Посолството на Русия у нас и Министерството на външните работи остро разкритикуваха кощунствения акт на вандализъм в отношението на паметника-костница на съветските воини в градския парк на Добрич.

„Гаврата с паметта на войниците, дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума изглежда особено цинична в годината, когато честваме 75-ия юбилей на Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Разчитаме, че властите на града ще вземат необходимите мерки за почистване на монумента и недопускане на подобни прояви в бъдеще, а виновните в извършването на това престъпление ще бъдат намерени и понесат отговорност“, се казва в изявление на руското посолство.

Министерството на външните работи също категорично осъди оскверняването на паметника на Съветската армия в Добрич. “Очакваме компетентните органи да разкрият извършителите на този акт и те да бъдат подведени под отговорност. Принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници, независимо от мотивите. Подобни действия са недопустими и не съответстват на отстояваните от страната ни демократични ценности”, се казва в позиция на ведомството.

Сигнал за посегателството срещу паметника на Съветската армия в градския парк в Добрич е постъпил на 8 април в Областната дирекция на МВР. Съобщено е за непристойни действия, изразяващи се в надписи със син спрей върху паметник „Альоша”, находящ се в градски парк на град Добрич. По случая е образувано досъдебно производство. Върху паметника е изписано със син спрей – „Смърт на окупаторите”, “Стига самоунижение” и „Смърт на комунизма“.

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поиска от ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин да разгледа въпроса за търсене на наказателна отговорност от представители на властите на някои чужди страни, взели решения за разрушаване на паметници на загинали съветски граждани. Става дума за случаите на премахване на паметници, свързани с Втората световна война.

На 7 април руският президент Владимир Путин подписа закон за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Русия, който позволява да се търси наказателна отговорност за “унищожаване или повреждане на мемориални съоръжения, увековечаващи паметта на загинали в защита на Отечеството”. НДТ