СПОРТНА ПАНОРАМА: ЛЕВСКИ СПРЯ ПОБЕДНАТА СЕРИЯ НА ДОБРУДЖА 07 В СУПЕРЛИГАТА; ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПОБЕДИХА ЧАРДАФОН С 23:20; КУБРАТ ПУЛЕВ С КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НАД КОРАВИЯ БУКЪР В КАЛИФОРНИЯ; ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ СЕ ЗАВЪРНА С НОКАУТ В ПЪРВИЯ РУНД; ЦЕЦО СОКОЛОВ С 24 ТОЧКИ, НО ЗЕНИТ НЕ СПЕЧЕЛИ СУПЕРКУПАТА НА РУСИЯ; ТЕДИ САЛПАРОВ НОСИ ПОБЕДА НА ГАЗПРОМ ПРИ ДЕБЮТА СИ; АЛЕКС ДЕ МИНОР И ЯНИК СИНЕР СА ФИНАЛИСТИ НА “СЛЕДВАЩА ГЕНЕРАЦИЯ”

0
721

ЛЕВСКИ СПРЯ ПОБЕДНАТА СЕРИЯ НА ДОБРУДЖА 07 В СУПЕРЛИГАТА

Волейболният тим на Левски (София) записа едва втора победа в Суперлигата на България за мъже. “Сините” прекъснаха серията от 4 поредни победи на Добруджа 07, след като се наложиха с 3:0 (26:24, 25:20, 25:18) в един от най-интересните мачове от 5-ия кръг на първенството, игран в зала “Универсиада” в столицата.

Така левскарите се изкачиха на 7-о място във временното класиране с 2 победи, 3 загуби и 6 точки. Отборът на Добруджа 07 пък е трети с 4 победи, 1 загуба и 12 точки. В следващия кръг играчите на Андрей Жеков ще гостуват на Арда (Кърджали), докато добричлии са домакини на носителя на Купата и Суперкупата Хебър (Пазарджик). Срещите са съответно в събота (16 ноември) от 18,00 часа и в петък (15 ноември) от 18,30 часа.

Началото на първия гейм беше под диктовката на гостите от Добруджа, които обаче не успяха да запазят преднината си. Атаки на Самуил Вълчинов и Трифон Лапков изведоха Левски напред. “Сините” удържаха темпото, но след 20:20 играта стана доста оспорвана, като двата отбора се догонваха в резултата. Момчетата на Пламен Христов успяха да се откъснат и да поведат, но левскарите проявиха характер и не само се завърнаха в гейма, но и го спечелиха след ас на Гордън Люцканов с 26:24.

Във втората част “сините” доминираха през по-голямата част от времето. След 16:15 Добруджа набра инерция, като успя не само да изравни, а и да поведе. Ролите се размениха още няколко пъти, но грешка в атака на Димитър Маринков при 20:20 наклони везните в полза на домакините от Левски. “Сините” заиграха по-окрилено и в крайна сметка взеха гейма с 25:20.

В третия гейм контролът на Левски бе пълен, като от самото начало “сините” поведоха, увеличавайки постепенно дистанцията. Играчите на Андрей Жеков не оставиха шанс на добричлии и записаха чиста победа след 25:18 и 3:0.

Най-полезен за Левски стана Гордън Люцканов със 17 точки (2 аса, 44% ефективност в атака и 67% позитивно посрещане), а Самуил Вълчинов добави още 13 точки (1 блок, 1 ас, 73% ефективност в атака и 53% позитивно посрещане) за успеха. За отбора на Добруджа Иван Крачев (1 блок, 1 ас и 46% ефективност в атака) и Димитър Маринков (1 блок, 38% ефективност в атака и 53% позитивно посрещане) се отчетоха с 13 и 11 точки.

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 3, Иван Крачев 13, Димитър Маринков 11, Пламен Шекерджиев 9, Красимир Гайдарски 6, Александър Кордев 6 – Николай Тодоров-либеро (Иван Петров). sportal.bg

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПОБЕДИХА ЧАРДАФОН С 23:20

Отборът на Добруджа записа поредна победа в мъжката „А” хандбална група. В мач от петия кръг, игран в зала „Русалка”, момчетата на Георги Андреев се наложиха над коравия тим на Чардафон (Габрово) с 23:20.

През първата част играта бе много оспорвана, вървеше гол за гол, а почивката дойде при равен резултат – 9:9. След подновяването на играта гостите от Габрово успяха да поведат с два гола – 9:11. Добруджанци изравниха при 12:12, но след това отново позволиха на съперника си да дръпне с два гола. Домакините обаче продължиха да се борят здраво и в 48-ата минута отново се стигна до равенство – 17:17, а малко след това нашите момчета поведоха за първи път след почивката – 18:17. После избраниците на Георги Андреев диктуваха играха и заслужено стигнаха до крайния успех. Най-резултатни за Добруджа бяха Йордан Михайлов и Георги Христов, които отбелязаха съответно 8 и 4 гола.

Така Добруджа записа четвърта победа в първенството и с актив от 8 точки  заема второ място във временното класиране. Лидер е варненският Локомотив, който няма загубена точка.

КУБРАТ ПУЛЕВ С КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НАД КОРАВИЯ БУКЪР В КАЛИФОРНИЯ

Най-добрият български боксьор при професионалистите Кубрат Пулев (вече 28-1, 14 КО) постигна по категоричен начин 28-ата си победа на галавечерта на “Топ Ранк” във Фресно, Калифорния. 38-годишният софиянец спука от бой бившия затворник Райдъл Букър (26-3, 13 КО), но американецът заслужи парите си и успя да оцелее, без да бъде нокаутиран. Естествено, съдиите отсъдиха безапелационна победа за Кобрата – 99-91, 98-92, 98-92. “На ринга е по-различно, но не спирах да тренирам през изминалите месеци. Респект към противника ми, той е корав боксьор. Мисля, че доминирах изцяло в двубоя и показах, че съм от световна класа. Поздравления за съперника, той е нелош боксьор, но аз демонстрирах, че съм от друго ниво. Очаквам битката за световната титла”, каза Пулев на ринга. Промоутърите му коментираха в социалните мрежи лаконично, че българинът лесно е свършил работата си.

По убедителен начин българинът защити статута си на официален претендент за световната титла на Международната федерация по бокс, а шанс да я спечели той трябва да получи до 31 май 2020 година. Опонент ще бъде победителят от дългоочаквания реванш в края на 2019-а между Антъни Джошуа и Анди Руис-младши.

Райдъл Букър 12 години бе в затвора и далеч от профи бокса, но показа защо никога в кариерата си не е бил нокаутиран – единствено е бил пращан в нокдаун от Джеймс Тони през 2004-а, като тогава Тони е на върха в тежка категория и тъкмо е бил нокаутирал легендата Ивендър Холифийлд.

ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ СЕ ЗАВЪРНА С НОКАУТ В ПЪРВИЯ РУНД

Един от най-добрите и прогресиращи български професионални боксьори Тервел Пулев (вече 14-0, 12 КО) постигна 14-ата си поредна победа и първа след над половин година отсъствие от ринга заради фрактура на ръката. По-малкият брат на Кубрат Пулев победи категорично с ТКО още в първия рунд далеч по-опитния от него Каи Курзава (38-9) на галавечер край германския град Кьолн.

Срещата се проведе в театър “Бергишер Льове” в Бергиш Гладбах с капацитет 350 седящи места. Двубоят бе предвиден за осем рунда, но Тервел прати два пъти съперника в нокдаун още в първия и реферът на ринга реши да прекрати действията, присъждайки ТКО.

Както е известно, Тервел ще оглави галавечер в Пловдив съвсем скоро, като организаторите просто изчакваха да завърши успешно срещата си в Германия. Въпреки че не се бе качвал на ринга от 7 месеца заради тежката контузия, Тервел показа обичайния си професионален вид и смаза противника за броени секунди.

Пулев трябваше да спре с плановете си за развитие заради принудителната почивка, която се наложи след фрактурата, която получи при успеха по точки в 6-рундов сблъсък с коравия американец Мич Уилямс. 36-годишният българин трябваше да се справи и с леки пречки при пътуването до Бергиш Гладбах, защото багажът му се забави и той на практика се качи на кантара по дънки.

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 24 ТОЧКИ, НО ЗЕНИТ НЕ СПЕЧЕЛИ СУПЕРКУПАТА НА РУСИЯ

Волейболният ни национал Цветан Соколов и грандът Зенит (Казан) загубиха битката за Суперкупата на Русия. Те остъпиха като гости на шампиона Кузбас (Кемерово) с 1:3 (25:21, 21:25, 19:25, 23:25) в супердербито на 5-ия кръг на руската Суперлига, играно пред около 3000 зрители. Мачът се зачита и като финал за Суперкупата на страната. Така Кузбас защити трофея си от миналата година и отново спечели Суперкупата на Русия.

Иначе във временното класиране на Суперлигата Зенит е едва на 8-о място с 2 победи, 2 загуби и 6 точки, а шампионите от Кузбас са 5-и с 3 победи, 1 загуба и 8 точки. В следващия 6-и кръг Цецо Соколов и компания приемат Динамо (Москва), а Кузбас са отново домакини, но този път на Урал (Уфа), с национала Светослав Гоцев в състава. Срещите са чак на 20 ноември (сряда), тъй като следващия уикенд има мачове за Купата на Русия.

Цветан Соколов и съотборниците му от Зенит започнаха силно мача и успяха да спечелят първия гейм с 25:21. След това обаче шампионите от Кузбас подобриха значително играта си и стигнаха до пълен обрат.

Цветан Соколов изигра нов силен мач за Зенит и стана най-резултатен с 24 точки (1 блок и 6% ефективност в атака), но само неговите усилия не бяха достатъчни за успеха. За Кузбас Виктор Полетаев (2 блока, 1 ас и 52% ефективност в атака) и Дмитрий Пашицкий (3 блока и 93% ефективност в атака) реализираха по 17 точки за победата.

ТЕДИ САЛПАРОВ НОСИ ПОБЕДА НА ГАЗПРОМ ПРИ ДЕБЮТА СИ

Либерото на националния ни волейболен отбор Теодор Салпаров донесе късмет на новия си отбор Газпром-Югра (Сургут), който записа едва втора победа от началото на сезона в Суперлигата на Русия. Салпаров, който се присъедини към новите си съотборници в четвъртък директно за гостуването им на Урал (Уфа) от 5-ия кръг на шампионата, дебютира при драматичната победа с 3:2 (25:23, 24:26, 18:25, 25:23, 15:12). Теди се представи на ниво за новия си отбор и завърши с 47% позитивно и 27% перфектно посрещане за успеха. Над всички за Газпром пък беше полският национал Мачей Музай със страхотните 32 точки (2 блока, 1 ас и 47% ефективност в атака) за победата. От друга страна, националът ни в състава на Урал Светослав Гоцев се появи за малко в игра във втория гейм, но без да се отчете с нито една точка.

Най-полезни за домакините бяха Денис Бирюков (2 блока, 3 аса, 46% ефективност в атака и 58% позитивно посрещане) и влезлият като резерва Никита Алексеев (1 и 51% ефективност в атака) – съответно с 21 и 20 точки, но и това не помогна за победа.

Във временното класиране Газпром е на 9-о място с 2 победи, 3 загуби и 5 точки. Гоцев и съотборниците му пък са 4-и с 3 победи, 2 загуби и 10 точки. В следващия кръг Теди Салпаров и компания почиват, докато Урал гостува на шампиона Кузбас (Кемерово). Мачът е на 20 ноември (сряда).

АЛЕКС ДЕ МИНОР И ЯНИК СИНЕР СА ФИНАЛИСТИ НА “СЛЕДВАЩА ГЕНЕРАЦИЯ”

Австралиецът Алекс де Минор и италианецът Яник Синер ще играят на финала на турнира на ATP ”Следваща генерация” в Милано, който събира най-добрите млади играчи в световната ранглиста при мъжете.

В полуфиналите 20-годишният Де Минор се наложи над американеца Франсис Тиафо с 4:2, 4:1, 0:4, 4:2 за 73 минути игра. Австралиецът игра на финала на турнира и през миналата година, но в него отстъпи в 4 сета пред гръка Стефанос Циципас.

Негов съперник тази година е 18-годишният Синер, който във втория полуфинал се наложи с 2:4, 4:1, 4:2, 4:2 над сърбина Миомир Кецманович. Синер, който участва с “уайлд кард” в Милано, изигра колеблив първи сет, но след това бе много стабилен и завърши срещата с 24 печеливши удара, като спечели и 71 процента от точките на свой сервис. За Де Минор и Синер това ще бъде първа среща един срещу друг при мъжете.