СПОРТНА ПАНОРАМА: „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ГОСТУВАНЕТО СИ НА ПИРИН; ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ОТ КУПА „БЪЛГАРИЯ“; КРИСТИЯН НИКОЛОВ ДОКОСВА МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС; КАЗИЙСКИ И ВЕРОНА НЕ ОСТАВИХА ШАНС НА ВИБО ВАЛЕНТИЯ И СКРИМОВ

0
1031

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА ГОСТУВАНЕТО СИ НА ПИРИН (ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ)

В мач от предпоследния кръг на редовния сезон в мъжката „А” хандбална група отборът на Добруджа загуби гостуването си на Пирин (Гоце Делчев) с 35:27. Домакините допуснаха по-малко грешки през първото полувреме и на почивката имаха 4 гола преднина – 16:12. Така момчетата на Георги Андреев не успяха да си гарантират предсрочно второто място в крайното класиране за редовния сезон. За да завършат на желаната втора позиция, която дава предимство в плейофите, те трябва да спечелят последната си среща. А това е напълно постижима цел, като се има предвид, че предстои мач с отбора на Фрегата (Бургас), който е последен в подреждането и няма спечелена точка от началото на първенството. Най-резултатен за отбора на Добруджа срещу Пирин бе Пресиян Русенов, който отбеляза 7 гола. Стилиян Стоянов вкара 6, Йордан Михайлов – 4. Александър Димитров – 3, Илиян Илиев, Мирослав Симеонов и Стефан Ефтимов – по 2, а Михаил Нейчев – 1.

Резултати от другите мачове от 17-ия кръг: Левски (Левски) – Чардафон (Габрово) 30:38 (14:18), Осъм (Ловеч) – Спартак (Варна) 28:22 (15:10), Фрегата (Бургас) – Локомотив (Варна) 20:38 (7:22), Локомотив (Горна Оряховица) – НСА (София) 38:16 (20:8).

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ОТ КУПА „БЪЛГАРИЯ“

Отборът на Добруджа се класира на трето място в турнира за Купата на България по хандбал за юноши младша възраст (до 14 години), информира ИА „Добруджа”. Финалният турнир се проведе в Шумен с участието на шестте най-силни школи в страната в тази възрастова група. В първата фаза те бяха разделени на два потока. Добруджа победи Локомотив (Горна Оряховица) с 14:11 и загуби от Фрегата (Бургас) с 15:8. Така добричлии се класираха на 1/2-финал като втори в своята група и се изправиха срещу победителя в другия поток – Шумен. Домакините спечелиха с 26:16. В малкия финал възпитаниците на треньора Николай Минчев победиха Левски (град Левски) с 20:12 и се окичиха с бронзовите медали.

Двама състезатели на отбора бяха отличени и с индивидуални награди. Мартин Лазаров бе избран за най-добър вратар на финалите в Шумен. Лявото крило Никола Проданов пък бе включен в идеалната седмица на турнира. Това е второ призово класиране за школата на хандбален клуб Добруджа през тази година. Преди 14-годишните състезатели, младежите също достигнаха до третото място в турнира за Купата на България.

КРИСТИЯН НИКОЛОВ ДОКОСВА МЕДАЛ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Предствителят ни в категория до 81 килограма – Кристиян Николов, стигна до мач за медал на европейското първенство за мъже и жени до 22 години във Владикавказ (Русия). На осминафиналите националът ни бе категоричен срещу представителя на Сърбия Никола Стеванович, като съдиите бяха единодушни – победа с 5:0 за българската ръкавица. Така на 13 март Кристиян ще боксира за място на полуфиналите и минимум бронзов медал срещу азера Джабрал Еликов.

За съжаление, двама от боксьорите ни отпаднаха още на старта. В категория до 60 килограма Кирил Русинов загуби от арменеца Артур Бхавердян, а при 64-килограмовите Венсан Киркоров бе победен от Алан Абаев (Русия).

Днес на ринга излизат трима българи. Даниел Асенов (52 кг) стартира похода си към шести златен медал от европейско първенство срещу Амил Алиев от Беларус, а брат му Боян, който ни представя при 56-килограмовите, ще боксира с Илия Варабю от Беларус. Рами Киуан (75 кг) пък ще кръстоса ръкавици с Джорджи Карабадзе (Грузия).

КАЗИЙСКИ И ВЕРОНА НЕ ОСТАВИХА ШАНС НА ВИБО ВАЛЕНТИЯ И СКРИМОВ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият Калцедония (Верона) записаха 14-а победа в италианската Суперлига. Казийски и компания не оставиха шанс и биха категорично у дома Тонно Калипо Калабрия (Вибо Валентия), с национала Тодор Скримов в състава си, с 3:0 (25:21, 25:16, 25:15) в мач от 24-ия кръг, игран пред близо 4000 зрители в зала “ЕйДжиЕсЕм Форум”. Преди началото на срещата Матей Казийски получи наградата си за най-полезен играч (MVP) за месец февруари в шампионата.

Така Верона остава твърдо на 6-о място във временното класиране с 40 точки след 14 победи и 10 загуби. Скримов и съотборниците му пък продължават да са 12-и с едва 6 победи, 18 загуби и 19 точки. В следващия, предпоследен, 25-и кръг от редовния сезон момчетата на Никола Гърбич са гости на Латина, докато Вибо Валентия е домакин на силния тим на Милано. Срещите са в неделя (17 март) от 19,00 часа българско време.

Матей Казийски игра стабилно цял мач за Верона и завърши с 10 точки (1 ас, 64% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане). Над всички за домакините бе френският национал Стефан Бойер с 19 точки (7 аса, 2 блока и 63% ефективност в атака) и заслужено бе обявен за MVP на мача.

От друга страна, Тодор Скримов също игра цял мач за своя тим и се отчете с едва 7 точки (47% ефективност в атака и 30% позитивно посрещане). Най-резултатен за Вибо Валентия за пореден път бе мароканският диагонал Мохамед Ал Хашдади с 16 точки.

ФУРОР ЗА ГИМНАСТИЧКИТЕ НИ В ЛИСАБОН

Българските гимнастички завоюваха 14 медала от финалите на международния турнир в Лисабон, Португалия. След златото в многобоя Невяна Владинова спечели още три златни отличия – на топка, бухалки и лента, както и сребърен медал във финала на обръч. Златото на обръч отиде при Боряна Калейн и нейния “Фантом на операта”. Калейн спечели и бронз във финала на топка, след като допусна грешка. Катрин Тасева добави още два сребърни медала към среброто си от многобоя. Тя стана втора на бухалки и лента.

При девойките Катрин Цонева спечели сребро на топка и бронз на бухалки и въже. Стилияна Николова е втора на бухалки и трета на топка. Красимира Илиева спечели сребърен медал във финала на лента. “На фона на неособено голяма конкуренция, нашите момичета направиха много силно и полезно състезание помежду си. Това беше важен старт за нас, за да видим как ще се оценят новите ни композиции”, коментира президентът на федерацията Илиана Раева.

ЛЕСНА ПОБЕДА ЗА РАФА В ИНДИЪН УЕЛС

Испанецът Рафаел Надал записа безпроблемна победа на старта на турнира в Индиън Уелс от сериите “Мастърс”, след като се наложи над американеца Джаред Доналдсън с 6:1, 6:1. Срещата от втория кръг на надпреварата продължи 73 минути, като в тях Надал не остави съмнение в превъзходството над съперника си. Поставеният под номер 2 в схемата испанец успя да пробие на пет пъти сервиса на Доналдсън и спокойно очаква третия кръг на турнира, където ще играе с аржентинеца Диего Шварцман, който се наложи с 6:3, 6:1 над Роберто Карбайес.

Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка също се класира за следващата фаза. Швейцарецът, който в момента заема 40-о място в световната ранглиста, надигра с 6:4, 6:7(5), 7:5 унгареца Мартон Фучович в един от най-равностойните мачове за деня. В следващия кръг съперник на Вавринка ще бъде сънародникът му Роджър Федерер, който по-рано спечели в два сета срещу германеца Петер Гойовчик.

За третия кръг на турнира се класира и поставеният под номер 8 в основната схема Джон Иснър. Американецът спечели с 6:0, 6:2 срещу австралиеца Алексей Попирин за по-малко от час игра. Хърватинът Марин Чилич, поставен под номер 10 в схемата, победи сърбина Душан Лайович с 6:3, 6:4 и в следващия етап ще срещне канадеца Денис Шаповалов, който се наложи със същия резултат над американеца Стийв Джонсън.

СЕРИНА НЕ ЗАВЪРШИ МАЧА СИ С МУГУРУСА

Двукратната шампионка от турнира в Индиън Уелс Серина Уилямс напусна надпреварата в третия кръг, след като се отказа срещу Гарбинье Мугуруса при резултат 6:3, 1:0 в полза на испанката. 37-годишната Уилямс заяви, че се е разболяла и още преди мача не се е чувствала добре, което стана и причина да прекрати участието си в началото на втората част. Иначе срещата започна много добре за американката, която поведе с 3:0, но след това Мугуруса взе седем последователни гейма, преди съперничката й да реши да се откаже. Така след само 46 минути на корта Мугуруса се класира за осминафиналите на турнира.

Доста повече усилия за класирането си за тази фаза на турнира трябваше да положи Симона Халеп. Поставената под номер 2 в схемата румънка победи със 7:6(3), 7:5 украинската квалификантка Катерина Козлова и в следващия кръг ще играе с чехкинята Маркета Вондрушова, която победи латвийката Йелена Остапенко с 4:6, 6:3, 6:4.

За осминафиналите се класира и украинката Елина Свитолина. Шестата в схемата победи със 7:5, 6:4 представителката на Австралия Дария Гаврилова. В следващия етап съперничка на Свитолина ще бъде друга представителка на “зеления” континент – Ашли Барти, която спечели с 6:3, 6:2 срещу американката Дженифър Брейди.

МО ФАРА ИСКА ДА БЯГА 10 000 МЕТРА НА СВЕТОВНОТО В ДОХА

Носителят на четири олимпийски титли в атлетиката Мо Фара възнамерява да участва на Световното първенство в Доха в края на септември и началото на октомври тази година в бягането на 10 000 метра. 35-годишният атлет се отказа от състезанията на писта след планетарния форум в Лондон през 2017 година и се насочи към маратона, но в момента обмисля да стартира на 10 000 метра в Доха, преди да съсредоточи усилията си изцяло върху маратона. Той е стигнал до обмисляне на подобен вариант, след като е наблюдавал по телевизията Европейското първенство в зала в Глазгоу и е установил, че състезанията на писта му липсват.

Фара направи втори дубъл на 5000 и 10 000 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където спечели титлите в двете дисциплини, след като преди това триумфира с две златни отличия и в Лондон през 2012 г. В Рио Фара стана вторият мъж в историята след финландеца Ласе Вирен с подобно постижение на атлетическата писта.

Миналата година Фара подобри европейския рекорд в маратона, след като бяга 2:05:11 часа в Чикаго. Запитан за намерението си да бяга отново на писта на голям форум, той отговори: “Всичко зависи от резултата в Лондон (маратона на Лондон на 28 април). Липсва ми пистата и това да представлявам страната си. Това просто съм аз. Ако нещата вървят добре и имам шанс да спечеля медал, тогава ще се завърна и ще бягам за страната си, но основната ми цел сега е да се концентрирам върху маратона.”

 

СН 8

 

МИКАЕЛА ШИФРИН СИ ОСИГУРИ МАЛКИЯ КРИСТАЛЕН ГЛОБУС

Американката Микаела Шифрин продължава да доминира в алпийските ски. Тя спечели поредния слалом в Шплиндеров Млин (Чехия), след като беше най-добра в първия манш и остана на 2-о място във втория. Шифрин спечели и малкия кристален глобус, след като поведе с повече от 200 точки в слалома. Американката ще остане в историята и с още един рекорд, регистрирайки 15-а победа в рамките на един сезон. Предишният рекорд на Врени Шнайдер от Швейцария беше 14 победи през сезон 1988/1989. Като краен резултат 1:38.98 минути, изпреварвайки с 0.85 стотни швейцарската състезателка Уенди Холденер и с 2.3 секунди Петра Влъхова (Словакия).

Шифрин водеше с 0.37 секунди пред Холендер в първия манш, а след това просто увеличи преднината си. Изненадващо най-доброто време във втория манш даде австрийката Катерина Трупе, което й помогна да се изстреля от 16-о на 8-о място и за 6 десети пропусна възможността да се изкачи на подиума. “Невероятно е, че още след първия манш беше ясно, че съм отпаднала, но показах, че наистина съм в добра форма в момента. Харесвам пистата в Шплиндеров Млин, винаги ми е харесвало да се връщам тук, заяви 23-годишната австрийка Трупе, която беше посочена и като сензацията на слалома в този ден.

В класирането за Световната купа Шифрин води с 1954 точки. Второто място е за Влъхова, която е с 1235 точки, а третото място – за Холендер с 943. За Малкия кристален глобус Шифрин води с 1060 точки, пред Влъхова с 817 и Холендер с 601.

СН 9