Русия е уведомила ООН за ядрените източници на енергия на борда на “Луна-25”

0
218

©

Русия надлежно е уведомила генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за ядрените енергийни източници на борда на автоматичната станция “Луна-25.” Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава ТАСС.

“Ръководейки се от разпоредбите на руското законодателство, нашата страна е изпълнила международните си задължения да уведоми генералния секретар на ООН за наличието на ядрени източници на енергия на борда на “Луна-25“ по предписания начин“, са посочили от дипломатическото ведомство.

Автоматичната станция “Луна-25” продължава полета си към спътника на Земята, съобщи “Роскосмос” на сайта си, цитира РИА Новости.

“Според получената телеметрична информация служебните и бордовите системи на “Луна-25″ функционират нормално. Комуникацията със станцията е стабилна. Групата за управление работи нормално”, се посочва в публикацията.

Ракетата “Союз 2.1b” с първата местна лунна станция “Луна-25” от почти 50 години е изстреляна от космодрума “Восточний” в 02:11 ч. московско време (съвпада с българското). Впоследствие станцията се отдели от горната степен и влезе в траекторията на полета към естествения спътник на Земята. След пет дни той ще навлезе в окололунна кръгова орбита с височина сто километра.

“Луна-25” трябва да е първата станция, която ще извърши меко кацане в района на Южния полюс на Луната, очаква се това да се случи на 21 август. Всички предшественици на станцията са кацнали в екваториалната зона. Основната цел на “Луна-25” е да проведе контактни изследвания на лунната повърхност за наличие на лед.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source