Моделът от украински произход Каролина Шиино, която спечели конкурса за красота Мис Япония 2024, отказа титлата, след като подробности за връзката й с женен мъж се появиха в медиите. Това съобщи японската информационна агенция Kyodo News в понеделник, 5 февруари.

„В изявление на уебсайта си в понеделник Асоциацията на Мис Япония заяви, че е приела молбата [на Каролина Шиино] да се откаже от титлата и сериозно е обмислила своята отговорност за безредиците, причинени от резултатите от състезанието“, съобщи агенцията.

Асоциацията поднесе „дълбоко извинение“ на заинтересованите страни, включително спонсори и съдии, и каза, че най-високото отличие на състезанието ще остане свободно до края на годината.

„Победата на Шийоно за Мис Япония вече беше смятана за спорна поради нейното чуждестранно наследство, но тя се отказа от титлата, след като седмичното списание Shukan Bunshun съобщи за връзката й с женен влиятелен човек, който също е лекар“, се казва в историята.

Организаторите на конкурса първоначално подкрепиха Шиино, след като тя каза на своята агенция за модели, Free Wave Co., че е прекратила връзката си, след като научила, че мъжът е женен. В ново изявление на агенцията обаче се казва, че моделът е потвърдил, че е продължила да се среща с него, след като е научила за семейното му положение.

На 24 януари стана известно, че 26-годишният модел , който е роден в украинския Тернопол и се премества в Япония на петгодишна възраст, спечели конкурса . Спечелването на титлата Мис Япония на Шиино предизвика дебат сред японската общественост за това какво представлява японската идентичност и доведе до поляризирани мнения в социалните медии относно това дали украинското наследство на модела я прави подходящ победител за конкурса. Много японци бяха възмутени от пълната липса на японски корени на победителката, а някои дори посочиха политическата основа на нейната победа.  https://iz.ru/