Самоков тържествено отбеляза Националния празник на България

0
66



Самоков тържествено отбеляза Националния празник на България – 3 март. Честването започна с шествие от Девическия манастир храм „Покров Богородичен“ и завърши пред Паметника на опълченците, намиращ се в центъра на града. Празничната програма продължи със светлинно шоу, което освети сградата на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. 

Тържественото шествие бе предвождано от знамето на Република България, следвано от портретите на българските възрожденци и от светините на Самоков – литиен кръст и рапиди, подарени от главнокомандващия генерал Веляминов на Долномахаленската църква, където се съхраняват. 

Пред Паметника на опълченците Oбщина Самоков, политически партии, областната администрация и граждани поднесоха цветя в чест на загиналите воини. 

„Всеки от нас носи в сърцето си този ден, като апогей на едно освободително движение, белязано с много жертви и кръв. Кръв, напоила земята ни, човешки данък, за да се роди така жадуваната свобода. Трети март е ден на българското Възкресение, ден на почит и благодарност пред величавата саможертва на всички знайни и незнайни герои, завещали себе си за едно по-добро бъдеще. Празнуваме възстановяването на държавността ни и свободата сами да определяме посоката, по която да поемем, развитието, записано в летописите като Нова история на България, каза в официалното си приветствие кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов. 

Той каза, че националният ни празник трябва да бъде ден на обединение, така както дедите ни са били обединени от една кауза за „чиста и свята република”

„Ние сме тук да почетем и самоковците, участвали в българското опълчение, чиито имена са изписани на паметните плочи. Ще застанем на колене пред подвига на всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Отечеството“, посочи още кметът. 

По време на официалната церемония бяха връчени две почетни грамоти  – „Аз съм българче“ – за ученици, и „Пазител на българщината“ – за учители.  Наградата „Аз съм българче“ получи Цветелина Петрова, а за учители грамотата получи началният учител от Средно училище „Отец Паисий“ Магдалина Иванова. 

На официалната церемония присъстваха областният управител на Софийска област Юлиян Леков и народни представители. 



Източник БТА