ФЕРМЕРИ ПАЛИХА СЛАМА ПРЕД ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО

0
187

Земеделски производители запалиха слама пред министерството на земеделието и я изгасиха с мляко. Исканиятаим са свързани с подпомагането, приемането наз аконодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.Протестиращите държаха лозунги, които гласяха: “Аз искам да съм фермер в България”, “Искам да има хуманно отношение към фермерите”, “Неубивайте българския фермер” и др.

В протеста се включиха земеделци от различни асоциации от Добрич, Русе, Хасково и други градове в страната.

Вчера към 14 ч. все още нямаше решение от браншовите организации в земеделието дали днес ще сепроведе национален протест.

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, правителството е покрило на 90% финансовите искания. Управляващите обещаха 150 млн. лева да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

“В рамките на днес/вчера – б.а./ или най-късно в утрешния ден всички организации в цялата страна ще имаме ясна представа продължаваме ли с преговорните действия или спираме преговорите и излизаме на протест”, допълни Симеон Караколев.

В неделя премиерът Николай Денков заяви след среща с представители на браншови организации на земеделски производители, че държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г.

Ако не се стигне додоговаряне по настояванията на земеделците, те заявиха, че на 6 февруари ще протестират в 80 точки из цялата страна. Исканията им сасвързани с подпомагането, приемането на законодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.

Сектор „Зърнопроизводство” е със загуба от 28% на декар за 2023, което е най-тежката загуба през годините досега, коментират зърнопроизводители. НДТ