• В ученията на 19 февруари ще участват силите и средствата на ВКС, Южния военен окръг, Ракетните стратегически войски, Северния и Черноморския флот.

МОСКВА, 18 февруари. /ТАСС/. Руските въоръжени сили ще проведат планирани учения на силите за стратегическо възпиране в събота под ръководството на президента на страната Владимир Путин. Това съобщиха пред журналисти в петък от Министерството на отбраната.

„На 19 февруари 2022 г. под ръководството на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин ще се проведе планово учение на силите за стратегическо възпиране, по време на което ще бъдат изстреляни балистични и крилати ракети“, заявиха военните.

Министерството подчертава, че „учението на силите за стратегическо възпиране е планирано по-рано за проверка на готовността на органите за военно командване, пускови бойни екипажи, екипажи на военни кораби и стратегически ракетоносци за изпълнение на поставените задачи, както и надеждността на въоръженията на стратегически ядрени и неядрени сили“.

Както уточниха от Министерството на отбраната, в планираните учения ще бъдат включени силите и средствата на ВВС на Руската федерация, Южния военен окръг, Ракетните войски със стратегически цели, Северния и Черноморския флот.

Стратегически командно-щабни учения с участието на трите компонента на стратегическите ядрени сили се провеждат по правило ежегодно в края на „военната“ учебна година. Обикновено като част от тези учения подводен ракетоносец на Северния флот изстрелва междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на полигона Кура в Камчатка, а ядрена подводница на Тихоокеанския флот изстрелва ICBM по цел в полигона Чиж в северната част на Русия. Извършва се и учебно-бойно изстрелване на МБР от РВСН, крилати ракети се изстрелват от самолети на Далечната авиация на ВКС на Русия.