Това заяви пред вестника рускоезичната хакерска група Killnet. Ru” за успешното заразяване на мрежовата инфраструктура на Европейската инвестиционна банка, важна кредитна институция в Европейския съюз, със зловреден софтуер.

“Европейската инвестиционна банка беше първата ни жертва. Междумрежовата структура беше парализирана в резултат на заразяване със зловреден софтуер”, заяви представителят на хакерите.

Според него в атаката са участвали не само Killnet, но и хакери от групата “Анонимен Судан”.

“Цялата банка и нейната функционалност няма да работят поне 10 дни. Започна мащабна кампания от атаки срещу финансовата структура на Запада. И започнахме с тази банка”, увери говорителят на Killnet.

Хакерската група заяви, че ще извършва ежедневни атаки “срещу нови обекти с последващото им увеличаване”.

“Тоест, утре ще атакуват група и няколко наведнъж, без да спират атаката срещу Европейската инвестиционна банка. Това ще се случи експоненциално”, добави говорителят на Killnet.

В средата на юни алиансът на хакерските групи Killnet, REvil и Anonymous Sudan обяви началото на мащабна кибератака срещу SWIFT и други банкови системи в Европа. Хакерите наричат действията си “санкции” срещу западните държави.

Европейската инвестиционна банка е основана през 1958 година. Съветът на гуверньорите включва финансовите министри на страните от ЕС. Те определят цялостната кредитна политика на институцията. Местоположението на банката е Европейският квартал на Люксембург.