След смъртоносните експлозии в Румъния: Президентът посети ранените, кметът на Креведия обвини местните и сина на друг кмет

0
140

© Digi24

Кметът на Креведия Флорин Петре твърди, че не е знаел, че компанията за пропан-бутан все още работи. Той разкритикува и местните, които са били близо до склада и тези, които са подозирали, че може да се случи експлозията на газстанцията, че не са съобщили нищо на кметството, съобщава Digi24.ro.

“Знаех, че е затворена. Не е от компетенциите на кметството и ако не сме получили уведомление…, че е тиражирано в пресата изобщо. В кметството нямаме нищо написано”, каза Петре пред румънските медии.

“Засегнатите са тези, които живеят близо до този пропан-бутан. Можете да ги попитате дали са направили препоръка, сигнал към нас или не. Ако не е направено в кметството, означава, че не се е знаело. Ако е отправено в полицията, трябва да се провери в полицията“, продължи той.

Кметът твърди, че е знаел, че дейността на станцията е спряна. “От време на време виждах цистерна, паркирана на портата“, каза той. На репортерски въпрос кой е виновен за трагедията, Петре отговори: “Шефът на фирмата”. Става въпрос за Йонуш Долдуреа, син на кмета на Каракал. Петре твърдеше, че фирмата има разрешителни за строеж и обектът е построен, преди той да стане кмет. Тогава той отказа да отговаря повече на въпроси на журналисти, качи се в колата си и потегли, уточнява Digi24.ro.

“Фокус” припомня, че кметът на Каракал Йон Долдуря, чийто син Йонуш е собственик на обявената незаконната газстанция в Креведия, се е оттеглил от постовете си в управляващата Социалдемократическа партия, както и от членството си в нея.

Двама души загинаха, а 56 бяха ранени при опустошителната експлозия в събота вечерта в Креведия. Част от ранените са в Румъния, други са прехвърлени в чужбина. Разрушени са и 8 къщи.

Днес следобед президентът Клаус Йоханис беше в Букурещката спешна клинична болница, където посети хората, ранени при експлозиите в Креведия. Държавният глава обясни, че “не може да приеме обяснения като това, че никой не ни е сигнализирал“, като добави, че “чака компетентните институции да си свършат задълженията, да дадат обяснения, виновните да получат наказания и там, където системата не работи, където процедурите не са добри, те трябва да бъдат изяснени, за да се предотвратят подобни събития в бъдеще”, каза Йоханис, цитиран от румънските медии.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник