Синодът махна от новия вот епископите, играли при отменените избори за Сливенски митрополит (Обзор)

0
76


Делегация няма да ходи в Йерусалим за Благодатния огън заради войната в Газа

Светият синод изключи от листата за избор на Сливенски митрополит имената на двамата епископи, които бяха посочени на скандалните избори в епархията през февруари.

Става дума за Агатополския епископ Йеротей, който бе фаворитът на сливенските избиратели за владика, и за Константийския епископ Михаил, когото местните се наговориха да номинират като подгласник с цел да извият по този начин ръцете на Светия синод и в крайна сметка да бъде избран първият.

Това доведе до смут и крамоли и първоначално бе приета наредба, която изключваше енориашите от участие в изборите за владика. Последваха протест срещу нея и контрапротест пред Синодалната палата в София, гладна стачка на свещеник в Сливен и обвинения в медиите, от които се разбра за злоупотреби и големи бизнес интереси в епархията. Тя е най-богатата у нас и включва и земи по Южното Черноморие.

В крайна сметка спорната наредба бе отменена, а касираните избори бяха насрочени за май по старите правила (според устава на БПЦ). Но Светият синод ще направи ревизия на епархията и проверка на списъците с избиратели, както и на делата на епископ Йеротей, който през последните години е и игумен на Поморийския манастир.

Според обявеното вчера решение на Синода кандидатите за предстоящите избори в Сливен са 6-има. Това са Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския и Троянския манастир, Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, Браницки епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, Главиницки епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит, и Велбъждски епископ Исаак – втори викарий на овдовялата Софийска митрополитска катедра.

Списъкът за предишните избори, които бяха касирани, съдържаше общо 10 имена. От него за новите избори в Сливен са отпаднали освен предишните финалисти Йеротей и Михаил, така и още двама кандидати – Белоградчишкият епископ Поликарп и Смоленският епископ Висарион.

На заседанието си Светият синод реши и да не изпраща нарочна делегация и самолет до Израел за приемане на Благодатния огът от Божи гроб в Йерусалим заради военното положение там и усложнената ситуация с войната в Газа.





Източник 24часа