САЩ и страните от НАТО са провеждали в Украйна секретен проект за изследване на предаването на болести на хората от прилепи. Това съобщи на брифинг официалният представител на Министерство на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, предава РИА Новости.

Той обясни, че специалисти от руските радиационни, химически и биологически войски работят с основно с документи, получени от сътрудници на украинските лаборатории.

„Като част от американски проект, Институтът по ветеринарна медицина в Харков изследва диви птици като вектори за предаване на високопатогенна инфлуенца по птиците. В същото време са били оценени условията, при които процесите на предаване могат да станат неконтролируеми, да причинят икономически щети и създават рискове за продоволствената безопасност“, добави генералът.

Както подчерта Конашенков, наличните документи потвърждават, че изследванията в Харков се извършват от много години на системна основа под прякото ръководство на специалисти от САЩ.

Освен това в близко бъдеще Министерството на отбраната ще публикува нов пакет документи, допълни генералът.

Той подчерта, че те ще се отнасят до износа на голямо количество човешки биоматериали от Украйна за Обединеното кралство и други европейски страни.  https://trud.bg/