МОСКВА, 21 март. / ТАСС /. Губернаторът на област Пенза Иван Белозерцев беше задържан по подозрение, че е взел подкуп в размер на 31 милиона рубли от бизнесмена Борис Шпигел. Светлана Петренко, официален представител на Следствения комитет на Руската федерация, каза за журналистите за това.

„В Главното следствено управление на Следствения комитет въз основа на материали от Министерството на вътрешните работи на Русия е образувано наказателно дело срещу губернатора на област Пенза Иван Белозерцев Борис Шпигел, който ръководи биотехнологичната група на фармацевтични компании и други. Те са заподозрени в извършване на престъпления по част 5 на чл. 291, част 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Даване на подкуп“, „Вземане на подкуп“), каза Петренко . Според разследването от януари до септември 2020 г. Белозерцев е получавал подкупи от Spiegel, съпругата му и директор на ОАО “Аптека” Антон Колосков чрез посредници под формата на пари и други ценности в размер над 31 милиона рубли. Шпигел е задържан заедно с Белозерцев. По-рано източник от органите на реда разказа пред ТАСС за задържането им. Петренко поясни, че подкупите са прехвърлени за осигуряване на конкурентни предимства на биотехнологичната група при сключване на държавни договори, свързани с предоставянето на услуги за приемане, контрол на качеството и срока на годност, съхранение, отпускане и доставка на лекарства, медицински продукти, реактиви, закупени за сметка на бюджетни средства за здравни заведения от област Пенза. “В близко бъдеще на задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и следствието ще изпрати петиции до съда за избор на превантивна мярка под формата на задържане”, каза Петренко.

Както уточни източник от правоприлагащите органи, обиски на губернатора и други служители се провеждат от миналата събота от служители на Главното управление за икономическа сигурност и борба с корупцията на Министерството на вътрешните работи на Русия. “Претърсванията бяха извършени в местата на пребиваване, както и в кабинета на губернатора. Той ще бъде конвоиран в Москва”, каза източникът. Общо в рамките на случая бяха задържани шестима души. Според източника той е получавал подкупи от губернатора в Москва. Той уточни също, че следствието ще търси ареста на Белозерцев и Шпигел.

Борис Шпигел е известен бизнесмен, политик и продуцент. Той е бивш тъст и продуцент на певеца Николай Басков.

НДТ