Президентът Румен Радев призова правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки.  Това каза държавният глава пред журналисти в Добрич, след като посети компанията „Добруджански хляб” АД, профилирана в производство на хляб и хлебни изделия. Президентът разгледа производствената база и разговаря с ръководството на дружеството.

Мерките са свързани не само с някаква директна финансова помощ, те имат всеобхватен характер, не всичко опира до пари.  Опира и до това как да се вземе решение да се борим по-ефективно и със сивата икономика, да има завишен контрол, каза президентът.  Държавният глава заяви, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостават. Не искам изобщо да навлизам в периметъра на решения на правителството, това е тяхно решение, ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, каза Радев. Защото диференцирана ставка 9 процента ДДС само върху хляба е стратегическо решение, то може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика, каза президентът. Той добави, че  може да се помисли за разширяване на обхвата на мярката 60/40, така че по-големи предприятия като този хлебозавод също да могат да се възползват от нея. Държавният глава каза още, че е критично важно  правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги, за да има защита на българския производител.

За българина хлябът, неговата цена като елемент от малката потребителска кошница, е особено чувствителна тема, отбеляза още Румен Радев. За нас хлябът  е не просто стока, той  е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции и от цената на хляба, как се справяме с нея, зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза, каза президентът.

Румен Радев добави, че не е приятно да се чуе от ръководството на  „Добруджански хляб”,  първият частен хлебозавод и носител на всички иновации в българското хлебопроизводство, че неговото бъдеще зависи от кредити, които да покриват ликвидността в тези тежки времена.

АНЕЛИЯ ЦВЕТКОВА

https://bta.bg/