Преди година и половина година орязахме правомощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахването на тази фигура по предложение ППДБ, коментира в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е член на комисията за конституционни промени.
  • Върви надхитряне за промените в основния закон, нито един проект не е внесен в НС
  • И президентът има проект, който не е показал

Само Велико Народно събрания (ВНС) може да махне фигурата на главния прокурор, коментираха пред “Труд news” конституционалисти. Те се позоваха на тълкувателно решение №3 на КС от 10 април 2003 г. (вж. Цитат от решението).

Повод да се обърнем към конституционалистите е твърдението на депутати, че са близо до консенсус по въпроса за фигура на главния прокурор, която можела да отпадне чрез предстоящи промени в конституцията от 49-ото Народно събрание.
Проф. Пламен Киров каза, че е добре преди да се правят подобни предложения, да се потърси становище на Конституционния съд.

Бившият конституционен съдия Георги Марков обясни, че фигурата на главния прокурор може да бъде закрита само от ВНС, което следва от решение №3 на КС от 2003 г. “Прочее, главният прокурор има функции и извън главата за съдебната власт като например право да сезира КС”, припомни той.

“Премахването на фигурата на главния прокурор, плюс премахването на служебното правителство, за каквато промяна също се говори в 49-ото НС са в компетентността на ВНС, защото нарушават установения баланс между властите. И да кажем, че ако за главния прокурор в рамките само на съдебната система може да се разсъждава, то като се излезе извън съдебната система се засягат и правомощия на президента – да назначава и да освобождава. Засяга и възможността главният прокурор да сезира КС, самата му роля в рамките на конституцията като самостоятелен орган, влекат идеята, че като бъде заличен се нарушава баланса между властите”, коментира пред “Труд news” доц. Наталия Киселова. Тя обясни, че идеята за премахване на служебното правителство отваря поне два въпроса. “Първият е кой гарантира по-сериозна неутралност при предсрочно прекратяване на пълномощията на Народното събрание при произвеждането на изборите. Предполага се, че президентът като не участва в избори пряко би назначил правителство което е по-неутрално и обективно при провеждането на избори.

Второ, ако се премахне служебното правителство, българският парламент е така направен по конституцията, че да надживява правителството. Когато обаче не може да избере правителство веднага се разпуска. Идеята е, че ако няма НС трябва да има друг легитимен орган, от който да излезе правителство”, каза доц. Киселова. Тя допълни, че идеята да няма служебно правителство е свързана с удължаването на живота на парламента. “Това е промяна и в правилата за Народното събрание и затова е аргументът, че е необходимо ВНС”.

Според Киселова промените при НС ще повлекат и промени при Министерския съвет.

ВНС би било необходимо и ако депутатите решат вместо да отпадне изцяло служебното правителство, то да се излъчва от Народното събрание, а не от президента. “Това би означавало ограничаване на правомощията на президента, необходимо е пак ВНС”.

Внесени проекти в деловодството на НС към момента няма, има публично оповестен един проект – на ДПС, който е качен на партийния сайт. ДБ не са представили нов проект, имат един от преди два парламента, припомни пред “Труд news” Киселова. Тя коментира, че предложенията на ДПС са в компетентността на действащ парламент.

Киселова припомни, че ГЕРБ и ППДБ могат самостоятелно да внесат свои проекти, тъй като и две парламентарни групи имат повече от необходимия брой депутати – 60. Президентът също отдавна обяви, че има свой проект за промени в конституцията, който никой не е виждал.

Цитат от решение №3 на КС от 10 април 2003 г.

Формата на държавно управление по смисъла на чл. 158, т. 3 от Конституцията следва да се тълкува разширително. Това понятие се определя не само от характера на държавата като парламентарна или президентска република или монархия. В него се включва и изградената от Великото народно събрание чрез редица конституционни текстове, които доразвиват парламентаризма, система от висши държавни институции – Народно събрание, президент и вицепрезидент, Министерски съвет, Конституционен съд и органите на съдебната власт (Върховен касационен съд, Върховен административен съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет), тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им.

Във формата на държавно управление се включват и възложените от Конституцията на тези институции дейности и правомощия, доколкото с изменението им се нарушава балансът между тях при съблюдаване на основните принципи, върху които е изградена държавата – народен суверенитет, върховенството на основния закон, политически плурализъм, разделението на властите, правовата държава и независимостта на съдебната власт.

Пламен Киров, професор по конституционно право: Първо да си изяснят не се ли нарушава конфигурацията на властите

В светлината на решение №3 на КС от 2003 г. първо трябва да се изясни дали като се премахва фигурата на главния прокурор, не се променя конфигурацията на властите. Добре е да си изяснят и да аргументират, че не се нарушава балансът на властите.

Смятам, че служебният кабинет не може да бъде премахнат от обикновено Народно събрание, защото то е елемент от формата на управление.

49-ото НС може да пипне нещо в правомощията на служебното правителство, но не могат да го заличат изцяло без ВНС.
Обикновено Народно събрание може да премахне надзора по законността от главния прокурор, каквато идея има, защото това не променя съотношението между властите.

Дори ВСС да махне Гешев

Президентът може да задържи указа за освобождаването му

Президентът Румен Радев може да задържи указа за освобождаване на Иван Гешев, колкото и да бърза Пленума на ВСС да вземе такова решение, обясниха юристи пред „Труд news”. Държавният глава има две причини за това, като първата и по-съществена от тях е, че е необходимо да се изчака решението на Конституционния съд (КС) по допустимост на двете искания на Гешев. Те се отнасят до изтеклия мандат на ВСС и до т.нар. Крумови закони, част от които е и процедурата за освобождаване на главния прокурор с 13 вместо с 19 гласа, колкото са били необходими за избирането му. Радев няма срок, в който трябва да утвърди решението на ВСС, а ако КС реши, че питанията на Гешев са допустими и започне гледането им, процедурата трябва да бъде спряна до произнасяне по същество, независимо дали е при президента или върната от него във ВСС за повторно разглеждане.

Втората причина е в прецедента, създаден от самия Румен Радев през 2017 г. Тогава отиващият си състав на ВСС избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, но президентът отказа да подпише указ и върна избора, за да бъде потвърден от новопостъпилия състав на ВСС. Така и стана – Чолаков отново получи одобрението на колегите си, а те останаха и досега по местата си, въпрeки, че трябваше да си ходят най-късно на 3 октомври миналата година. Ако те сега гласуват за прекратяване мандата на Гешев, а започнат изборите и се сформира нов състав на ВСС, Радев би следвало да повтори логиката на събитията отпреди 6 години и да върне решението за махане на Гешев, за преразглеждане от новия състав на ВСС.

Заради допускане на процедура “линч”, “трибунал” и “инквизиционен процес”

Юрист: ВСС да се саморазпусне за уронване престижа на съдебната власт

“Политически боклук” е право на изразяване

Адвокат Росен Димитров от Пловдивската адвокатска колегия

Адвокат Росен Димитров от Пловдивската адвокатска колегия изпрати сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към ВСС, че самият кадрови орган и всеки един от неговите членове по отделно уронват престижа на съдебната власт със започналата процедурата за отстраняване на главния прокурор. Юристът определя заседанието на Пленума на ВСС от четвъртък като “линч” и “трибунал ad hoc” и “инквизиционен процес”, който се провежда “при липса на процесуални правила” и сочи девет причини, поради които вносителите на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев трябва да се отведат от процедурата, а съветът да се саморазпусне.

Адвокат Димитров уточнява, че думите “Политически боклук, извинявам се за този израз”, с които се твърди, че главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт, са извадени от контекста на цялото му изявление на брифинга 15 май. “Дори да приемем, че изразът “политически боклук” е точен и неизваден от контекста, той според мен не е произнесен към определен политик или политическа партия. Този израз е метафора за тези политици, които са нарушили закона. Няма гражданин, който да е против в Република България политиците, които са злоупотребили и вината им е доказана, да бъдат отстранени от политиката и определени като “политически боклук”“, пише адвокатът и е категоричен, че употребеният от Гешев израз кореспондира с правото на свободно изразяване според ЕСПЧ и нашата Конституция.

“Това основание за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, поставя пред обществото, пред което публично реализирате “процеса”, много въпроси. Част от тях са: Ако заради думи и мимики може да бъде отстранен главен прокурор, какво може да бъде сторено на един обикновен работещ човек? Удобен и безгласен ли ще е следващият главен прокурор? Страхува ли ВСС следващият главен прокурор и всеки един магистрат?” пита адвокат Димитров.

Главният прокурор Иван Гешев до колегите си от ВСС: Дали сме клетва да пазим независимостта на съдебната система

  • Ако се наведем сега, повече няма да се изправим, заяви обвинител №1
  • “Силите на мрака” целят да ни извадят от ЕС и НАТО

Главният прокурор Иван Гешев на продължилото 14 часа заседание на ВСС в четвъртък срещу петък.

“Отвъд емоциите след 14-часовите изтощителни дискусии, които предизвикаха полярни реакции в обществото, мога да кажа още няколко думи на колегите си от Висшия съдебен съвет (ВСС). Те няма да са нещо по-различно и ново от това, което те знаят. Но съм длъжен да напомня, че всички ние, водени от отговорностите, пред които сме изправени, не трябва да забравяме, че сме дали клетва и сме се врекли пред обществото и себе си да съблюдаваме, спазваме и гарантираме върховенството на Конституцията и законите на страната. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме външно вмешателство, независимо откъде идва то”. Това заяви вчера главният прокурор Иван Гешев пред агенция БГНЕС.

“За съжаление през последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност ставаме свидетели на безскрупулни опити за погазване на Конституцията и на законите на държавата. И тук държа да подчертая, и моите колеги от ВСС трябва да знаят, че тези опити не са насочени само и единствено към отстраняването на главния прокурор, независимо кой е той. Това е само първата стъпка. Тяхната цел е много по-дълбока, опасна и ретроградна. “Силите на мрака”, както аз ги наричам, имат за своя основна цел – чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО. Мафията днес – очевидно и за мое огромно съжаление – разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез който определя дневния ред и налага своите престъпни и зловещи намерения. Разчита на късата обществена памет и най-вече на изкушенията, пред които мнозина не могат да устоят”, каза още главният прокурор.

“Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите. Нима не видяхте – всичко това се случи пред очите ни в последните няколко седмици! Нали? На първо място тези сили се целят в съдебната система и искат да я овладеят. Ако това стане факт, постигат всичко. Подчиняват политическия, икономическия, медийния и социалния живот дори на своите нечисти цели. Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. Вярвам, че ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим!”, допълни Гешев.

След заседанието на ВСС в понеделник заминава за Брюксел

Гешев готов да говори за корупцията и в НС, и в Европарламента

Седмицата за главния прокурор Иван Гешев може да включи две изслушвания на теза корупция – пред депутати от Европейския парламент и на закрито заседание в 49-то Народно събрание.

Както писа “Труд news”, в понеделник сутринта Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължава процедурата по отстраняването на главния прокурор с изслушването на заместник главния прокурор Даниела Машева и разглеждане на допълнителни доказателствени искания. Следобед Гешев заминава за Брюксел, където във вторник в Европейския парламент трябва да участва в заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), в която участва и българския евродепутат Елена Йончева. Основна тема за разговорите там ще бъде развитието по разследването “Барселонагейт”.

Миналия петък Гешев отложи изявлението си по БНТ и вместо него изпрати писмо до председателя на 49-то НС Росен Желязков с искане да бъде изслушан “при закрити врата” по досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. Не е ясно в кой от пленарните дни да бъде проведено подобно изслушване и дали то няма да съвпадне с предвиденото за четвъртък редовно заседание на Пленума на ВСС. На него се очаква процедурата за отстраняването на Гешев да е близо до финала си и да се стигне до изслушване на заключителни становища на всички членове на ВСС и на адвоката, ангажиран от главния прокурор. Ако заседанието отново бъде 14-часово със същото безподобно бързане на ВСС, дори може да се стигне и до гласуване, не изключват наблюдателите.

https://trud.bg/