СПОРТНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА 07 ИЗПУСНА ХЕБЪР В ДЕРБИТО НА СУПЕРЛИГАТА; ИСКРЕН ИЛИЕВ ТРИУМФИРА С ТИТЛАТА В КРАНЕВО; МАТЕЙ КАЗИЙСКИ С 21 ТОЧКИ, ДЖЕЙТЕКТ С 6 ОТ 6 В ЯПОНИЯ; ЦИЦИПАС ОТНЕ НАДЕЖДАТА НА ФЕДЕРЕР ЗА ФИНАЛ В ЛОНДОН; ДОМИНИК ТИЙМ ДЕТРОНИРА ЗВЕРЕВ; ЦВЕТАН СОКОЛОВ ДОНЕСЕ НОВА ПОБЕДА НА ЗЕНИТ ЗА КУПАТА НА РУСИЯ; СЛЕД 10 СЪСТЕЗАТЕЛНИ МЕСЕЦА ЛЕВЧЕНКО НЯМА НУЖДА ОТ ПОЧИВКА; БОЖИДАР АНДРЕЕВ С ТИТЛА НА ТУРНИРА В ПАМЕТ НА НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

0
998

ДОБРУДЖА 07 ИЗПУСНА ХЕБЪР В ДЕРБИТО НА СУПЕРЛИГАТА

Отборът на Добруджа 07 изпусна да нанесе първо поражение на Хебър (Пазарджик) във волейболната Суперлига при мъжете. Носителят на Купата и Суперкупата на България успя да се спаси от първа загуба в първенството, след като направи обрат от 0:2 до крайното 3:2 (24:26, 21:25, 25:23, 26:24, 15:13) като гост на добричлии в дербито на 6-ия кръг, играно в пълната зала “Добротица”. Така момчетата на Атанас Петров остават на второ място във временното класиране с 16 точки след 6 победи от 6 мача, с колкото са и шампионите от Нефтохимик начело, но с 18 точки. Добруджа продължава да е на 3-а позиция с 4 победи, 2 загуби и 13 точки. В следващия кръг Хебър е домакин на Арда (Кърджали), а Добруджа 07 ще гостува на коравия тим на Монтана. Срещите са съответно в събота (23 ноември) и петък (22 ноември) от 18,30 часа.

Срещата бе изключително интересна, оспорвана и изпълнена с много обрати. В първите два гейма домакините наложиха играта си и поведоха с 2:0 най-вече заради по-добрия си сервис. При 7:3 за добричлии в третия гейм започна обратът за Хебър. В следващите геймове “тигрите” водеха играта, въпреки че тимът на Добруджа имаше своите шансове. Хебър смени разпределителите като Любомир Агонцев влезе на мястото на Георги Братоев, което също оказа влияние. В крайна сметка Хебър измъкна победата след 15:13 в тайбрека.

Страхотен мач за Хебър изигра канадският диагонал Брадли Гънтър, който заби 29 точки. Македонският национал Александър Ляфтов пък добави още 20 точки (5 аса!, 2 блока, 46% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане). За домакините от Добруджа Пламен Шекерджиев реализира 19 точки, а Димитър Маринков се отчете с 15 точки.

Съставът на Добруджа 07: Иван Станев 5, Иван Крачев 12, Пламен Шекерджиев 19, Димитър Маринков 15, Красимир Гайдарски 13, Александър Кордев 12 – Николай Тодоров-либеро (Иван Петров 1, Йордан Пеев 4, Алекс Николов, Светослав Арнаудов, Самуил Василев-либеро).

Съставът на Хебър: Георги Братоев 3, Брадли Гънтър 29, Александър Ляфтов 20, Тодор Алексиев 16, Венцислав Рагин 4, Николай Къртев 9 – Петър Каракашев-либеро (Стойко Ненчев, Денис Чавдаров 2, Александър Симеонов 2, Любомир Агонцев 1).

ИСКРЕН ИЛИЕВ ТРИУМФИРА С ТИТЛАТА В КРАНЕВО

С участието на състезатели от 27 клуба от цялата страна в Кранево се проведе Националната “Купа България” по олимпийско карате. Каратеките на Академията за бойни изкуства “ЦАНЕВ” (бившият Карате клуб “НИКОН”) отново бяха на върха, спечелвайки 29 златни медала. С този си резултат Академията бе обявена за 9-а поредна година за годишен клубен шампион на България.

Четирима добричлии успяха да влязат в представителния отбор за Националната купа,  като допринесоха за успеха на Академия “ЦАНЕВ” с 2 златни и 1 бронзов медал. Искрен Илиев извоюва златен медал в дисциплината кумите (спаринг) при момчетата, родени през 2007 г., в категория до 47 кг. Ивайло Йорданов успя да стигне до бронз при момчетата, родени през 2006 година, в дисциплината кумите в категория +55 кг. Стоян Димов записа участие в отборните срещи в дисциплината кумите при мъжете, като отборът на Академията зае първото място и се поздрави с купата и златните медали. Даниел Минчев не успя да разгърне потенциала си при кадетите до 70 кг поради рязко влошено здравословно състояние.

До края на годината на шампионите им предстоят Вътрешна лига в София, Балканско първенство в Словения и Световна младежка лига в Италия. След приключване на състезателната година Академия “ЦАНЕВ” се събира на зимен лагер в к.с. Семково от 26 декември до 5 януари, където ще стартира усилена съвместна подготовка с унгарския клубен шампион UTE KAISEI за Европейското първенство за юноши и младежи през февруари в Будапеща.

VOLLEY PALLAVOLO. ENERGY T.I. DIATEC TRENTINO – PARMAREGGIO MODENA.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ С 21 ТОЧКИ, ДЖЕЙТЕКТ С 6 ОТ 6 В ЯПОНИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият отбор ДжейТЕКТ Стингс (Кария) продължават да са непобедени в японската V-Лига за мъже, след като постигнаха 6-а поредна победа. “Жилата” надиграха слабака Оита Мийоши Вайс Адлер (Оита) с 3:1 (25:21, 26:24, 21:25, 25:19) в мач, игран пред близо 3000 зрители в Шизуока.

Матей Казийски изигра нов силен мач за своя тим и отново стана втори по резултатност с 21 точки (4 блока, 2 аса, 56% ефективност в атака и 70% позитивно посрещане) за победата. Над всички за ДжейТЕКТ пък за пореден път бе Такеши Нишида с 23 точки (1 блок, 3 аса и 46% ефективност в атака) за успеха. За отбора на Оита филипинецът Брайън Багунас (2 блока, 1 ас, 44% ефективност в атака и 41% позитивно посрещане) и Еномото Ютака (1 ас и 54% ефективност в атака) реализираха 22 и 20 точки.

С тази победа Матей Казийски и компания излязоха начело във временното класиране с 6 победи от 6 мача и 18 точки.

ЦИЦИПАС ОТНЕ НАДЕЖДАТА НА ФЕДЕРЕР ЗА ФИНАЛ В ЛОНДОН

Стефанос Циципас е първият финалист на Заключителния турнир на ATP в Лондон. 21-годишният грък надви шесткратния шампион Роджър Федерер с 6:3, 6:4 в първия полуфинал. 38-годишният швейцарец се бореше до последно с далеч по-младия си съперник, но не издържа и преклони глава пред противника си след 1 час и 36 минути игра. Така за втори път тази година Циципас побеждава Федерер на голям турнир. През януари гръцкият тенисист шокира швейцареца на 1/8-финалите на Australian Open. Сегашният мач бе четвърти между двамата, като балансът вече е 2:2 победи.

Още в първия сервис-гейм в мача на Циципас се стигна до брейкпойнт, но 21-годишният грък се измъкна от 30:40 и удържа подаването си. Федерер бе колеблив в първия гейм, в който притежаваше началния удар, и при 30:30 допусна лека грешка от смач, която донесе точка за пробив на гръка. Младокът се възползва по най-добрия начин от шанса, като притисна от началото на разиграването Федерер и с уинър по правата си спечели ранен аванс от 2:0. С бърз гейм на 15 след това Циципас поведе с 3:0 в резултата. В седмия гейм Федерер пропусна златен шанс да върне пробива. Циципас бе опрян до стената при 0:40, но успя да се пребори за 40:40 и в крайна сметка взе подаването си за преднина от 5:2. При 5:3 Циципас сервираше за сета и геймът се превърна в истински трилър, в който и двамата тенисисти зарадваха публиката с прекрасни изпълнения. Федерер имаше 2 брейкпойнта, но гъркът ги отрази. Самият Циципас пък реализира едва седмия си сетбол. Федерер се бореше като лъв за връщането на пробива в последния момент и направи някои изумителни ретури, включително при сетбол за съперника, но и Циципас демонстрира уменията си и спечели някои ключови разигравания, което в крайна сметка му донесе първата част.

Вторият сет започна с гейм на нула за швейцареца. При 1:1 Циципас реализира пробив на нула, а още в следващия гейм трябваше да се спасява от 0:40. И гръкът първоначално успя, но 38-годишният швейцарец не се отказа да се бори и в крайна сметка успя да пречупи съперника си в този гейм, реализирайки първия си брейк в мача. Последва обаче втори пореден пробив за Циципас, който не след дълго поведе с 4:2 и се доближи до победа в две части. При 5:4 Циципас сервираше за място на финала, а пред Федерер се откри последен шанс да се върне в мача. Ветеранът имаше 2 поредни брейкпойнта при 15:40, но не се възползва и гръкът успя да затвори мача.

ДОМИНИК ТИЙМ ДЕТРОНИРА ЗВЕРЕВ

Австриецът Доминик Тийм бе съперник на Стефанос Циципас на снощния финал на Заключителния турнир на ATP в Лондон. Вторият финалист също бе излъчен след два сета. Считаният доскоро за специалист на клей Тийм надигра миналогодишния шампион Александър Зверев (Германия) със 7:5, 6:3 и за първи път в кариерата си се класира за финала на престижното състезание в английската столица. В първия полуфинал Стефанос Циципас (Гърция) срази 6-кратния шампион Роджър Федерер (Швейцария) с 6:3, 6:4.

Първата точка за пробив в двубоя се откри пред защитаващия титлата си от 2018 година Зверев. Това се случи още в третия гейм, а в петия германецът пак имаше шанс да реализира брейк, но отново не го стори. В следващите минути сервиращите без особени трудности печелеха подаванията си, но тъкмо когато трябваше да вкара частта в тайбрек, Зверев се пропука. При 6:5 за Тийм австриецът се сдоби с първите си точки за пробив в мача, при това две поредни. Зверев се пребори за 30:40, но след това не издържа и с двойна грешка улесни максимално задачата на Тийм, подарявайки му първия сет.

Във втората част нямаше възможности за пробив до шестия гейм, в който Тийм реализира брейк. Зверев имаше две възможности да върне пробива мигновено, но не се възползва и Тийм се доближи още повече до победата при 5:2. Силите на германеца стигнаха само за още един гейм и Тийм се поздрави с шестата си победа срещу Зверев в осмия мач между двамата. Австриецът има предимство в преките двубои и срещу противника си на финала. Тийм е с 4 победи от 6 мача срещу Циципас. Двамата са играли само веднъж през 2019 година – 3:6, 6:4, 6:1 за Тийм на финала в Пекин.

ЦВЕТАН СОКОЛОВ ДОНЕСЕ НОВА ПОБЕДА НА ЗЕНИТ ЗА КУПАТА НА РУСИЯ

Диагоналът на националния отбор на България Цветан Соколов изигра много силен мач за своя клуб Зенит (Казан) и имаше основен принос за втората победа на вицешампионите на полуфиналния турнир за Купата на Русия в Новосибирск. Зенит записа чиста победа над Динамо-ЛО с 3:0 (25:21, 25:17, 25:23) в Спортна зала “Север”.

Цветан Соколов заби 13 точки (2 аса, 69% ефективност в атака). Най-резултатни за Зенит станаха Максим Михайлов (3 аса, 58% ефективност в атака, 9% перфектно и 27% позитивно посрещане) и Ървин Нгапет (3 блока, 73% ефективност в атака, 21% перфектно и 58% позитивно посрещане) с по 14 точки. За Динамо-ЛО се отличи диагоналът Андрей Колесник с 11 точки (2 блока, 56% ефективност в атака). Бившият играч на Нефтохимик Дмитрий Яковлев се появи в игра за малко в първата част.

Така Зенит и Цветан Соколов излизат в директна битка срещу домакините от Локомотив (Новосибирск), които са водени от Пламен Константинов, за първото място и класиране за финалите на Купата на Русия в Москва.

Ukraine’s Yuliia Levchenko celebrates after a jump in the final of the women’s high jump athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 12, 2017. / AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

СЛЕД 10 СЪСТЕЗАТЕЛНИ МЕСЕЦА ЛЕВЧЕНКО НЯМА НУЖДА ОТ ПОЧИВКА

Сезонът за Юлия Левченко започна с 1.98 метра в Минск на 22 декември 2018 и завърши на Световните военни игри в Ухан 10 месеца по-късно (23 октомври) и 20 състезания, но украинката вече планира кампанията си за сезон 2020. “Няма да има фундаментални промени в подготовката ми за следващия сезон. Няма да пропусна зимния сезон, тъй като ми харесва да се състезавам на закрито. А и не чувствам, че имам нужда от дълга почивка”, каза украинката пред X-Sport.

През 2017 г. Левченко спечели бронз на Европейското първенство в зала в Белград, две години по-късно в Глазгоу вече беше сребърна медалистка от континентален форум под покрив, а това лято на Световното в Доха малко не й достигна за медал и остана четвърта.

Сезонът на открито не започна по най-добрия начин за украинката, която получи контузия в гърба на Диамантената лига в Стокхолм. Тя обаче успя да се възстанови и през юли спечели европейската титла за девойки под 23 години и триумфира на Европейския отборен шампионат в Бидгошч, като и на двете състезания скочи 1.97 метра. В началото на септември тя донесе победа на отбора на Европа в двубоя със САЩ, след като записа личен рекорд от 2.02 метра. Този резултат я превърна в основна конкурентка на Мария Ласицкене за световната титла в Доха. В Катар обаче Ласицкене триумфира със своята трета световна титла, а тройката допълниха 18-годишната сънародничка на Левченко – Ярослава Махучик, и Вашти Кънингам (САЩ). Левченко остана четвърта с 2.00 м, колкото преодоля и Кънингам. “Да завърша на четвърто място в Доха, беше неприятно. Това е едва вторият път в историята, когато състезателка в скока на височина остава без медал с преодолени 2.00 метра”, допълни младата украинка, която има сребро от предишния планетарен форум в Лондон през 2017 г.

Сега тя вече е насочила вниманието си към 2020 г., когато предстоят Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство в Париж.

БОЖИДАР АНДРЕЕВ С ТИТЛА НА ТУРНИРА В ПАМЕТ НА НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

Нов златен медал в двубоя спечелиха българските щанги на проведения в турския град Газиантеп голям международен турнир в памет на легендарния Наим Сюлейманоглу. В категория до 81 кг Божидар Андреев грабна титлата с двубой 352 кг. В изхвърлянето възпитаникът на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев се класира трети със 155 кг, пред него със 158 кг се наредиха представители на Албания и Латвия. В изтласкването обаче българинът бе безапелационен и със 197 кг си осигури златото и в движението, и в крайното класиране.

Това е поредният голям успех за Божидар, който през тази година стана европейски шампион за мъже в Батуми, бронзов медалист за мъже от Световното в Патая, а преди две седмици грабна европейска титла и при 23-годишните в Букурещ. В края на тази седмица Андреев ще се състезава в поредния кръг на германската Бундеслига.

Така България вече има четири медала и двама шампиони само в двубоите на мемориала в памет на Наим, който е олимпийска квалификация за Игрите в Токио 2020. Стилян Гроздев отнесе конкуренцията за титлата в кат. до 67 кг, а Даниела Пандова и Мая Иванова спечелиха бронзови медали съответно в кат. до 49 кг и 55 кг.