• Лесната поносимост на новия щам на коронавирус може да показва трансформацията му в сезонна инфекция, каза главният специалист по инфекциозни болести във ФМБА.

Владимир Никифоров обърна внимание на факта, че щамът омикрон е по-заразен, но по-лесен за пренасяне и по-малко вероятно да доведе до тежко увреждане на белите дробове, съобщи ntv.ru.

Владимир Никифоров , началник на Катедрата по инфекциозни болести и епидемиология на Н.Н. Пирогов: „Мисля, че може би това е началото на края на този кошмар. Бих искал да мисля, че това е първият знак, че вирусът е започнал да отстъпва. Ще обхване повече от населението, но и ще стане по-леко. Мисля, че е започнал да се плъзга в областта на често срещаните сезонни респираторни инфекции.”

Имайте предвид, че щамът omicron , който първоначално е идентифициран в Южна Африка, вече се е появил в почти 40 страни по света. Все още няма случаи в Русия, но днес стана известно, че двама пътници, завърнали се в Русия от Южна Африка с частен полет, са диагностицирани с коронавирус . Все още няма точни данни с какъв щам са заразени пътуващите.

Владимир Путин вече инструктира правителството да разработи план за борба с новия щам до 7 декември. Освен това беше решено да се въведе двуседмична карантина за посетители от Южна Африка и съседните страни.  НДТ