.

Следващият мач на Добруджа в родното първенство е на 19 октомври, когато в зала “Русалка” ще гостува Локомотив (Варна).

 

ДОБРУДЖА 07 ЗАПОЧНА С ПОБЕДА ВЪВ ВАРНА

Мъжкият волейболен тим на Добруджа 07 започна с категорична победа участието си в петото издание на Черноморските игри във Варна. В първия си мач добричлии надделяха с 3-0 над домакините от ВК Черно море БАСК с 3-0 (25-20, 25-22, 27-25) в зала „Христо Борисов“.

Във втория си мач в морската столица Добруджа 07 загуби от Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3-0 (25-19, 25-19, 25-14). За добричлии най-резултатен бе Жулиен Георгиев.

Вчера се проведоха последните двубои от турнира край морето – Дунав се изправи срещу Добруджа 07, а шампионите от Нефтохимик – срещу Черно море.

 

ЦВЕТАН СОКОЛОВ С ШАНС ДА СТАНЕ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ

Националът Цветан Соколов ще има шанс да стане световен клубен шампион за четвърти път в своята кариера.Диагоналът ще може да участва на световното клубно първенство през 2019 година с новия си руски клуб Зенит (Казан). От Зенит официално потвърдиха, че са получили покана да вземат участие в клубния Мондиал 2019, който ще се проведе от 3 до 8 декември, но все още не се знае къде.Така тимът от Казан ще има възможност да участва на Световно клубно първенство за 5-и пореден път, като печели титлата през 2017 година.“Получихме покана да участваме на световния клубен шампионат, който ще е се проведе по нов формат. Предложението бе неочаквано, но сме положително настроени.Приехме го”, зави директорът на Зенит Олег Бризгалов.

През последните години на клубния Мондиал играеха по 8 отбора, но през 2019 година покана са получили шампионът на Южна Америка Сада Крузейро (Бело Оризонте), първенецът на Европа Кучине Лубе (Чиветанова), финалистът от Шампионската лига на Европа Зенит (Казан) и шампионът на Азия Варамин (Иран).

Цветан Соколов вече е печелил 3 пъти Световното клубно първенство с италианския Тренто през 2009, 2010 и 2011 година, а през 2017 и 2018 година е играл финал на клубния Мондиал с тима на Кучине Лубе (Чивитанова).

В момента Цветан Соколов набляга на тренировки във фитнес залата, но все още не се е присъединил към новите си съотборници от Зенит в Казан.

 

ДЖО КОВАЧ Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА ГЮЛЕ В НАЙ-СИЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ В ИСТОРИЯТА

Финалът в тласкането на гюле при мъжете на Световното първенство по лека атлетика се превърна в най-силното състезание в историята в тази дисциплина. Тримата медалисти завършиха в рамките на 2 сантиметра, четирима преминаха границата от 22.50 метра, а осем от финалистите изпратиха гюлето над 21.00 метра.

Американецът Джо Ковач триумфира с 22.91 метра – нов рекорд на шампионатите, като с това постижение вече дели третото място във вечната ранглиста на дисциплината с италианеца Алесандро Андрей. Ковач, за когото това е втора световна титла след 2015 г., изоставаше на четвърта позиция, но нанесе своя удар в последния си опит. Това е и най-силният постиган резултат в историята от 1990 година.

Олимпийският шампион Райън Краузър (САЩ) подобри личния си рекорд в последния опит в състезанието и с 22.90 метра остана със сребърния медал.Защитаващият титлата си от Лондон 2017 Томас Уолш (Нова Зеландия) пък остана трети с 22.90 метра и вече дели петото място във вечната ранглиста с Краузър. Уолш се нареди трети, тъй като имаше само един успешен опит в състезанието от 22.90 метра, а Краузър записа 22.71 м като втори по сила опит. До шестия опит новозеландецът беше убедителен лидер, но конкурентите му нанесоха своите удари в шестите си опити.

Тримата медалисти показаха, че световният рекорд на американеца Ранди Барнс от 23.12 метра от 1990 година е под сериозна заплаха и съвсем скоро някой от тях може да го подобри.Големият губещ в битката се оказа бразилецът Дарлан Романи, който с 22.53 метра остана извън призовата тройка.

 

СИФАН ХАСАН НАПРАВИ НЕЩО НЕВИЖДАНО

Сифан Хасан записа името си в историята на леката атлетика с уникален дубъл.Представителката на Холандия грабна титлата в бягането на 1500 метра на Световното първенство в Доха с рекорд на шампионатите на планетата и шесто най-силно време в историята – 3:51.95 минути.Тя вече имаше един златен медал от Доха – в бягането на 10 000 метра.

Олимпийската шампионка от Рио 2016 и световна от Лондон 2017 Фейт Кипьегон се пребори за сребърното отличие с национален рекорд на Кения – 3:54.22 минути. Бронзовият медал отиде в ръцете на Гудай Цегаф от Етиопия, която записа най-добро лично постижение в кариерата си – 3:54.38.Шелби Хулахан пък счупи рекорда на Северна Америка с 3:54.99, но това й стигна само за четвърта позиция.

Хасан не остави никакви шансове на съперничките си, като поведе рано, а в последните 600 метра увеличи още повече преднината си пред преследвачките и вече нямаше кой да я спре.Така тя направи нещо невиждано до момента, като стана първата атлетка в историята със злато на 10 000 метра и 1500 метра от едно световно първенство.

 

ЦИЦИПАС НАДВИ ЗВЕРЕВ В ПЕКИН

Стефанос Циципас от Гърция се класира за финала при дебютното си участие на турнира по тенис на твърди кортове в китайската столица Пекин. Поставеният под номер 3 Циципас елиминира втория в схемата Александър Зверев (Германия) със 7:6 (6), 6:4.Двубоят започна с обрати, след като Зверев поведе с 3:1, след което гъркът стигна до 5:3 и сервираше за сета, но допусна нов пробив.В последвалия тайбрек германецът дръпна с 6:3 точки и пропиля три поредни сетбола, а Циципас взе пет поредни разигравания, за да излезе напред в резултата.

Във втората част гръцкият тенисист доминираше. Той поведе с 5:1, Зверев отрази два мачбола, след което намали изоставането си до 4:5, Циципас пропусна още три шанса да затвори мача, но все пак го направи при шестата си възможност.

Така Зверев не успя да премине полуфиналите в турнира за втори път след 2017 година.На финала съперник на гърка е водачът в схемата Доминик Тийм (Австрия), който елиминира номер 4 Карен Хачанов (Русия) с 2:6, 7:6 (5), 7:5.

 

ИНФАРКТЕН ТАЙБРЕК И СПАСЕН МАЧБОЛ ПРАТИХА АШЛИ БАРТИ НА ФИНАЛ

Водачката в световната тенисранглиста при жените Ашли Барти победи номер 8 в схемата Кики Бертенс (Холандия) с 6:3, 3:6, 7:6 (9:7) и се класира на финала на турнира по тенис „Чайна Оупън” в Пекин. И двете състезателки спасиха по един мач-пойнт в драматичния тайбрек на третия сет, пълен с пълни обрати.Но Барти накрая успя да прекърши противничката си в мач, който продължи два часа и 20 минути.

Това е 19-а победа за Барти в мач с три сета през тази година, след като победи в първия краг Чжън Сайсай и на четвъртфинала Петра Квитова, номер 7 в схемата.И двата мача продължиха повече от два часа, което показва, че Барти е отлично подготвена в края на годината.

Бертенс спаси мач-пойнт с далечен удар от основната линия, изравнявайки на 6:6..След това Барти трябваше да изравни за 7:7.Тя притисна холандката за непредизвикана грешка, а след това реализира своята точка за крайното 9:7 в тайбрека.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

Nicole Marie Lenzs

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА