СЛУЖЕБНА ПОБЕДА ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА

В събота и неделя се играха мачовете от 13-ия кръг в Североизточната трета лига. Отборът на Добруджа, който е безспорният лидер в групата, записа поредната си 12-а победа и вече има 36 точки в актива си. За съжаление, този успех дойде без игра, тъй като победата бе служебна – футболистите на Калиакра не се явиха за срещата на стадион „Дружба”.

Това всъщност не е първото неявяване на каварненци за мач от първенството този сезон. Припомняме, че на 31 октомври те не се явиха и за двубоя с Черноломец 1919 (Попово) от 11-ия кръг. Тогава в сайта на БФС бе посочена причината – „автобусът на гостите се поврежда на път за мача”.

В следващия кръг отборът на Добруджа приема в събота Светкавица (Търговище), а Калиакра ще гостува в неделя на Устрем (Дончево).

 

ИВЕЛИН ПОПОВ СЛАГА КРАЙ НА КАРИЕРАТА СИ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Капитанът на националния отбор Ивелин Попов обяви на пресконференция, че срещу Чехия ще изиграе последния си мач за България. Срещата от квалификациите за Евро 2020 бе късно вчера. “Надявам се утре да играя, тъй като сега обявявам пред вас, че това ще бъде последният ми мач в националния отбор. Класирахме се за плейофите за Евро 2020, значи сме успели да направим нещо. Аз давам път на младите. Аз съм на 32 години и моя път съм го извървял. Бил е доста трънлив, но съм го минал. Дори да отидем на Европейско, нищо няма да се промени. Няма да гоня ново Европейско и на 42 години да се питам дали ще ме викат в националния. За нищо не съжалявам. Така съм го почувствал и затова така ще направя. Ще се концентрирам в клубния си отбор и ще бъда най-големият фен на националния отбор”, каза Попов преди двубоя с Чехия.

 

БЕЛГИЯ РАЗНИЩИ РУСИЯ И СИ ОСИГУРИ ПЪРВОТО МЯСТО В ГРУПАТА

Отборът на Белгия записа поредна безпощадна победа в евроквалификациите, след като разгроми Русия с 4:1 като гост. Над всички беше звездата на Реал (Мадрид) Еден Азар, който се отчете с два гола и една асистенция.

Още до почивката “червените дяволи” водеха с три гола преднина. В 19-ата капитанът на тима подаде на по-малкия си брат Торган Азар, който с мощен удар откри резултата. В 33-ата именно Еден Азар удвои преднината на гостите с шут от границата на наказателното поле. В 40-ата той се разписа за втори път, след като Кевин Де Бройне му асистира пред погледа на излезлия да ги пресрещне противников вратар. В 72-ата Ромелу Лукаку също добави името си сред голмайсторите с далечен изстрел по земя. Все пак Сборная стигна до почетно попадение в 79-ата минута, дело на Георгий Джикая, който направи успешна добавка при избит удар с глава на резервата Далер Кузяев след изпълнение на корнер.

Така кръг преди края на евроквалификациите, с 9 победи от 9 мача и голова разлика 34:2, Белгия си осигури първото място в група I с актив от 27 точки. Русия пък ще завърши на втората позиция, тъй като има 21 точки, което е с 9 повече от тези на третия Шотландия. sportal.bg

 

ХОЛАНДИЯ СЕ ЗАВЪРНА НА ГОЛЯМАТА СЦЕНА

Отборите на Северна Ирландия и Холандия завършиха наравно 0:0 в Белфаст в среща от предпоследния девети кръг на евроквалификациите. По този начин отборът от Ниската земя окончателно си осигури участие на Евро 2020 и отново ще играе на голям футболен форум, след като пропусна последното европейско първенство, както и Мондиал 2018.

Гостите контролираха мача през цялото време, като най-близо бяха до гол в 10-ата минута, когато гредата не позволи на Стивън Бергхуйс да се разпише. Домакините също имаха отличен шанс да стигнат до победен гол, когато получиха правото да изпълнят дузпа в 32-ата минута за игра с ръка на Жоел Велтман в собственото му наказателно поле. Стивън Дейвис обаче пропусна от бялата точка, след като ударът му мина над вратата. През втората част двата тима не сътвориха нищо интересно и така след последния съдийски сигнал “оранжевите” бяха тези, които празнуваха.

Холандия остава на второто място в група „С” с 16 точки и заради предимството си в преките двубои не може да бъде задмината от Северна Ирландия, която е на третата позиция с актив от 13 пункта.

 

КРООС СЕ ПОДИГРА С БЕЛАРУС, А ГЕРМАНИЯ СЕ КЛАСИРА ЗА ЕВРО 2020

Отборът на Германия се класира за Евро 2020, след като в предпоследния 9-и кръг от квалификациите победи с убедителното 4:0 като домакин на Беларус. Над всички на терена беше Тони Кроос, записал два гола и една асистенция.

Бундестимът отправи цели 21 удара по посока на противниковата врата през първото полувреме, като усилията на играчите бяха възнаградени в 41-ата минута, когато Матиас Гинтер с пета прати топката в противниковата мрежа след пас на Серж Гнабри. През втората част изстрелите на “Маншафта” бяха далеч по-малко, но за сметка на това и по-точни. Така в 49-ата минута Леон Горетцка удвои преднината на тима с шут по земя след хитро изпълнен корнер от страна на Кроос. В 55-ата халфът на Реал (Мадрид) също се разписа, като го стори с прецизен удар от границата на наказателното поле. Гостите имаха шанс за почетно попадение в 75-ата минута, когато получиха правото да изпълнят дузпа за фаул на Робин Кох срещу Павел Нехайчик. Мануел Нойер обаче спаси удара от бялата точка на Игор Стасевич. В 83-ата Кроос оформи крайното 4:0, след като финтира двама противникови защитници, за да вкара втория си гол в мача.

Така лидерът в група „С” Германия събра 18 точки и няма как да бъде изместен от някое от първите две места. Беларус пък остава на 4-ото място с актив от 4 точки. sportal.bg

 

РОНАЛДО ИСКА ПОГБА В ЮВЕНТУС

Звездата на Ювентус Кристиано Роналдо е дал “зелена светлина” за привличането на Пол Погба в състава на торинци. Идеята за връщането на французина на “Ювентус Стейдиъм” е още от лятото, но тогава до трансфер не се стигна. Сега шефовете на “бианконерите” обмислят дали да отправят оферта за него през януари, и са се допитали за мнението на Роналдо, който е одобрил тази идея, твърди “Ел Десмарке”.

Ювентус привлече Погба от Манчестър Юнайтед със свободен трансфер през 2012 година. Французинът разви качествата си в състава на торинци, след което бе продаден обратно на “червените дяволи” срещу 94,5 млн. паунда през 2016 година.

Напоследък обаче се появиха нови информаии, че Погба не е щастлив на “Олд Трафорд” и иска отново да си тръгне, като Юве е пръв на опашката за подписа му. Интерес към 26-годишния халф има и от страна на Реал (Мадрид), който също може да се включи трансферната битка за правата му.

 

 

МИЛАН ПРЕДПОЧИТА МАНДЖУКИЧ ПРЕД КИЙН

Нападателят на Евертън Мойс Кийн е все по-малко вероятно да премине в състава на Милан. В последните дни се появиха информации, че е имало контакт между агента на играча Мино Райола и “росонерите”. На “Сан Сиро” обаче не са показали сериозен интерес към младока, тъй като предпочитат да вземат Марио Манджукич от Ювентус.

19-годишният Кийн е считан за един от големите италиански таланти. През лятото той премина от Ювентус в Евертън срещу 30 миилона евро. Той обаче така и не може да свикне с обстановката на “Гудисън Парк”, а освен това има и дисциплинарни проблеми, като бе изваден от състава за мача със Саутхамптън, след като закъсня за сбора на отбора.

Ръководството на Милан вече се оглежда за потенциални заместници на вратаря Джанлуиджи Донарума, твърди “Гадзета дело Спорт”. Младокът е основен играч на “росонерите”, но в последните месеци все по-често се появяват информации, че той може да бъде продаден. Интересът към него е голям, а Милан има нужда от свежи пари в касата си, така че няма да е изненада, ако Джиджи си тръгне от “Джузепе Меаца” през януари или през лятото.

В Милан са набелязали и двама играчи, които може да заемат мястото на Донарума, ако той бъде продаден. Първият е Алесандро Плидзари, който играе в Ливорно в Серия “Б”, но половината от правата му са собственост на “росонерите” и те лесно могат да го вземат в състава си. Другият вариант е привличането на третия вратар на Ювентус Матия Перин, който тотално загуби шанс да се пребори за място под рамката след връщането на Джанлуиджи Буфон в Торино.

 

МЕСИ: ВИНАГИ Е ХУБАВО ДА БИЕШ БРАЗИЛИЯ

Капитанът на Аржентина Лионел Меси сподели радостта си от успеха с 1:0 над Бразилия в контрола в Саудитска Арабия. Точно той вкара гола в 14-ата минута, след като преди това пропусна дузпа. “Винаги е хубаво да биеш Бразилия. Съперничеството между двата тима е по-силно отвсякога и е добре да печелим срещу тях. А и когато побеждаваш, започваш да тренираш по-здраво. Така пък играчите прилагат по-добре идеите на селекционера и като цяло има полза. Остава малко време до началото на квалификациите и настроението в отбора е на ниво. В този двубой се справихме много добре в защита”, заяви Меси след срещата в Рияд.

После коментари срещу него направиха селекционерът и капитанът на съперника – Тите и Тиаго Силва, като го обвиниха, че не се държи уважително и чe e опитал да манипулира рефера. На това Меси все още не е отговорил.

За Лео това беше завръщане в националния тим след изтърпяно наказание. През лятото той обвини КОНМЕБОЛ, че фаворизира домакина на „Копа Америка” Бразилия, заради което беше санкциониран за три месеца.