Самодейци от Народно читалище „Свобода – 1897“ в балчишкото село Гурково посетиха хоспис за възрастни хора „Марина“ в село Кичево, област Варна, по случай Деня на спонтанните актове на доброта – 17 февруари, съобщи за БТА Наталия Георгиева, председател на културния институт.

Вокален дует „Аморозо“ и самодейна група за автентичен фолклор „Преселски накит“ към читалището повдигнаха духа на обитателите с песни, хумористични скечове и Чудомировия разказ „Не съм от тях“.

„Песента и музиката са универсални езици, които винаги зареждат положително – в това се убедихме, когато видяхме обитателите на хосписа да припяват с нас“, каза Наталия Георгиева.

Хосписът се обитава от 64 възрастни, много от които са тежко болни. Двама от тях са свързани със село Гурково. Заради пандемията те отдавна не са виждали своите близки, обясни Георгиева.

Денят на спонтанните актове на доброта присъства в календара на читалището за първа година.

„С включването на подобни световни инициативи и празници в програмата ни не изместваме фокуса от основната ни мисия – да съхраняваме традициите и бита на региона, а заявяваме позицията си на съвременен център на общността в новите глобални времена“, казва председателят на читалището и напомня, че за добрините и човещината почивен ден няма.

АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

https://bta.bg/