СПОРТНА ПАНОРАМА В ДНЕШНИЯ БРОЙ НА НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА

0
1649

РАДОСВЕТА СИМЕОНОВА Е ВИЦЕШАМПИОНКА НА 3000 М В ЗАЛА

В рамките на два дни се проведоханационалните шампионати по лека атлетика за мъже и жени, юноши и девойки под 16 год. в зала Асикс Арена в София. В първия ден от състезанията взеха участия Радосвета Симеонова и Анджела Георгиева от СКЛА “Добруджа 99” в дисциплината 1500 м. Анджела Георгиева направи дебют в тази дисциплина, постигайки личен резултат от 5.48 и нареждайки се на 8-ма позиция сред най-добрите девойки под 16 год. Веднага след нея стартира опитната ни лекоатлетка Радосвета Симеонова в същата дисциплина. На нея не й достигна малко да се пребори за призовата тройка и финишира на четвърто място. Във втория ден от националния шампионат в залата Анджела Георгиева участва на 800 м, като тук конкуренцията бе по-голяма и това помогна на младата атлетка да покаже своите възможности. Състезателката на Добруджа 99 пробяга дистанцията за 2.48, което отново е нейн личен резултат. Националката ни Симеонова компенсира загубата си от 1500 м и сега се пребори за медал на 3000 м. Симеонова бе изпреварена в последни 400 м и така тя се нареди на втора позиция след Елица Тодорова от Пирдоп. На трета позиция финишира Билсерин Сюлейман от Нови Пазар.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПАЗВА ПОЗИЦИИ В СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА

Григор Димитров запази позиции в световната ранглиста. Най-добрият български тенисист е под №24 в класацията на АТР с актив от 1610 точки. 27-годишният хасковлия в момента си е в България, тъй като е контузен. Той отказа участие в Ротердам, където миналия сезон стигна до финала, и се очаква да се завърне на корта за турнира в Акапулко, който започва на 25 февруари. От другите българи Димитър Кузманов отстъпи с три позиции и вече е №336 със 76 точки , а Александър Лазов е №482 с 13 точки в актива си. На върха продължава да бъде шампионът от Мелбърн Новак Джокович, който има10 955 точки. На второ място е финалистът Рафаел Надал с 8320, а трети е Александър Зверев с 6475 точки. Топ 10 допълват Хуан Мартин дел Потро 5060, Кевин Андерсън с 4845, Федерер с 4600, Кей Нишикори с 4100, Доминик Тийм с 3960, Джон Иснър с 3155 и Марин Чилич с 3140 точки. Челните десетки на световните ранглисти на АТР и българите в тях:

1 (1). Новак Джокович (Сърбия) 10955 точки

2 (2). Рафаел Надал (Испания) 8320 точки

3 (3). Александър Зверев (Германия) 6475 точки

4 (4). Хуан-Мартин дел Потро (Аржентина) 5060 точки

5 (5). Кевин Андерсон (Южна Африка) 4845 точки

6 (6). Роджър Федерер (Швейцария) 4600 точки

7 (7). Кей Нишикори (Япония) 4100 точки

8 (8). Доминик Тийм (Австрия) 3960 точки

9 (9). Джон Иснър (САЩ) 3155 точки

10(10). Марин Чилич (Хърватия) 3140 точки

българите:

  1. (24) Григор Димитров (България) 1610 точки
  2. (333) Димитър Кузманов 76 точки
  3. (482) Александър Лазов 13 точки

ПОЧИНА СКИ-СКАЧАЧ №1 ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА МАТИ НИКАНЕН

Четирикратният олимпийски шампион по ски-скок Мати Никанен (Финландия) е починал на 55-годишна възраст, обявиха от Международната федерация по ски (ФИС). Причината за смъртта му не се съобщава. През лятото на миналата година обаче Никанен обяви, че е болен от диабет. Мати Никанен е най-успешният състезатели по ски-скок в историята. Той има четири олимпийски титли от Игрите през 1984 в Сараево и 1988 година в Калгари, а освен това е и сребърен медалист. Финландецът е и шесткратен световен шампион. След като приключва с кариерата си, Никанен многократно се бори с проблемите си с алкохола. “Бях много млад, когато станах успешен, медиите бяха около мен през цялото време – имах нужда от помощ”, споделя той. “Всички ме разкъсваха. Винаги стоях в центъра и ми беше дошло в повече, беше твърде много. Бях нещастен и започнах да издигам стена в себе си. Пиех, защото нямаше какво друго да правя, исках да забравя.” Напускането на спорта го сближава още повече с бутилката. Плачевното му финансово състояние го кара през 1994 г. да продаде олимпийските си медали. През 2006-а Никанен е осъден на четири месеца затвор за побой над четвъртата си съпруга Мерви Тапола. При скандал между двамата в дома им в Ильойерви Мати грабва нож и прави няколко рани по лицето и ръцете й. Това става само три дни след като 42-годишният тогава Никанен излиза от пандиза, където лежи 13 месеца за намушкване с нож на свой приятел по чашка през 2004 година. През 2012 г. Никанен отново успява да поеме кормилото в живота си, макар и в краткосрочен план. Финландецът споделя, че е истински влюбен в Сузана и иска да се ожени за нея. Той започва да тренира отново с идеята да се състезава отново на Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи. „Чувствах голяма пустота в мен в продължение на 20 години, докато не срещнах Сузана. Тя е първият човек, когото познавам, който се държи честно с мен, на когото мога да споделя чувствата и тревогите си. Тя е първият човек, на когото вярвам”, казва той. Впоследствие обаче Сузана го напуска, а Мати Никанен отново тръгва към дъното.

АЛБЕРТ ПОПОВ: НЯМА ДА СПРА, ДОКАТО НЕ СТАНА ПЪРВИ!

Алберт Попов обеща да продължи да дава най-доброто от себе си, за да стигне до първото място в алпийските ски. 21-годишният софианец се завърна в България след серията от силни резултати в слаломите за Световната купа. “Страхотно се чувствам, малко съм уморен, но всичко си е струвало. В момента съм в страхотна форма, ще се опитаме да я поддържаме за световното. Ще гледаме да си починем и да уцелим деня.” “Чувствам се супер, усещам, че това е моето място. Не се притеснявам, сред тези конкуренти се чувствам жив и съм готов за нови успехи. Към мен винаги е имало очаквания. Не се притеснявам, моите целите са високи, така че следвам ги и каквото стане”. ”Мечтая за първото място. То винаги ми е в главата, винаги ме тормози. Докато не застана на първото място, няма да се спра. Давам най-доброто от себе си, винаги карам за медал.” На Попов му предстои световно първенство е Оре, Швеция: “От световното очаквам едно хубаво класиране, очаквам да нацеля формата. Това да е моят ден.” 21-годишният скиор разкри, че се надява в Банско да постигне силни резултати и в другата си дисциплина – гигантски слалом. “Там все още не ми се е получило. Там все още целта е топ 30. Може да очаквате подиум в Банско. Надявам се да стигна до подиум в Банско”, каза той. Попов добави, че големите звезди в алпийските ски вече го поздравяват и се съобразяват с него. “Големите, въпреки че изглеждат доста гледащи отвисоко, се заглеждат, когато се появи млад талант. Ставаш интересен и идват да те поздравяват”, завърши той.

ПЛУВАНЕТО СЕ ЦЕЛИ В ШЕСТО МЯСТО НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ

Шестото място на олимпийските игри в Токио догодина е постижимо, а целта пред плувците ни е да вземат две-три квоти, обяви го председателят на БФПС Георги Аврамчев. За последно шесто място на олимпийски игри плувните ни спортове регистрираха на игрите в Пекин 2008, където Петър Стойчев го стори на 10 км открити води. Пет влизания в Топ 6 на форума под петте преплетени кръга имаме в Сеул’88. Таня Богомилова донесе на 100 м бруст единствената ни олимпийска титла, а на 200 м стана четвърта. Антоанета Френкева извоюва сребро и бронз в същите дисциплини. Женската ни смесена щафета на 4 по 100 м стана шеста. “Годината започна много добре за българското плуване. На 17 януари подписахме договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Имаме завишение в размер на 50 хил. лева. И така разполагаме с бюджет от 800 хиляди лева. Тъй като сме в предолимпийска година имаме изготвени две програми – едната е за подготовка за игрите в Токио, а другата за общо развитие на плуването. В първата програма за включени четирима плувци: Антъни Иванов, Диана Петкова, Йордан Янчев и Габриела Георгиева. Във втората са Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Светлозар Николов и Тихомир Тодоров, но тя не е затворена. В третия ешалон в петте олимпийски центъра – София, Пловдив, Варна, Бургас и Сандански, се подготвят още 120-130 обещаващи таланти за следващия олимпийски цикъл през 2024 г.”, обяви Аврамчев. “Имаме много талантливи плувци, убеден, че ще имаме сериозно присъствие, което означава 2-3 олимпийски квоти за Токио. Ако влезем във финал или в шестицата, ще бъде нещо изключително. В плуването все пак конкуренцията е свирепа. Участват над 200 държави”, допълни Аврамчев.