• В петък американски прокурори обвиниха влиятелния сенатор Робърт Менендес и съпругата му във вземане на подкуп от трима бизнесмени от Ню Джърси, което може да усложни усилията на демократите да запазят крехкото си мнозинство в Сената на САЩ на изборите догодина, съобщава Ройтерс.

Обвинителният акт съдържа снимки на златни кюлчета, иззети от следователите от дома на Менендес, както и пликове, пълни с пари, намерени в сакове с името на Менендес, окачени в гардероба му. Прокурорите заявиха, че са открили повече от 480 000 долара в брой.

“Гласове” припомня, че в началото на март 2021 г. Боб Менендес и неговия колега Джим Риш предупредиха за постоянна корупция и политизирано правосъдие в България. В отворено писмо те призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Според тях “постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения”. Тяхното обръщение бе направено в навечерието на предсрочните парламентарни избори през април 2021-а. Според различни публикации, то бе платено през лобистка фирма от братя Бобокови. https://trud.bg/