• Бившият главен прокурор ще използва местните структури на Републиканци за България
След като бившият главен прокурор Иван Гешев обяви днес, че напуска съдебната система, той най-вероятно ще се втурне в политиката. Това едва ли е изненада за някого, тъй като пресконференциите, които правеше след завръщането си от САЩ, загатваха за бъдещите му планове. Според източници на Lupa.bg ексмагистратът ще прави партия подобна на Републиканци за България на Цветан Цветанов.

Очаква се, Гешев да ползва американските спонсори и покровители на бившия вътрешен министър. В замяна той ще „изкоренява вредното руско влияние”, с което се бореше и като главен прокурор.

„Професионалният път на Гешев и Цветанов се развиват по сходен начин. Цветанов си тръгна от ГЕРБ след посещение в САЩ през 2019 г., Гешев се разделя с поста си също след визита в Щатите. И двамата може да ползват едни и същи спонсори, като дори бившият обвинител е възможно да сложи ръка на местните структури на Цветанов”, твърдят нашите източници.

Републиканци за България участваха на парламентарните избори през април и юли 2021 г. На първия вот получиха 42057, а на втория – едва 8 546 гласа. При тези ниски резултати Цветанов отказа да се бори за място в парламента.

Съдбата на бъдещия проект на Гешев вероятно ще бъда същата като „Републиканци за България”. Стартът ще бъде шумен и зрелищен, а краят тих.

На 12 юни ВСС уволни Иван Гешев като главен прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт с изявлението си за “политическия боклук в Народното събрание”. Миналата седмица президентът Румен Радев потвърди с указ решението на ВСС за прекратяване правомощията му. Днес Гешев поиска от ВСС да бъде освободен и като прокурор.  https://lupa.bg/