СПОРТНА ПАНОРАМА: АСЛЪХАН МЕХМЕДОВА ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БОКС В РУСИЯ; ВОЛЕЙБОЛ…; АНДИ МЪРИ СЕ БОРИ С ВСИЧКИ СИЛИ, ЗА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ НА КОРТА; ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПОЧВА СРЕЩУ ЩРУФ ИЛИ МИЛМАН В ИНДИЪН УЕЛС; АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ СПАСИ 31 УДАРА, НО РЕЙНДЖЪРС ЗАГУБИ В ДАЛАС…

0
1328

АСЛЪХАН МЕХМЕДОВА ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БОКС В РУСИЯ

България ще участва с 10 състезатели на европейско първенство по бокс за мъже и жени до 22 години, което започва на 8 март във Владикавказ (Русия). Отборът е съставен от шестима мъже и четири жени, като титлите си ще защитават Даниел Асенов в категория до 52 килограма и Mелис Йонузова при 64-килограмовите. Сред избраниците на националните селекционери е добричлийката Аслъхан Мехмедова, която ще се състезава в категория до 60 килограма. Припомняме, че възпитаничката на БК „Добруджа” спечели сребърен медал от европейското първенство по бокс за девойки в София преди две години. Тогава в категория до 64 кг тя отстъпи във финала на Челси Хайнен от Холандия с 2:3 съдийски гласа – 29:28, 27:30, 27:30, 29:28, 27:30.

Тимът отпътува за Владикавказ с полет през Москва. С боксьорите са националните треньори Жоел-Солер Арате (мъже) и Фикрет Ереджебов и Веселин Тодоров (жени). На форума ще има и български съдия. Това е Стоян Томчев, който е от категория три звезди на АИБА.

Жребият на европейското първенство ще бъде изтеглен на 8 март, когато са и първите битки. Шампионатът на Стария континент продължава до 17 март.

Отборите на България:

мъже

До 52 кг: Даниел Асенов

До 56 кг: Боян Асенов

До 60 кг: Кирил Русинов

До 64 кг: Венсан Киркоров

До 75 кг: Рами Киуан

До 81 кг: Кристиян Николов

жени

До 48 кг: Еми-Мари Тодорова

До 57 кг: Горяна Стоева

До 60 кг: Аслахан Мехмедова

До 64 кг: Мелис Йонузова

TOДОР АЛЕКСИЕВ И ОЛИМПИАКОС ОТПАДНАХА НА ПОЛУФИНАЛИТЕ ЗА КУПАТА НА CEV

Волейболният национал Тодор Алексиев и гръцкият гранд Олимпиакос (Пирея) отпаднаха на полуфиналите във втория по сила европейски клубен турнир за Купата на CEV. Алексиев и компания отстъпиха като гости на италианския гранд Итас (Тренто) с 1:3 (19:25, 19:25, 25:17, 17:25) в среща реванш от полуфиналите, играна пред близо 2300 зрители в зала “БиЕлЕм Груп Арена” в Тренто.

Така след загубата с 0:3 гейма в първия мач “червено-белите” от Пирея отпадат от Купата на CEV. От друга страна, това ще бъде трети финал за трентинци в турнира за последните 5 години (през 2015-а губят след “златен” гейм от руския Динамо (Москва), а през 2017-а отново след “златен” гейм от френския Тур). Така Тренто ще има нова възможност да спечели този трофей.

На финала Тренто ще спори с турския Галатасарай (Истанбул), който се класира за последните мач в турнира след победа с 3:1 на ревашна у дома срещу руския Кузбас (Кемерово) и победа в “златния” гейм с 15:10. Първият мач от финала ще бъде на 19 март (вторник) в Тренто, а реваншът – седмица по-късно в Истанбул.

Тодор Алексиев игра силно за Олимпиакос до третия гейм и бе над всички с 16 точки (2 блока, 74% ефективност в атака и 39% позитивно посрещане), след което бе заменен. За домакините от Тренто американският национал Аарън Ръсел, който игра само в първите две части, и резервата Габриеле Нели реализираха по 13 точки за победата.

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ С ПОБЕДА №20 В ИТАЛИЯ

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) записаха лесна шеста поредна и общо 20-а победа в Суперлигата на Италия. Соколов и компания отнесоха като гости Топ Волей (Латина) с 3:0 (25:14, 25:15, 25:18) в мач от 23-ия кръг, игран пред близо 1800 зрители.

По този начин Лубе продължава да е на 3-о място във временното класиране с 56 точки след 20 победи и 3 загуби, само на точка от втория Тренто, който е с 57 след 19 победи и 4 загуби. В следващия 24-и кръг вицешампионите на Италия са домакини на коравия тим на Милано. Мачът е в неделя (10 март) от 19,00 часа българско време.

Цецо Соколов игра стабилно цял мач за Лубе и завърши с 10 точки (1 блок и 56% ефективност в атака). Най-полезен беше Йоандри Леал с 15 точки (1 блок, 4 аса, 77% ефективност в атака и 63% позитивно посрещане), а Османи Хуанторена добави още 12 точки (1 блок, 2 аса, 64% ефективност в атака и 100% позитивно посрещане!) за победата. За домакините от Латина словенският национал Тончек Щерн се отчете с едва 8 точки.

ЛЕГЕНДАРНИЯТ ЖИБА СЕ ЗАВРЪЩА В ИГРА НА 42

Легендарният бразилски волейболист Жиба – Жилберто Амаури де Годой Фильо, ще се завърне в игра на 42 години. Олимпийският шампион със “Селесао” от Атина 2004 и трикратен световен шампион (2002, 2006 и 2010) е най-новото попълнение на шампиона на Англия IBB – Полония (Лондон). Жиба ще бъде голямата звезда в Английската лига и ще се опита да я популяризира по целия свят. Той вече започна тренировки с “полския” тим в Лондон и се очаква да дебютира за новия си отбор в мача срещу Кристъл Палас на 19 април. “Лондон има огромен потенциал като град, а IBB Полония може да прави страхотни неща за любителите на волейбола. Завърших кариерата си като спортист, но волейболът все още е жив в сърцето ми”, заяви Жиба.

Съотборници на Жиба в IBB Полония ще бъдат и двама български волейболисти – Михаил Стоев и Андрея Иванов.

АНДИ МЪРИ СЕ БОРИ С ВСИЧКИ СИЛИ, ЗА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ НА КОРТА

Майката на бившия №1 в света и носител на три титли от “Големия шлем” Анди Мъри – Джуди, заяви, че 31-годишният шотландец ще даде всичко от себе си, за да се завърне на корта. През януари двукратният олимпийски шампион претърпя операция на бедрото, което му създава проблеми от много време. Мъри за последно игра на Australian Open 2019, където загуби в първия кръг в пет сета от испанеца Роберто Баутиста Агут. След мача британецът заяви, че мечтае да сложи край на кариерата си на “Уимбълдън”, но не е ясно дали изобщо ще го видим пак някога в професионалния тенис. “Никой не знае как ще премине възстановяването му в дългосрочен план. Психически той се чувства добре и просто стискаме палци. Но ви казвам – ако някой може да го направи, това е той, защото той ще вложи сърцето и душата си в това, както прави с всичко. Така че стискаме палци”, сподели пред Sky Sports Джуди Мъри.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАПОЧВА СРЕЩУ ЩРУФ ИЛИ МИЛМАН В ИНДИЪН УЕЛС

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще стартира участието си в турнира от сериите Мастърс в Индиън Уелс, САЩ, директно от втори кръг срещу победителя от мача между германеца Ян-Ленард Щруф и австралиеца Джон Милман.

Теоретично българинът, който е поставен под номер 26 в основната схема, може да се изправи срещу третия в света Александър Зверев още в трети кръг, ако и двамата преодолеят своите първи съперници. Любопитното е, че съперник на Зверев във втори кръг може да се окаже брат му Миша, който играе в първи кръг срещу Мартин Клижан. Половината от схемата, в която попадна Григор Димитров, се оглавява от световния номер 1 Новак Джокович.

Димитров познава добре и двамата си евентуални съперници във втори кръг. Срещу Щруф той има победа и загуба, а срещу Милман е постигал вече две победи. Турнирът в Индиън Уелс е първи за Григор след Откритото първенство на Австралия, където отпадна в осминафиналите от американеца Франсис Тиафо. Димитров и Зверев са играли вече в Индиън Уелс през 2016 година, когато германският тенисист спечели с 6:4, 3:6, 7:5. През миналата година Димитров загуби още първия си мач в турнира срещу Фернандо Вердаско и сега може да натрупа допълнителен актив от точки. В кариерата си българинът е достигал максимум до трети кръг в Калифорния.

Турнира в Индиън Уелс пропуска миналогодишният шампион Хуан Мартин дел Потро, който се отказа след смъртта на любимата си баба.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ СПАСИ 31 УДАРА, НО РЕЙНДЖЪРС ЗАГУБИ В ДАЛАС

Българският вратар Александър Георгиев спаси 31 удара, след като беше титуляр за Ню Йорк Рейнджърс при поражението с 0:1 като гост на Далас. Рейнджърс остава на предпоследното 7-о място в Столичната дивизия с 65 точки, като няма победа в пет поредни срещи. Колегата му Бен Бишъп спаси 28 удара и записа 28-ия си шътаут в кариерата. Единственият гол вкара Джон Клингберг във втората третина, а Далас е на 4-о място в Централната дивизия със 73 точки, след като спечели трети пореден мач. Клингберг се разписа в 1:16 минута на втората третина, след като получи шайбата от Миро Хейскинен на синята линия, тръгна сам към десния кръг и с отсечен удар прати шайбата до лявата греда на Александър Георгиев.