• Президентът на САЩ Байдън каза, че няма да приеме никакви червени линии в Украйна

ВАШИНГТОН, 4 декември – РИА Новости. Президентът на САЩ Джо Байдън отказа да признае каквито и да било “червени линии” в ситуацията в Украйна , според журналистическия пул на Белия дом.

В същото време той отбеляза, че разчита на дълъг разговор с руския лидер Владимир Путин.

„Ние знаем за руските действия от дълго време и очаквам, че ще проведем дълъг разговор“, – така Байдън отговори на въпроса как да предотвратим „руска инвазия“ в Украйна.

Путин говори за “червените линии” в Украйна тази седмица на форума “Русия зове”. Според него за Москва това ще бъде разполагането на оръжия на територията на съседна държава и други заплахи за държавната сигурност. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова от своя страна отбеляза, че влизането на Украйна в НАТО също ще бъде “червена линия”.
Сега Москва и Вашингтон обсъждат въпроса за преговорите между Путин и Байдън във формата на видеовръзка. Една от предвидените дати е 7 декември. Според помощника на руския лидер Юрий Ушаков, теми за обсъждане ще бъдат стратегическата стабилност, ситуацията в Афганистан, Иран, Либия и Украйна.
Напоследък в западните медии се надигна нова вълна от публикации, че Русия уж подготвя инвазия в Украйна. В Киев отначало казаха, че не са регистрирали струпването на руски войски близо до границите си, но след това започнаха да говорят и за предстоящата атака.
Москва многократно отрича тези обвинения, като подчертава, че те се използват главно като извинение за вкарване на повече сили и оборудване на НАТО до руските граници. Както каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков , Русия не крои никакви агресивни планове, няма да атакува никого и движението на войски през собствената й територия не трябва да притеснява никого, съобщи ria-ru.

НДТ