„Искам силно да ви благодаря, защото вашите маски първи ги одобриха в Европа! Фирмата ви беше посочена от Бундесвера, защото правите качествени продукти. Ето затова преструктурираме икономиката, за да може хората да получават заплати и да хранят семействата си“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред екипа на хасковската фирма „Венера стил“, която има 24-годишен опит в производството на дамски трикотаж, а от един месец шие защитни маски от най-висок клас.

„Благодарим ви за контактите, които направихте с европейските лидери и специално с канцлера на Германия Ангела Меркел. Оценили са продукта ни и получихме поръчка от Германия“,  обърна се към премиера Борисов собственикът на предприятието Въчко Парасков. Още на втория ден след въвеждането на извънредното положение у нас във връзка с коронавируса хасковската фирма достига капацитет от 4000 маски дневно като те се предлагат на достъпна цена.

„Персоналът е изключително мотивиран, защото правим качествен продукт. Маската е с висока степен на защита, многократна е, пере се, не се променя, запазва своята функция и визия. Пуснахме и детска серия“, посочи Парасков.

„До края на април България ще кандидатства отново за чакалнята на Еврозоната“, заяви премиерът Борисов пред медии в Хасково. Той изтъкна, че кризата вследствие на COVID-19 е страховита, но Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване на държавите от Чакалнята и Еврозоната. „Тази криза ни показа, че държавите, които не са в Чакалнята и Еврозоната, ще теглят дългове и то с огромни лихви“, допълни премиерът. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза също, че в момента България е финансово и икономически стабилна като правителството активно мисли за възстановяването на последиците, причинени от коронавируса.

Премиерът Борисов подчерта, че правителството продължава да работи за оказване на помощ на българските граждани в настоящия труден период. Той посочи, че днес бяха осигурени близо 3 милиона лева в подкрепа на артистите, певците и други представители на творческите професии. А следващата стъпка е да се намери правилната мярка за отпускането на помощ в размер на няколко десетки милиона лева за самотни майки и за хора, които нямат доходи.

По отношение на мерките, въведени у нас срещу разпространението на COVID-19, Борисов посочи, че България е сравнявана с държави като Германия и Сингапур. Премиерът припомни, че на днешното заседание на правителството е взето решение за доставката на още 30 000 PCR теста, за защитно облекло и предпазни средства. Държавата предприема действия също за възобновяване на Института по микробиология, който преди 20 г. е прекъснал дейността си. „Днес събирах доцент Маринов, Кантарджиев, Мутафчийски, за да възстановим Института и да имаме готовност ние да си правим в последствие тестовете“, каза още премиерът.

В отговор на журналистически въпроси за казаното от президента Румен Радев вчера по отношение на извънредното положение и мерките срещу коронавируса, премиерът Борисов заяви: „Дори да кажеш, че България не е готова за кризата, е вероломно нападение. Не е протегната ръка“.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството ще продължи да работи за опазване здравето на българите и за възстановяване на икономиката.